Prema dogovoru savezničkih snaga antifašističke Austrije i antifašističke Hrvatske, koju predstavlja politički komesarijat u sastavu Vladmir Šeks, Gordan Jandroković i Dragan Čović, uz privolu biskupa Schwartza, okupljenima na Bleiburškom polju, po tradiciji nulte tolerancije još od 1945. godine, biti će dozvoljena molitva za duše poginulih i za svoju vlastitu i ništa više.

Svi koji prekorače dogovorena ograničenja biti će uhićeni, teretnim vagonima prebačeni preko Drave i poslani na Križni put.

Istovremeno, dok se hrvatsko mnoštvo povlačilo prema Bleiburgu, Besmrtni patizanski odred je ušao u napušteni Zagreb i proglasio oslobođenje.

Hrvatski poglavar Plenković nije primjećen ni u koloni koja se kretala prema Austriji niti u okupiranom Zagrebu. Očekuje se da bi mogao biti na putu prema Italiji.

Prihvatni logori za izbjeglice po Njemačkoj, Irskoj i prekomorskim zemljama već se pune Hrvatima.

Prethodni članakPočetak svibnja odgovara crvenima
Sljedeći članakVIDEO – Dnevni SHOWinist: Urbana gerila diže sidro
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.