Elvis Duspara objasnio tko su babilonci i zašto su protiv ZDS

0
1857

Elvis Duspara i Marko Jurič razobličuju političku vulgarnost pojma “katolibana” odnosno kršćanskih fundamentalista. Kršćanski fundamentalizam ili kršćanska dioptrija promatranja ovog političkog ludila je beskompromisna opcija. Jednostavno traži od čovjeka da donese odluku da izađe iz trulih kompromisa i da se jasno pozicionira u odnosu na doktrinu katoličke misli. Sve, ali baš sve što se u našem društvu događa ovisno je o tom kutu gledanja, a u konačnici punina istine spoznaje o svim našim aktualnim dvojbama moguće je tek pomoću takve dioptrije. Što god rekli i što god mislili koliko god bila snažna propagandna mašinerija liberalnog, svjetovnog antifašističkog, znanstvenog ili nekog mističnog gledanja ova kršćanska dioptrija počiva na tradiciji dvije tisuće godina stare i do danas nedemantirane istine.

Uvriježeno je u današnjem javnom govoru koristiti se argumentima mišljenja većine, popularnosti i trendova pojedine ideje, stava pa čak i emocije. S toga kursa ovakva kršćanska dioptrija u tom prostoru teško dobiva legitimitet, a češće je izložena diskvalificiranju da ne kažemo intelektualnom cipelarenju.

Zašto je demokracija loš sustav? Jesu li ovo posljednja vremena? Jesu li nositelji vlasti u Hrvatskoj stvarni ili formalni katolici? Zašto se u uvjetima evidentnog postepenog ali sigurnog propadanja mirovinskog sustava ljudi ne odlučuju za djecu? Je li Zemlja ravna ploča i što su to Babilonci? Kakve veze imaju pozdrav Za dom spremni i porez na nekretnine? Odgovore na ova, ali i druga nepoželjna pitanja pogledajte u ovom Podcastu Velebit.

Prethodni članakProjekt Velebit – Opsada Sigeta 1566. (cijeli film)
Sljedeći članakPodcast Velebit ekskluzivno – Svjedoci demantiraju službene podatke o logoru Jasenovac (Prvi dio)