Britanska pomorska karta u skladu s hrvatskim zahtjevima

0
1276

 

Prema pomorskoj karti “Piranskog zaljeva”, britanskog Ureda za hidrografiju i identičnoj kati Kartografskog odjela Pravnog fakulteta u Splitu, kako objavljuje Slobodna Dalmacija, polovina Piranskog zaljeva potpada pod Hrvatsku.

Hrvatska se nikada nije smjela naći u ovoj situaciji u koju je dovedena serijom nekompetentnih vlada, koje svojim jugoslavenskim nasljeđem, nikada nisu shvatile neprikosnovenost nacionalnog suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta.

Karte Hidrografskog ureda Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima i karta “Italija, Slovenija i Hrvatska; Tršćanski zaljev i pristupi” smatraju se najpreciznijima na svijetu.

Crta koja na toj karti pokazuje pomorsku granicu između dviju država, u skladu je s Konvencijom UN-a o pravu mora, čiji čl. 15. propisuje da u slučaju kada se obale dviju država suočavaju ili dodiruju, ako među njima nema drugačijeg sporazuma, onda se pomorska granica kreće sredinom morske površine koja je u pitanju.

Oni koji su pokušali pokloniti hrvatski teritorij Sloveniji, kao ustupak za deblokadu hrvatskog pristupa u Europsku zajednicu (Račan, Kosor), počinili su veleizdaju. Iako taj ustupak nikada nije ratificiran, on je otvorio slovenski teritorijalni apetit i doveo do situacije u kojoj Slovenija, unatoč jasne hrvatske odluke o istupu iz arbitraže, ne odustaje od svog nauma prisvojiti ¾ Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva, što prijeti kvarenju dobrosusjedskih odnosa.

Iako je za očekivati da će zemlje EU stati uz odluke Arbitražnog suda, koincidencija da je supruga američkog predsjednika slovenskog porijekla, ide na ruku Hrvatskoj, jer bi Trumpovo pozicioniranje na slovensku stranu bilo viđeno kao konflikt interesa.

Hrvatska se nikada nije smjela naći u ovoj situaciji u koju je dovedena serijom nekompetentnih vlada, koje svojim jugoslavenskim nasljeđem, nikada nisu shvatile neupitnost nacionalnog suvereniteta, samostalnosti i teritorijalnog integriteta.

Foto: Slobodna Dalmacija
Prethodni članakPremalo smo vas pobili
Sljedeći članaksvetac i zločinac (10)
KOMUNIZAM U HRVATSKOJ PRESPORO UMIRE
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.