Kad god su Englezi zapalili, mi smo popušili

The Economist u podršku srpsko-hrvatskom za zapadno-balkanski region
Test za hrvatsko državljanstvo na vašem mobitelu

0
528

The Economist – Zna se tko stoji iza njega, još od 1843., čvrsto. Kad god su oni zapalili, mi smo popušili.

Tko god je vidio poticaj za povratak srpsko-hrvatskog jezika, kao nevezani potez grupe bezveznjaka, podcijenio je protivnika, a to nikad nije preporučljivo, pogotovo kad se konci tih planova ne vuku samo do Beograda, nego i do Lonodona.

K tome, kad ovakve i druge poteze koji vape za reakcijom, hrvatska vlast prešućuje, onda ili nema ništa protiv ili ne smije imati.

Osim toga, potpisnike ovog pothvata kojemu je cilj, ne samo oskvrnuti hrvatski jezik, nego ga i dokinuti, plaćaju Hrvati iz svojih džepova, a osim malo gunđanja, nitko se nije naročito iznervirao. Da je Hrvatska barem zemlja u kojoj ljudi solidno zarađuju, pa da im uzimaju od viška, nebi izgledalo tako ružno. Ovako otkida im se od usta, pa se stječe dojam da se tako naslađuju.

Nije to samo zato što će 4 dodatna zasebna jezika stvoriti prevodilački kaos u Bruxellesu, niti samo zato što NATO mora razbacivati svoju strategiju na 5 raznih entiteta, umjesto samo jednoga. To mogu misliti samo oni koji su zaboravili na prošlost i okrenuli se budućnosti.

Dok se svi oko nas trude da im prošlost bude što bolja učiteljica života, kod nas inzistiraju na tom novom i još neviđenom modusu nacionalnog identiteta bez prošlosti. Ako nisi od vremena, nego tek neka kombinacija za sutra, ne može ti ni jezik kojim govoriš biti naročito važan. Kako sve to lijepo sjeda na svoje mjesto.

http://www.economist.com/blogs/economist-explains/2017/04/economist-explains-4?fsrc=scn%2Ftw%2Fte%2Fbl%2Fed%2F

Test za hrvatsko državljanstvo

Ipak, ako ste Hrvat i nemate hrvatsko državljanstvo a htjeli bi ga imati, morate znati barem nešto iz jugoslavenske prošlosti. Na internetu se nalazi aplikacija “Croatian Citizenship Test“ (Test za hrvatsko državljanstvo), koju možete skinuti s interneta i učitati u svoj mobitel.

Ako ste “neprijateljski emigrant” iz prve ili druge generacije i ako ste zanemarili jugoslavensku povijest, misleći da to za Hrvatsku više nije bitno, očekuje se da se suočite s hrvatskom realnošću, pa ćete među pitanjima kojima bi trebali znati odgovore, naići i na ova skinuta sa spomenutog programa. Neće biti problem ako odgovore dadete na “srpsko-hrvatskom”.

Mislim da je odgovor na 49. pitanje pod b), Bleiburg, 15. svibnja 1945.
84. pitanje nema veze s preambulom ustava. Odgovor nije ZAVNOH, nego AVNOJ.
Prethodni članakJugoslaveni svih zemalja, potpišite ovakvu
Deklaraciju o zajedničkom hrvatskom jeziku
Sljedeći članakMir ne nastaje kad prestane rat,
nego kad prestane tlaka i nepravda
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.