Film Gorana Brebrića: Petrinja, Banovina – Zločin bez kazne 

Dne 13. prosinca 2018. u Petrinji je održan okrugli stol na temu Petrinja, Banovina, Vukovar – 27 godina poslije – "Zločin bez kazne".

0
3262

“Prije pet godina, 1. srpnja 2013. godine smo postali članica Europske Unije. Nekoliko mjeseci iz toga, potpredsjednica Vlade Europske Unije za pravosuđe i ljudska prava, Viviene Reding je rekla jednu osnovnu rečenicu koju svi koji želimo suočavanje s istinom iz hrvatskog Domovinskog rata, trebamo uvijek imati na pameti, bez obzira na kojoj smo razini. Ona je tada rekla doslovno ovako: ‘Najviše institucije vlasti Republike Hrvatske, štite najgore vrste zločinaca’.”
Prof. dr. sc. Josip Jurčević na Okruglom stolu u Petrinji


AUTOR FILMA GORAN BREBRIĆ

Okrugli stol na temu Petrinja, Banovina, Vukovar – 27 godina poslije – „Zločin bez kazne“ održan je 13. prosinca 2018. u Hrvatskom domu u Petrinji, u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Svrha okruglog stola je bila potaknuti temu neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih na području Banovine, ali i Vukovara i cijele Republike Hrvatske.

Na okruglom stolu su govorili Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prof. dr. sc. Josip Jurčević, Ljiljana Alvir iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici Grada Vukovara, Ivan Turudić iz Hrvatskog društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, Tonka Marinović, iz Udruge ,,Žena u Domovinskom ratu – Zadar”, Danka Dražina – braniteljica Škabrnje, Katarina Bešlić (Cindrić) – malodobna zatiočenica na okupiranom podrudju Grada Petrinje te predstavnica grada Petrinje Viktorija Kaleb.

Pozvavši da se hitno procesuiraju svi zločini u Domovinskom ratu, Viktorija Kaleb je rekla: “Stvorila se jedna ogromna doza frustracije najblaže rečeno među ljudima i odlazak naših ljudi u inozemstvo prvenstveno radi nepravde, korupcije i kriminala i dakako ne učinkovitosti institucija na svim razinama.
Dakle, poručujem svim ljudima ‘latite se posla’ jer kako je rekao i sam mučenik, a poslije svetac Maksimilijan Kolbe: ‘Najveći otrov današnjeg vremena je indiferentnost’, na lijepom hrvatskom rečeno neodlučnost, ravnodušnost ili nebriga.”

Potaknut tim Okruglim stolom, Goran Brebrić, branitelj u Domovinskom ratu i danas borac za istinu i pravdu u Republici Hrvatskoj, koji je usput rečeno, uz Dubravka Duku Drndelića i još nekoliko Petrinjaca podržao osnivanje Projekta Velebit 2016., snimio je i uredio filmski uradak naslovljen “Petrinja – Banovina ZLOČIN BEZ KAZNE” i objavio ga ovih dana, 18. siječnja 2019.

Uz filmske priloge sa Okruglog stola, film sadrži i dokumentarni grafički prikaz zločina počinjenih u Domovnskom ratu, posebno na području Petrinje i Banovine, pa se sugerira roditeljima mlađe djece i općenito osjetljivim osobama da prije gledanja u obzir uzmu grafičku narav ovog filma.

Prethodni članakSuverenistički model nacionalne države
u obranu od neoliberalnih ekscesa
Sljedeći članakUpozoriš li na govor mržnje onih kojima je to dozvoljeno, sam ćeš biti osuđen kao mrzitelj
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.