Demanti građanske inicijative Narod odlučuje

0
1415

Zagreb, 3. veljače 2020.

Predmet: Zahtjev za objavljivanjem ispravka sukladno odredbama Zakona o medijima (NN br. 59/2004, 84/2011, 81/2013)

Poštovani g. Dediću,

Portal projekt Velebit je 2. veljače 2020. objavio članak pod naslovom “Podcast Velebit – Kristina Pavlović i Rozalija Bartolić: Inicijativa Narod odlučuje uskočila u naš termin kako ne bi skupili potpise” (https://projektvelebit.com/podcast-velebit-kristina-pavlovic-i-rozalija-bartolic-inicijativa-narod-odlucuje-uskocila-u-nas-termin-kako-ne-bi-skupili-potpise/), u kojem je prenio video Podcasta Velebit (https://www.youtube.com/watch?v=I4_zStv5e98), u kojem je izneseno više netočnih tvrdnji o Građanskoj inicijativi Narod odlučuje, čiji predstavnici nisu imali mogućnost na iste odgovoriti. Štoviše, uz brojne neistine koje je iznijela, jako nam je žao da je gđa Rozalija Bartolić, kao gošća emisije, izjavila i kako joj je drago da GI Narod odlučuje nije uspjela prikupiti dovoljno potpisa, odnosno da nije promijenjen izborni zakon prema prijedlozima GI Narod odlučuje. Sigurni smo da brojni hrvatski građani koji su dali potporu i jednoj i drugoj građanskoj inicijativi ne dijele njezino mišljenje.

Molimo Vas da sukladno čl. 40.-55. Zakona o medijima (NN br. 59/2004, 84/2011, 81/2013) u cijelosti objavite sljedeći ispravak:

“GI Narod odlučuje, kao ispravak niza neistinitih tvrdnji koje su u emisiji Podcast Velebit, objavljenoj 1. veljače 2020., iznijele gđa Kristina Pavlović i gđa Rozalija Bartolić, u nastavku iznosi sljedeće činjenice:

  1. Organizaciju referendumskog izjašnjavanja o promjeni izbornog sustava udruga U ime obitelji najavila je još u rujnu 2017. godine, kada je putem portala Narod.hr (https://narod.hr/hrvatska/uio-javite-nam-se-volontiranje-referendum-boljem-izbornom-sustavu) uputila poziv volonterima da se prijave ukoliko su voljni sudjelovati u planiranoj građanskoj inicijativi. Isti poziv ponovljen je još jednom u prosincu. U siječnju 2018. održan je prvi sastanak koordinatora za referendum, a zatim je poziv volonterima poslan i u kontekstu ratifikacije Istanbulske konvencije 8. ožujka 2018.(https://narod.hr/hrvatska/uio-javite-nam-se-volontiranje-referendum-boljem-izbornom-sustavu), te je izjašnjavanje birača najavljeno i na  prosvjedu protiv Istanbulske konvencije 12. travnja u Splitu, u čijoj je organizaciji (kao i kod prosvjeda u Zagrebu) uvelike sudjelovala udruga U ime obitelji.
  2. Kroz konzultacije s više pravnih stručnjaka – potvrđeno je da Istanbulska konvencija ne može biti deratificirana putem narodnog referenduma, te je odlučeno nastaviti s pripremom i provedbom građanske inicijative za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.
  3. U pripremi referendumskih pitanja, Organizacijski odbor GI Narod odlučuje konzultirao se s više pravnih i ustavnih stručnjaka, između ostalih i s prof. Podolnjakom. Dio pravnih stručnjaka pomogao je i u pripremi referendumskog pitanja za prethodnu građansku inicijativu o promjeni izbornog sustava ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’ koji je pokrenula udruga U ime obitelji 2014., a koju je također zaustavila suradnja SDP-a koji je tada bio na vlasti te HDZ-a koji joj se jednako opirao u oporbi. Pravni dio posla oko pripreme pitanja za građanski referendum vrlo je zahtjevan i ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim pravnicima čija je besplatna pravna pomoć ugrađena u kvalitetna referendumska pitanja koja su građani poduprijeli dovoljnim brojem potpisa.
  4. S obzirom na to da Zakon o referendumu dopušta prikupljanje potpisa u samo 15 dana, termin prikupljanja potpisa, od 13. do 27. svibnja, određen je prema kriterijima koja su dva tjedna najbolja za prikupljanje potpisa, imajući u vidu uskršnje blagdane, vremenske prilike i kraj školske godine.
  5. Smatramo iznimno štetnim da godinu i pol nakon prikupljanja potpisa za GI Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, gđa Pavlović i gđa Bartolić iznošenjem potpuno neutemeljenih tvrdnji i neistina napadaju sve okupljene oko važnog društvenog pitanja – promjene izbornog sustava. To povezujemo s činjenicom da su obje gospođe politički podržale Hrast, stranku kojoj je na čelu brat gospođe Pavlović, g. Ladislav Ilčić. Stoga, ponavljani pozivi navedenih aktera na zajedništvo zvuče uistinu neuvjerljivo u kontekstu opetovanih napada i iznošenja neistina.”

Ukoliko, kao urednik portala Projekt Velebit, ne postupite prema ovome zahtjevu, bit ćemo prisiljeni obratiti se nadležnom sudu u svrhu zaštite naših prava i interesa.

S poštovanjem,
Natalija Kanački v.r.

Građanska inicijativa Narod odlučuje
Vankina ulica 2, Zagreb

Prethodni članakPetokraka u Rijeci i svastika na Poljudu,
djelo Obuljenkinih talentiranih umjetnika
Sljedeći članakPodcast Velebit – Stevo Culej:
U DORH-u su me pitali koliko sam ljudi ubio u Jankovcima