Ivo Lola Ribar je sin Ivana Ribara, predsjednika Ustavotvorne skupštine Kraljevine Jugoslavije. U Beogradu se školovao od osnovne škole do fakulteta. Studirao je pravo u Beogradu. Godine 1934. boravio je u Parizu na marxističkoj izobrazbi. Nakon atentata na Kralja Aleksandra, na savjet Svetozara Pribičevića, valjda kućnog prijatelja, vraća se u Beograd. U Beogradu 1935. postaje SKOJ-evac i nakon toga 1936. postaje član KPJ.

Zaručnica mu je bila Sloboda Trajković, kćerka Beograđanina Svetolika Trajkovića. U Beogradu se jedna ulica zove “ulica Porodice Trajković”.

Pismo zaručnici Slobodi Trajković

S obzirom na život i  školovanje u Beogradu, govorio je srpskim jezikom, što se vidi i iz njegova pisma svoj zaručnici.

Sav njegov život i rad provedeni su u Beogradu. Rukovodio je Centralnim komitetom SKOJ-a u Beogradu. Djelovao je kao član CK KPJ u Beogradu. Početkom rata napušta Beograd i živi u Užicu. Bio je član uredničkog kolegija “Borbe”.

U Zagreb je tek svratio nekoliko puta po Titovom zadatku, ali je po sličnim zadacima odlazio i u Makedoniju i u Sloveniju. Sudjelovao je na I. zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću.

S Hrvatskom ga ne veže baš ništa osim podatka da je rođen u Zagrebu. Sva njegova komunistička aktivnost vezana je uz Srbiju. Brat Jurica je bio aktivan u Srbiji i poginuo je kod Kolašina. Sestra mu je bila u zatvoru u Beogradu.

U Beogradu dvije ulice nose ime Ive Lole Ribara što je opravdano, jer Ivo Lola Ribar po svom životu, po školovanju, po jeziku kojim je govorio, po mjestima u kojima je živio, po ljudima s kojima je surađivao, ne može biti ništa drugo nego Srbin hrvatskog porijekla ili u najmanju ruku integralni Jugoslaven iz Srbije. Njegova jedina veza sa Hrvatskom i sa Zagrebom je bila slučajnost što je tamo rođen. U Zagrebu je kratko boravio po zadatku iz Beoegrada i jednom u Splitu povodom razoružavanja talijanske vojske.

Podizati spomenik Ivi Loli Ribaru u Zagrebu može biti u slavu Kraljevine Jugoslavije po obiteljskom naslijeđu (Titovu nije doživio), u slavu Beograda, Srbije, srpske partije, srpskih komunista s kojima je živio i djelovao, u slavu SKOJ-a ili KPJ. Sa ZAVNOH-om nije imao veze i nije bio na Prvom zasjedanju ZAVNOH-a 13. lipnja 1943., koji je održan pet mjeseci prije njegove smrti.

Bandić je slobodno mogao postaviti bistu Savi Kovačeviću kojega od Ive Lole Ribara dijeli jedino mjesto rođenja.

Prethodni članakHrvatska nema jaja, a pijetla kokoši više ne zanimaju
Sljedeći članakSramotna presuda Draganu Vasiljkoviću
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.