Koliko je lustracija nužna upravo u pravosuđu zorno pokazuje primjer suđenja Mustaču i Perkoviću – iako su ih hrvatski sudovi u dva navrata oslobađali od bilo kakve odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića, bavarski sud u prvostupanjskoj presudi izrekao im je doživotne kazne zatvora! Koliko UDBA-ški kadrovi vladaju pravosudnim aparatom pokazalo se i na primjeru brojnih svjedoka na suđenju u Minhenu koji su “odrađivani” preko općinskih kaznenih sudova po Hrvatskoj, a sve kako ne bi svjedočili protiv nekadašnjeg vrha jugoslavenskih tajnih službi. U Ustavnom sudu, Vrhovnom kao i Županijskom sve vrvi od jugoslavenskog kadra iz komunističkog jednoumlja, a dok su nekada vladali njihovi očevi, kao što je to slučaj s Josipom Hrvatinom, posljednjim predsjednikom socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije i UDBI-nim doušnikom, danas državom vladaju sinovi – Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda.

Korumpiranost pravosudnoga aparata u Hrvatskoj glavna je rak rana našeg društva, a s tom temom se nitko iz političkoga života nije pozabavio u posljednjih 25 godina. DORH, USKOK i pravosuđe čine jednu nesalomljivu cjelinu i štite moćnike, najčešće povezane s korupcijom, kriminalom i pljačkom državne imovine. Tako godinama gledamo kako se gomilaju kaznene prijave po ladicama državnoga aparata, a osim što nam se smiju u lice većina tih pravosudnih dužnosnika, koruptivna hobotnica seže daleko u prošlost, negdje sredine 80-tih godina prošloga stoljeća, kada je KOS i UDBA preuzela u potpunosti taj, za državu, iznimno važan aparat. Kadrovi koji u njemu stoluju i danas su usko povezani s bivšim represivnim aparatom, a nerijetki su primjeri sudaca koji su Hrvate zbog verbalnog delikta slali na robiju u Jugoslaviji, dok danas uredno sude na hrvatskim sudovima.

Koliko je dobra umreženost nekadašnjih suradnika pokazuje i primjer izručenja nekadašnjih UDBAŠKIH egzekutora, kada su hrvatski sudovi u jednom slučaju odbili zahtjev za izručenjem iako smo potpisali europski uhidbeni naloga. Još je tragičniji primjer gdje se DORH žalio na odluku o izručenju, iako bi tužilaštvo trebalo raditi zajedno sa sudovima i pomagati im u radu.

Kako nemamo Zakona o lustraciji ti su ljudi slobodni raditi i suditi u Hrvatskoj. Na sudovima ćete rijetko ili nikako vidjeti nekog dragovoljca ili branitelja iz Domovisnkoga rata ili dijete poginulog branitelja. I dalje se vrlo pažljivo biraju kadrovi koji će biti instalirani na raznorazna sudačka mjesta, a sam posao suca im je, sukladno zakonu, osiguran od kraja života.

Prethodni članakSimplifikacija koja znatno premašuje granice idiotizma
Sljedeći članakCroatia: Project Velebit Joins Battle To Drive Out
Ghost Of Communism From Constitution