Dragan se provukao sa samo 15 godina hrvatskog gostoprimstva. Uzme li se u obzir da je u 2 navrata u Australiji, a sada u Hrvatskoj, 11 godina bio u pritvoru, Dragan bi mogao isposlovati da iz zatvora izađe odmah.

Nije ni napravio bogzna kakave zločine. Računajući da nije pobio ni 2 tisuće ustaških civila, a što god je napravio, napravio je iz visokih ciljeva, braneći ideale za koje su toliki partizanski heroji dali svoje živote, uključujući i 7 sekretara skoja, što je na sudu više puta naglasio, morao mu je sud sve to uzeti kao olakšavajuću okolnost.

Zato ni ne čudi da žalbu ne ulaže tužiteljstvo nego obrana. Ponavljao je da je volio Jugoslaviju a vole ju i oni koji ga tuže i oni koji ga sude, pa što je ostalo nejasno?

Da se radi o Mirku, Anti ili Mladenu, drugačija bi bila priča. Antu i Mladena je spasilo što ih je sudio haaški sud pa su oslobođeni. Da su suđeni tamo gdje je suđeno Draganu, još uvijek bi ležali na robiji.

U zemlji u kojoj Miladini odlučuju tko će vladati, Dragani se nemaju čega bojati.

Tko hoće Andreja za premijera, dobije Milorada na čelo Odbora za ljudska prava, “Smrt fašizmu” Ingrid u Ustavni sud i packu za Dragana.

To je nama naša pomirba dala!

Drugačije se nije moglo očekivati u ovako provedenoj pomirbi između sinova partizana i sinova ustaša. A nisu ustaše samo oni koju su pobijeni na Bleiburgu, nego svi oni u koje Miladin upre prstom, i sinovi i unuci i sva pokoljenja dok u njima živi i jedan posto zločinačkog sjemena, pa tako i oni koje je Dragan ubijao.

Ovo što se dogodilo sam najavio u vrijeme izručenja iz Australije, gdje je u naprijed odležao najveći dio svoje presude, a u Hrvatsku otišao po kaznu koja će pratkično biti ravna pomilovanju.

Hrvati su milosrdi u pobjedi. Ako su abolirane tisuće zločinaca, zašto bi Dragan bio izuzetak?

Ovo će biti moj najkraći tekst jer je o tome u četvrt stoljeća sve rečeno. Neka se sada svi čude i snebivaju, hvataju se za glavu u nevjerici i postavljaju pitanja koja su davno dobila odgovore, još u vrijeme kad je Manolić postajao premijer, Perković glavni hrvatski obavještajac i Mesić predsjednik države.

Nije ni važno. Glavno je da smo mi pobijedili. Okrenimo se budućnosti, a Dragan dolazi iz prošlosti. On bi iduće godine u Srbu na proslavi mogao biti glavni govornik.

Prethodni članakPupovečka družba ne predstavlja srpsku manjinu u Hrvatskoj
Sljedeći članakI bez Cipeka zavnohisti imaju stabilnu većinu u Plenkovićevu Vijeću
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.