Južnoslavensko pitanje dr. Ive Pilara: Slobodan Prosperov Novak, Stjepan Šterc i Marko Ljubić na HRT-u (video)

0
559

U HRT-ov emisiji “Dobar dan, Hrvatska!” profesori Slobodan Prosperov Novak i Stjepan Šterc te novinar Marko Ljubić govorili su o najznačajnijoj knjizi hrvatske političke misli i hrvatske povijesti “Južnoslavensko pitanje” dr. Ive Pilara. Iako napisana prije točno sto godina, Pilarove teze, zapažanja i zaključci i danas su zaprepašćujuće aktualni.

Prof. Prosperov Novak naglasio je kako je siguran da će hrvatsko ministarstvo znanosti i obrazovanja, ali i kulture, prepoznati ovo djelo te ga uvrstiti u obveznu literaturu za srednje škole i fakultete, kao i u sve hrvatske knjižnice.

S time se složio i prof. Šterc te naglasio kako je kao student 70-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući dr. Ivi Rogiću imao privilegij upoznati se s ovim Pilarovim djelom. Taj privilegij zaslužuju svi naraštaji u slobodnoj i suverenoj, modernoj Hrvatskoj. Jer upravo kroz Pilarovo Južnoslavensko pitanje sva aktualna, današnja geopolitička i društvena pitanja u Hrvatskoj postaju jasna i razumljiva.

Prosperov Novak je i prije u nekoliko navrata istaknuo kako mu je žao što nije imao priliku ovo Pilarovo djelo pročitati u najranijoj studentskoj dobi jer bi ga poštedjela mnogih lutanja i zabluda.

Marko Ljubić istaknuo je kako je najvažnija pouka ove knjige da se svakom važnom društvenom i državnom pitanju, poput odnosa Hrvata i Srba, može i mora pristupiti temeljitim istraživanjem prema primjeru Ive Pilara. Pilar je upravo u ovoj svojoj knjizi uspio najobuhvatnije i potpuno faktografski ovaj kompleksni odnos razjasniti. Iako će mnogi reći kako je u Hrvatskoj ova knjiga i dalje zapostavljena, emisije poput ove, ali i masovno posjećene tribine, znanstveni skupovi i predstavljanja Južnoslavenskog pitanja u Hrvatskoj i svijetu, svjedoče da se stvari ipak mijenjaju. Pogotovo jer je interes mladih za ovu temu izniman. U tom duhu izvjesno je kako riječi Prosperova Novaka itekako imaju osnove i kako će nadležna ministarstva konačno ovo vrhunsko djelo uvrstiti u cjelokupni znanstveni i obrazovni sustav.

Sadržaj ovog Pilarovog navjažnijeg djela dostupan je na internetu: Ivo Pilar Južnoslavensko pitanje

 

Prethodni članakUmro legendarni lovac na krokodile Louie Komšić
Sljedeći članakOd Maksimira do Sabora o curama i o kujama (video)