Hrvatska pravoslavna crkva – Priopćenje za javnost
Hrvatskog arhiepiskopa Aleksandra

0
3277

Hrvatska pravoslavna crkva, koja je uvijek bila, jeste i uvijek će biti, po volji Gospodina našeg Isusa Krista, osvrće se na netočna i neprimjerena izvješća nekih vodećih liberalno-ljevičarskih i borbeno-ateističkih ‘mainstream’ medija u Republici Hrvatskoj, koji su kao papiga prenosili, jedan po jedan, zlonamjerne klevete velikosrpskih propagandista, na račun Hrvatske pravoslavne crkve, njenog arhiepiskopa Aleksandra i 16.647 hrvatskih pravoslavaca, (uz 150.000 pravoslavaca, koji govore hrvatskim jezikom od njih 190 000 u RH), povodom vjerskog obreda posvećenja vode na Bogojavljanje, dana 6. siječnja 2017., pod vedrim nebom, na temperaturi od -5ºC, na Cvjetnom trgu hrvatskog ‘piesnika’ i generala Petra Preradovića u Zagrebu, jer joj je nasilnim činom za vrijeme diktature jugoslavenske komunističke partije, nakon tzv. oslobođenja 1945., oduzeta sva njena imovina, uključujući nekretnine, dakle, i njene crkvene objekte, poput crkve Sv. Preobraženja na gore navedenom zagrebačkom trgu, a koja je pripadala njenom pravnom prethodniku, mitropoliji u Srijemskim Karlovcima u Hrvatskoj Trojednoj Kraljevini ondašnjeg Austrijskog Carstva, na čelu s hrvatskim patrijarhom Josipom Rajačićem, koji je blagoslovio uzdizanje na bansku čast hrvatskoga vojskovođe, generala i maršala Josipa Jelačića, uoči njegovog vojnog pohoda i oslobođenja od Ugarske.

Netočno i zlonamjerno su neki mediji prenosili sramotne kvalifikacije, da se navodno radilo o „ustaškom performansu“, iako HPC nije ustaška nego pravoslavna i hrvatska Crkva, te ni njen arhiepiskop nije tzv. episkop nego arhiepiskop, i nije ni ustaša nego Bugar i učeni teolog, kao što ni patrijarh Hrvatske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, sveti Germogen, nije bio ustaša nego Rus i učeni teolog koji je pred Oktobarskom revolucijom prebjegao na Zapad, a kojeg su Titovi partizani strijeljali na smrt, zajedno s 50 svećenika Hrvatske pravoslavne crkve, u Zagrebu, dana 30. lipnja 1945., umirući mučeničkom smrću kao žrtve komunizma.

Na navedenom vjerskom obredu, na hrvatskom jeziku pred stotinjak vjernika, koji je vodio hrvatski arhiepiskop Aleksandar, okupili su se hrvatski pravoslavci i katolici, a među njima i hrvatski branitelji, tako da nije bilo ustaša nego vjernika koje je hrvatski arhiepiskop ujedinio u molitvi za hrvatski narod. Mediji ni riječ nisu prenijeli o tome što je arhiepiskop HPC govorio i kako se molio Bogu, nego su prenijete samo riječi g. Marka Juriča koji je s Projektom Velebit pomogao da se nakon 72 godine, prvi puta u središtu glavnoga hrvatskoga grada, čelnik obnovljene Hrvatske pravolavne crkve, obrati hrvatskim pravoslavcima i hrvatskoj javnosti.

Podsjećamo da ustaša u Republici Hrvatskoj nema, jer su Titovi partizani ustaše pobili na Križnom putu od Bleiburga do Vardara. Za primjer, u ljeto 2016. su ekshumirani posmrtni ostatci nekih od njih, u slovenskom mjestu Košnica kod Celja, zajedno s pobijenim hrvatskim civilima, ali o tome ‘mainstream’ mediji šute u stilu mafijaške omerte.

‘Mainstream’ mediji i njihovi novinari, uporno etiketiraju svaku njima nepodobnu političku osobu ili instituciju s već izlizanom ustaškom etiketom, nastavljajući propagandu bivšeg velikosrpskog režima, zločinca Slobodana Miloševića.

Njihovim urednicima bi bilo pametnije prizvati se pameti, jer u hrvatskoj javnosti postoji percepcija kako predstavljaju izdajničku Petu kolonu i polugu velikosrpske politike.

Također, vrlo neprimjereno, g. Prvoslav Perić, episkop nekanoske tzv. Srpske pravoslavne crkve koja u RH djeluje na osnovi de facto nevažećeg ugovora s bivšom Račanovom vladom RH iz 2003., drsko interpretira Hrvatsku pravoslavnu crkvu, iako je poznat po pjevanju četničkih pjesama, zbog čega mu je g. Marko Jurić razotkrio krinku i istinu o njemu javno izrekao.

Što bi Srbi rekli da HPC djeluje na teritoriju Republike Srbije, da iz državnog proračuna prima velike svote novca i da napada srbijansku državu i srbijanski narod, nazivaći ga četničkim, kao što SPC Hrvate naziva ustašama i svojata hrvatski teritorij kao da je Republika Hrvatska kolonija Srbije?!

Podsjećamo ‘mainstream’ medije u RH, i cijeli svijet urbi et orbi, da je nositeljica odličja memorijalnog centra holokausta, Jad Vašem, odnosno Države Izrael, hrvatska povjesničarka Ljubica Štefan, upozorila Hrvate i svijet, da je SPC „duhovna JNA“ (Tvrdnja pokojne hrvatske heroine Ljubice Štefan koja je profašističko djelovanje srpskih episkopa u Drugom svjetskom ratu, na teritoriju Srbije pod generalom Milanom Nedićem, raskrinkala povijesnim dokumentima iz arhiva u Beogradu.)

Hrvatska pravoslavna crkva je uvijek bila, ona jeste i uvijek će biti Božji instrument za duhovnu borbu protiv “nečastivog ili oca laži“, opasana s ISTINOM, oklopljena s PRAVDOM, te sa štitom VJERE, zaštitnom kacigom SPASENJA i SREĆE i s mačem DUHA SVETOGA, RIJEČI BOŽJE! (Efežanima 6, 13-17)

Blagoslov Božji svim ljudima dobre volje, hrvatskim obiteljima, braniteljima i svima onima koji govore istinu. Čestitke za Božić svim pravoslavcima koji rođenje našega Gospodina Isusa Krista slave po starom julijanskom kalendaru 7. siječnja, dakle, Srbima, Rusima, i posebno našoj kršćanskoj braći u nuždi, u svetoj zemlji, u Iraku i Siriji, koju istrebljuju bezbožnici, dok HPC i hrvatski pravoslavci Božić slave kao i Carigradska patrijaršija, bugarska, grčka i rumunjska pravoslavna Crkva, kao i katolici i drugi kršćani 25. prosinca, „… jer Bog je ljubav!“ (1. Iv. 4,8)

Zagreb, 7. siječnja 2017. Hrvatski arhiepiskop + Aleksandar

Prethodni članakMetafizička moć nacionalizma
Sljedeći članakHrvatska – zemlja razapetih misli