NA BOJIŠTU

Na bojištu krvnu grakće gavran crni,
Pod njim junak leži na zgaženoj strni.

Kako mrtvo pade, hladni prsti sivi
Jošte stijeg drže, kao da su živi.

Vrh barjaka gore sit se gavran dere;
Crnu vabi ljubu, da se tamo vjere.

U lovornu vijencu da gnijezdo grade
Za lijepi porod – za gavrane mlade!

A da shvatiš pjesmu, što ovako ječi,
Daj zatvori oči, da iščeznu riječi!

I čuti ćeš, kako vijek od pametara
Gavranovi kradu hostije s oltara!

Silvije Strahimir Kranjčević

Tekst Marka Ljubića o tome kako je tijelo Slobodana Prljaka u Hrvatsku dopremljeno u tajnosti je izvrstan.

Hrvatski narod je morao znati kada tijelo pokojnog generala Praljka stiže u Zagreb. Morao!!!

On pored vlade i mainstream medija, krivicu pripisuje i generalima, koji su očito znali kada se vraća, a pridružili su se šutećima. Očito su svi pristali na vladin kompromisni aranžman.

Teško je vjerovati da bi Slobodan Praljak u svoju oporuku stavio da živ Hrvat ne smije znati kada mu tijelo bude dopremljeno u Hrvatsku.

Nakon svega što sam vidio, skoro da bi posumnjao da oporuka s tim sadržajem uopće i postoji, jer toliko ide na ruku onima koji od njega pilatski nastoje oprati ruke, osuđenog “ratnog zločinca”, od strane suda za čiju presudu su već po stotinu puta naglasili da ju priznaju, trudeći se da ta izjava nikome ne promakne.

Dobro je primjetio Zvonimir Hodak: “Presuda je nepravedna, ali je mi poštujemo..

Komemoracija u Lisinskom je sastavni dio kompromisa, od koje su se vladajući izolirali do te mjere da ni Klapa “Sveti Juraj” nije smjela nastupiti i nitko po službenoj državnoj dužnosti, dok su se vodeći razbježali: Predsjednica do Bjelovara a Andrijica čak u inozemstvo, da se što od toga nebi o njih očešalo.

HDZ je napravio kompromis tako da neki njegovi dužnosnici koji su bili branitelji mogu nastupiti isključivo u svoje ime. Generali su u mikrofone kao papige ponavljali da oni nisu pozvali nikoga od političara i da nitko od političara neće smjeti govoriti. Tako su krivicu primili na sebe, jer “političari bi nastupili, ali im mi nismo dozvolili”.

Sasvim je jasno da je cijela stvar do u detalj aranžirana i da je Generalski zbor u tome svjesno nastupio kao tampon da se utišaju protestni glasovi.

To jasno pokazuje kako je vladajućima moguće manipulirati svima koji su na državnim jaslama.

To je ujedno i indikator da promjene u Hrvatskoj mogu biti iznešene na leđima jedino onih koji nemaju ništa: osiromašenih, obespravljenih, odbačenih, ignoriranih, marginaliziranih i zanijekanih, koji kleče na oltaru Domovine i nemaju ništa za ponuditi osim sebe.

Ljubića bi ova gola i neprikrivena istina mogla koštati – ako mu je išta ostalo od onoga što su već naplatili – ali neće, jer će preko toga šutke prijeći, s obzirom da je na snazi pravilo o tome što manje govoriti, ne dizati prašinu i Praljka što prije zaboraviti.

Čovjek koji u javnost pošalje 15 knjiga o svojoj nevinosti, nije sklon ni anonimnosti ni zaboravu. Ti odu u mračni kutak i tiho nestanu a ne izaberu svjetsku pozornicu kako bi pred očima svijeta i vlastitog naroda demonstrirali gađenje međunarodnom nepravdom i hrvatskim nemarom.

U tome je i Facebook odigrao ulogu i sada kada vidim razmjere do kojih su vladajući uložili u tu zavjeru, ne bi se začudio da su Facebookov alogaritam proučili njihovi IP stručnjaci i dali antifama informaciju – “Evo kako ćete natjerati svoje krvne neprijatelje da cvile”.

Ne smeta im što mainstream medije vrište o “zločincu Praljku” i cijelom Domovinskom ratu kao “zločinačkom pothvatu”, ali ih smeta što mi nastojimo od Praljkova čina napraviti simbol oko kojega će se generirati energija za promjene, što je moralo biti sastavni dio njegove monumentalne poruke.

To je tako očiti dokaz da su spremni zanijekati i državni interes i zanemariti volju naroda, kako bi sačuvali vlast, ugađajući svima oko sebe, i Srbiji i BiH, a posebno zapadnim interesima da cijeli Balkan strpaju u svoj zagrljaj.

Bili smo Antemurale Christianitatis a sada smo Antemurale occidentalis*, a za uzvrat ćemo dobiti isto ono što smo dobili kada smo od Turaka branili kršćanstvo – biti ćemo žrtvovani i utrošeni u ostvarivanju viših interesa.

*Antemurale occidentalis – Predziđe zapada
Foto: Johann Peter Krafft: Nikola Šubić Zrinski’s Charge from the Fortress of Szigetvár

 

Prethodni članak“Presuda je nepravedna, ali je mi poštujemo..”
Sljedeći članakHrvoje Hitrec – Ja ću moliti Očenaš kao i do sada, bez obzira kako se stvari budu razvijale
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.