Pod vodstvom zapadnobalkanskog gubernatora jugofila Andreja Plenkovića HDZ se danas pretvorio u svoju suprotnost jer kao “stranka opasnih namjera” pod dirigentskom palicom međunarodne politike, prije svega Europske unije i njemačke kancelarke Angele Merkel radi na uspostavi neke nove balkanske asocijacije. To je glavni razlog što jugohrvat, jer ga se drukčije ne može nazvati, Andrej Plenković vodi opasnu popustljivu politiku prema četničkoj garnituri u Beogradu.

Autor: Vjekoslav Krsnik

U političkoj javnosti s pravom su se očekivali rezultati izbora za Županijsku skupštinu u Ličko-senjskoj županiji, jer je nakon dvije godine to bio prvi konkretni ispit za HDZ-ovu vladajuću koaliciju na državnoj razini. Premda se izbori u nekoj lokalnoj izbornoj jedinici moraju uzimati s izvjesnom dozom rezervi kad se radi o utjecaju tog izbornog ispita na nacionalnoj razini, ishod glasovanja u Lici pokazao je niz značajnih političkih indikacija. Najvažmija je svakako činjenica da Lika koja je dosad bila najsigurniji bastion Hrvatske demokratske zajednice kao stožerne hrvatske stranke to jednostavno više nije. HDZ je na ličkim izborima dobio upola manje glasova nego na prethodnim i to je pokazatelj koji jasno ukazuje kako se vodeća hrvatska stožerna stranka nalazi u padu i na izvjestan način u raskolu koji tinja u samoj stranci. Treba pri tome podsjetiti da je taj raskol u Lici počeo pobunom svojevrsnog “ličkog šerifa” i nekadašnjeg ministra Darka Milinovića, te da je rezultatima ovih izbora samo nastavljen s još nepredvidivim posljedicama za HDZ.

HDZ se otkako ga je preuzeo briselski birokrat autoritarnog ponašanja Andrej Plenković pretvorio u ono za što ga je etiketirao svojedobno predsjednik projugoslavenskog i prokomunističkog SDP-a Ivica Račan izjavom da se radi o “stranci opasnih namjera”, ciljajući na tadašnji smjer odcjepljenja od Jugoslavije. Pod vodstvom zapadnobalkanskog gubernatora jugofila Andreja Plenkovića HDZ se danas pretvorio u svoju suprotnost jer kao “stranka opasnih namjera” pod dirigentskom palicom međunarodne politike, prije svega Europske unije i njemačke kancelarke Angele Merkel radi na uspostavi neke nove balkanske asocijacije. To je glavni razlog što jugohrvat, jer ga se drukčije ne može nazvati, Andrej Plenković vodi opasnu popustljivu politiku prema četničkoj garnituri u Beogradu. Zbog toga se vodi kampanja protiv pozdrava “Za dom spremni”, zbog toga se smjenjuje policijski inspektor Nikola Kajkić koji otkriva da je većina krvnika s Ovčare u članstvu Pupovčevog SDSS-a, zbog toga Andrej Plenković pleše kako Pupovac, duboko umiješan u propast “Tesla banke”, svira, zbog toga se bojkotira prosvjedni skup u Vukovaru zbog pravosudnog zataškavanja ratnih zločina u Domovinskom obrambenom ratu,  itd., itd. Ali kad se govori o HDZ-u nije samo u pitanju Andrej Plenković, tu je i predsjednica Republike koja se od žestoke Hrvatice pretvorila u poslušnicu svojih savjetnika, među kojima je najvažniji propali biznismen Mate Granić, koji joj savjetuju da više ne spominje “velikosrpsku agresiju” ili da ne primi i odlikuje nogometaše svjetske viceprvake samo zato što je s njima u društvu bio Marko Perković Thompson. Radi se dakle o projektu koji “stranka opasnih namjera” provodi već duže vrijeme ne vodeći uopće računa o pretežitom raspoloženju hrvatske domoljubne javnosti.

U novonastaloj suituaciji važno će biti prije svega kako će i s kojim partnerima HDZ doseći potrebnu natpolovičnu većinu u novom sastavu Županijske skupštine kako bi se usvojio županijski proračun. To je jedna stvar a druga je kako će svoju ojačanu buntovničku poziciju prema HDZ-u kao župan iskoristiti sam izazivač Darko Milinović. Jednako je tako važno kako će se u danima koji slijede ponašati ostale stranke, a tu se prije svega misli na Starčevićev HSP u sastavljanju skupštinske većine. U svakom slučaju ishod ovih izbora je tek prvi čin novih gibanja ne samo u Lici nego i šire na hrvatskoj političkoj sceni.

Sve te činjenice i postupci naravno nisu imale izravnog utjecaja na faktični poraz HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji, ali su između ostalog podsvjesno utjecali na to da se glasačko tijelo HDZ u toj županiji jednostavno u samo dvije godine raspolovilo. U novonastaloj suituaciji važno će biti prije svega kako će i s kojim partnerima HDZ doseći potrebnu natpolovičnu većinu u novom sastavu Županijske skupštine kako bi se usvojio županijski proračun. To je jedna stvar a druga je kako će svoju ojačanu buntovničku poziciju prema HDZ-u kao župan iskoristiti sam izazivač Darko Milinović. Jednako je tako važno kako će se u danima koji slijede ponašati ostale stranke, a tu se prije svega misli na Starčevićev HSP u sastavljanju skupštinske većine. U svakom slučaju ishod ovih izbora je tek prvi čin novih gibanja ne samo u Lici nego i šire na hrvatskoj političkoj sceni.

I ostali indikatori ovih izbora kao i onih lokalnih u Ogulinu, Iloku i Davoru ukazuju na izvjesne trendove, iako se uvijek treba imati u vidu da se radi o lokalnoj politici i lokalnim odnosima snaga. Prije svega SDP koji je i sam u raspadu na državnoj razini u Ličko-senjskoj županiji totalno je potonuo. Njima je slaba utjeha da su osvojili Ogulin, kao što se ni HDZ ne može vaditi na uspjeh u Davoru. Značajna je međutim uvjerljiva pobjeda nezavisne liste u Iloku kojim je dosad uvjerljivo vladao HDZ.

Iako to nije direktno povezano, ali ukazuje na stil kojim vlada Andrej Plenković, njega je istodobno zadesila kolateralna šteta prometnom nesrećom ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac. Iako je u svakoj demokratskoj državi Europske unije sasvim očekivano da se u takvoj situaciji podnosi neopoziva ostavka, premijer Plenković je tu ponudu odbio, premda je, ako to ona sama nije učinila, trebao biti prvi koji bi je smijenio. Međutim da se vidi kako djeluje neka vrsta šire zavjere protiv javnosti dokazao je u ovom slučaju “Večernji list”. Njegov komentator Marinko Jurasić braneći ministricu napada oporbu koja traži njezinu ostavku. Takav odnos prema ovom događaju lako je razumljiv, ako se ima u vidu da je za usluge PR “Večernji list” od Vlade dobio ugovor na 3,7 milijuna kuna. Tako Vlada upravlja medijima koji, kad ustreba, kao u ovom slučaju, proizvode “lažne vijesti”.

Prethodni članakPROJEKT VELEBIT – Je li Hrvatska država postala onaj
‘šonjo’ kojemu se svatko ruga i maltretira ga?
Sljedeći članak“Korijeni” – roman o skrivenoj hrvatskoj povijesti