Marko Jurič na drugoj strani mikrofona (video)

Na Podcast Inkubatoru u dvosatnom razgovoru s Ratkom Martinovićem o svemu i svačemu

0
608

Marko Jurič dugogodišnji je novinar i urednik, a široj javnosti najpoznatiji je po svojoj emisiji ‘Markov trg’ i jednoj od ključnih uloga u ‘Projektu Velebit’ na temu razlika u novinarskom poslu nekada i danas, tko vedri i oblači društveno-političkim svijetom i ima li perspektive za progres.Podcast je epizodična serija audio ili video snimaka, koje korisnik može slušati ili gledati kad mu se prohtije. Podcasti se najčešće nude na pretplatu, tako da se nove epizode automatski učitavaju na lokalno računalo ili mobilnu aplikaciju, korstećei web sindikaciju.

Glavna prednost ovog formata ispred standardnog tv programa je što nije potrebno biti pokraj televizora u određeno vrijeme, nego je moguće gladati ili slušati kada to kome konvenira.

Riječ podcast je složena iz Apple-ovog “iPod-a” i “broadcast-a”, a prvi put je upotrijebljena 2004. godine u The Guardianu. Popularan je na Zapadnu već desetak godina, a evo i u Hrvatskoj se pojavio u formatu lišenom uobičajenih restrikcija koje prate radio i tv difuziju, pa kao što ćete vidjeti, na podcastu se može zapaliti, popiti pivo i upotrijebiti koju riječ koja prelazi granice standardno prihvaćenog ponašanja.

 

Prethodni članakIstanbulska konvencija je u suprotnosti s Ustavom
Sljedeći članakMarko Ljubić je potresao
“našu svakodnenu glupu perspektivu” (1)