Obećanja poput onih iz predizborne kampanje bi sa sobom morala nositi veliku odgovornost, jer će po njima nešto biti stvoreno ili će sve biti polomljeno.

Autor: Dinko Dedić

Glasnogovornik vlade Milić kaže da su čelnike oporbenih stranaka pozvali iz poštovanja prema biračima. Kako je dosadašni šef vlade i do izbora pretendant na reizbor, mogao “iz poštovanja prema biračima” iz cijele svoje kampanje potpuno izostaviti temu gospodarske krize koja se nadvila nad Hrvatsku, nad Europu i nad cijeli svijet, kao teški crni oblaci, a on svaku sugestiju o teškoj situaciji koja tako neminovno slijedi nakon izbora, odbacio pričom o EU milijardama koje su tu, praktično već u džepu, na raspolaganju za bezbolan izlazak iz krize, iako je svakome jasno da taj novac niti je odobren, niti će biti na raspolaganju kad god zatreba i koliko zatreba?

Gledam vodeće političare nekih među najbogatijim zemljama svijeta kako pred narod izlaze sa zlim slutnjama po gospodarstvo kroz godine koje dolaze, i u čudu se pitam, je li predsjednik vlade intelektualni kapacitet svoga elektorata toliko podcijenio, ili ga je stvarno pročitao kad su bili spremni popušiti sve te predizborne priče i ponovo ga izbrati.

Već na početku kampanje sam napisao da ne bi bio u koži onoga tko ostvari pobjedu na izborima, ali ako je netko to zaslužio, zasigurno je onaj koji je i do sada bio u poziciji vlasti, sve uvjeravao kako Hrvatska u nadolazeću gospodarsku krizu ulazi spremna i kako iz EU dolazi med i mlijeko i nema se čega bojati, pa neka onda on i bude taj koji će primiti pljesak i ovacije kada se pokaže koliko je njegova predizborna retorika bila zasnovana na stvarnosti u koju je uvjerio većinu birača.

Još se nisu ni rasporedile stolice nove vlasti a jedan od pobjednika i predizbornih promotora teorije meda i mlijeka Anušić već vrišti jer su strane tvrtke hrvatska predizborna obećanja pročitale drugačije nego opća populacija, pa se u očekivanju krize povlače u svoju bazu, poput njemačke tvrtke Meggle.

Obećanja poput onih iz predizborne kampanje bi sa sobom morala nositi veliku odgovornost, jer će po njima nešto biti stvoreno ili će sve biti polomljeno.

Na žalost, najveću cijenu će platiti Hrvati i Hrvatska s još većim valom iseljavanja, kojim hrvatska svim silama nastoji nadmašiti Jugoslaviju a uskoro bi mogla nadmašiti i samu sebe. Utjehu u tom procesu im valjda treba pružiti izborni zakon kojega vladajući ni pod koju cjenu ne žele mijenjati – Idite i množite se po svijetu, jer kud god stignete, u Hrvatskoj će za vas u Saboru sjediti 3 zastupnika koji će zastupati vaše interese a njih vam nitko ne može oduzeti.

Euripid je rekao “Kad netko zla uma medenim riječima uvjeri masu, velika nesreća pada na državu.”

Prethodni članakHDZ pod Plenkovićem prihvatio memorandumsku politiku Pupovčevog SDSS-a
Sljedeći članakPodcast Velebit – Duško Lokin: Severina je htjela pjevati u klubu koji je slao čestitku Arkanu i Ceci kad su se vjenčali
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.