Svakoga tko se usudi otvoriti ovu temu proglašava se povijesnim revizionistom, što god to značilo i izložen je potpunoj društvenoj i profesionalnoj likvidaciji. Ipak, usprkos takvoj psihozi kriptokomunističkog sustava za proizvodnju prijetnji i krivotvorina, javili su nam se novi sugovornici koji razotkrivaju neke nove spoznaje na ovu temu, koje ćemo objaviti uskoro.

Nakon što je Projekt Velebit objavio ekskluzivni materijal svjedočenja Stjepana Špiranovića i Zvonka Pajora, koji su kao šegrti izučavali zanat u logoru Jasenovac, uslijedio je nevjerojatan niz različitih reakcija. U rasponu od odobravanja i oduševljenja pa do prostačkih reakcija vrijeđanja ovih hrabrih ljudi koji su se ipak odvažili javnosti prvi puta ispričati svoju priču koju dugo nisu nikome smjeli reći. S obzirom na ukupne političke, društvene i ideološke okolnosti u Hrvatskoj, s obzirom na političke i svjetonazorske odnose snaga, s obzirom na ispolitiziranu povijesnu znanost i njenu propagandnu svrhu manipuliranja činjenicama, svaki pokušaj argumentirane rasprave o ovoj temi je unaprijed osuđen na propast.

Svakoga tko se usudi otvoriti ovu temu proglašava se povijesnim revizionistom, što god to značilo i izložen je potpunoj društvenoj i profesionalnoj likvidaciji. Ipak, usprkos takvoj psihozi kriptokomunističkog sustava za proizvodnju prijetnji i krivotvorina, javili su nam se novi sugovornici koji razotkrivaju neke nove spoznaje o ovoj temi. Priča je vrlo sveobuhvatna i razotkriva širi kontekst okolnosti i uvjeta nastajanja ovakve službene verzije o logoru Jasenovac, pojašnjava uporabnu vrijednost te priče, te ukazuje kako je bilo i još uvijek jest, moguće držati hrvatski narod u pokornosti spram nečega što se sve više razotkriva kao politička propaganda i krivotvorina.

Stoga danas kao najavu za skoru objavu, ali i kao podsjetnik na nedavno objavljene materijale donosimo ova dva kratka videa u kojima svjedoci Stjepan Špiranović i Zvonko Pajor opisuju što su zatočenici u Jasenovcu radili u slobodno vrijeme, kako su izgledale njihove slobodne aktivnosti, od kazališnih predstava i nogometnih utakmica pa sve do skečeva koje su organizirali Dinko Šakić ili Tomislav Filipović Majstorović  (ovdje prvi video):
PODCAST VELEBIT – Sažetak ekskluzivnog iskaza svjedoka logora Jasenovac (slobodno vrijeme i zabava)

I pogledajte što su Zvonko Pajor i Stjepan Špiranović odgovorili našim novinarima na višestruko, unakrsno ispitivanje je li bilo ubijanja ili maltretiranja zatvorenika u logoru Jasenovac (ovdje drugi video):
Sažetak ekskluzivnog iskaza svjedoka logora Jasenovac (Je li bilo ubijanja?)

Cijeli razgovor sa svjedocima događaja u logoru Jasenovac pogledajte u ovim emisijama PODCAST VELEBIT u kojima je u studiju kao gost komentator bio Igor Vukić autor knjige ‘Radni logor Jasenovac’:

PODCAST VELEBIT – Svjedoci demantiraju službene podatke o logoru Jasenovac (Prvi dio)

PODCAST VELEBIT – Svjedoci demantiraju službene podatke o logoru Jasenovac (Drugi dio)

Prethodni članakPravi li Andrej Plenković od Hrvatske
malu Jugoslaviju, ili ju je već stvorio
Sljedeći članakDnevni SHOWinist – Domagoj Pintarić