Marko Marković: “Ja sam otkrio Mesićev video.
Ima toga još, bit će zanimljivo kad objavim”

0
1829

Mesić za svoju nevolju u riječkom Novom listu krivi Projekt Velebit riječima:
Famozni Projekt Velebit sasvim sigurno neće posustati i ne posustaje u naporima da me kompromitira. Ne bojim ih se. Vjerujem u naše antifašiste i u zdrav razum naših građana. Vjerujem da će prihvatiti ovo objašnjenje i iskrenu ispriku. I neću prestati s aktivnostima, ma koliko to »velebitaše« i one koji stoje iza njih, smetalo. Neću! Niti smijem! Pogotovo sada ne smijem!” (Novi list, 29.01.2017.)

Stipe Mesić – Neslavan završetak jednog manipulatora

Mesić je u pravu, jer kako će itko posustati kad iz Mesićevih ormara ispadaju leševi. Mesić sam sebi dijeli šamare a za njih krivi druge. Istovremeno, on dijeli šamare i svojim tzv. antifašistima, jer su ga pretvorili u centralnu figuru cijelog tog pokreta.

Bili su zadovoljni s 20. stoljećem kako je teklo, ali su ostali strašno nesretni s načinom kako je završilo, pa bi ga htjeli nekako transplantirati u novo stoljeće, ne bi li ponovili povijest, jer za ukrotiti Hrvatsku, izgleda opet treba poubijati nekoliko stotina tisuća Hrvata. U tom pothvatu udružena jugoslavensko-četnička vojna intervencija je opasno zakazala i završila krahom Jugoslavije, ali je nekim čudom, koje Hrvati još moraju dobro proučiti, da im se povijest ne bi ponovila, u srcu Hrvatske i u centru njezine vlasti, preživjela ideološka jezgra zla koje je Hrvatsku zadesilo od 1918. do 1995.

Mesića su pretvorili u stup na kojemu su gradili svoj ratni plan a stup je sada opasno napukao i prijeti da će se cijela tzv. antifašistička građevina srušiti. Od cijele strukture, Mesić je najviše uzdrmao jasenovački kameni cvijet, na kojemu su se pojavile ogromne pukotine i prijete da će se cijela struktura sagrađena na jugoslavenskom programu hrvatske kolektivne krivnje, stropštati na zemlju i poklopiti one koju su toliko puno ulagali da se održi.

Da stvar bude gora, Marko Marković, urednik maxportala najavljuje nove leševe iz Mesićeva ormara i za očekivati je da će dosadašnji antifašistički sljedbenici Stipe Mesića početi prelaziti na drugu stranu ceste kad ga ugledaju.

Marković je najavio nove materijale iz Mesićeve neslavne prošlosti. Političkom kurvanju plaćenom iz džepa hrvatskog naroda, od Sydneya do Zagreba, primiče se kraj.

U nastavku je tekst intervjua koji je Marko Marković dao za dnevno.hr:

Marko Marković – Bit će zanimljivo kad objavim nove video materijale o Mesiću.

Marko Marković, novinar i glavi urednik Maxportala iz Zagreba razotkrio je Stipu Mesića i njegove izjave o Jasenovcu, Andriji Artukoviću i vremenu NDH te lažnom svjedoku Bajri Avdiću na suđenju nekadašnjem ministru u Vladi NDH.

U ekskluzivnom razgovoru Marković otkriva kako je došao do tog senzacionalnog otkrića:

Znao sam da je taj Mesićev govor u Novskoj snimljen. Vjerovao sam da je video negdje sklonjen i nadao se da je sačuvan.

Mislite da ga je netko mogao namjerno izbrisati?

Moguće i to, ali više sam strahovao da je zaboravljen, oštećen ili prebrisan. Znate, bila su ratna vremena, puno se snimalo, a kazete uvijek nije bilo pri ruci pa bi se uzela već snimljena kazeta i snimao aktualni događaj.

Kako ste Vi došli do videomaterijala Stipe Mesića?

Kad bih se sjetio te teme, raspitivao bih se na različitim adresama. Kako se posljednju godinu, dvije ponovno na različite načine otvara tema o Jasenovcu i broju stradalih u tom logoru te rasprava do kada je logor Jasenovac radio, ponovno sam krenuo u potragu.

Znali ste da je Mesić takvo što govorio?

Da, znao sam, ali mislite li da bi mi itko vjerovao da sam to objavio, a da kao dokaz nemam video materijal. Bez obzira na Mesićeve izjave u Australiji za koje sam također siguran da im ne vjerovali da nema video zapisa.

Kako ste ga napokon pronašli?

Pregledao sam više stotina video kazeta, oko dvije tisuće sati materijala u nekoliko državnih ustanova za koje sam vjerovao da bi video mogao biti pohranjen. Kad sam prije dvadesetak dana došao do jednog fonda video materijala, oko 60 sati, poželio sam brzinski pregledati da i taj fond eliminiram kao mogućnost da se na njemu nalazi video s govorom Stipe Mesića.

Posrećilo mi se. Na drugoj od desetak kaseta, s ukupno oko 30 sati video materijala, prepoznao sam traženi video. Eureka! Otkrio sam! Zaposlenik te državne ustanove presnimio je video i to je to. Ostalo je povijest.

Svi mediji u Hrvatskoj prenijeli su Vaše informacije?

Da, svi mediji prenijeli su taj video jer je doista riječ o senzacionalnoj informaciji, zapravo povijesnom video materijalu koji će otvoriti brojne rasprave u Hrvatskoj. O samom Stipi Mesiću i njegovom karakteru, ali i pojačati raspravu o Jasenovcu, karakteru tog logora i njegovom trajanju.

Znate da se posljednjih godina otvorila rasprava je li Jasenovac trajao od 1941. do 1945. ili 1947. godine ili dalje i tko je sve stradao u tom logoru. Mesić u video tvrdi da je u “Jasenovcu duboko ukopan veliki broj Hrvata”, da je radio “još dvije godine nakon rata”, da će “napraviti istraživanja pod nadzorom neovisne međunarodne komisije”, no ta najava kasnije nije realizirana.

Igor Vukić najavio je da bi, temeljem Mesićeva videa, trebalo nastaviti istraživanje

Vrijeme je da se o toj, kao i svakoj drugoj temi u Hrvatskoj, govori bez strasti, bez političkih i svjetonazorskih konotacija i da se utvrdi povijesna istina. Znate, u Hrvatskoj je dugo partijske odluke smatrane povijesnom istinom i svako propitivanje tih tema smatralo se revizionizmom.

U bivšem sustavu za revizionizam se išlo u zatvor, a progovorite li danas o toj temi izlažete se riziku da vas proglae širiteljem mržnje. Problem je što država na tome sustavno ne radi.

Evo vam jedan primjer. Naša povjesničarka Blanka Matković, koja godinama istražuje poratni logor Jasenovac trenutno je na doktoratu u Londonu. Da bi živjela i mogla doktorirati Blanka u Londonu čisti zahode, a kći Nenada Puhovskog na račun države posjećuje egzotične zemlje, vozi bicikl po Islandu i jaše po divljim i neotkrivenim dijelovima Azije

Do kada tako?

I ja bih volio znati odgovor na to pitanje.

Spomenuli ste više sati materijala o Mesiću i ostalim, Možete li nam otkriti ima li još što zanimljivo?

Da, ali ne samo video materijala. Uskoro ide dokument koji otkriva svu prijevaru antifašizma i komunizma. Samo da vam spomenem da je partija službeno kažnjavala svoje članove koji su govorili da su antifašisti. A bit će zanimljivo i kad objavim nove video materijale o Mesiću.

Prethodni članakSalto mortale Stipe Mesića,
profesionalnog ljevičara i tvrdog antifašiste
Sljedeći članakOd Moše Pijade, preko Operacije Labrador
do Stipe Mesića i Antifašističkog saveza
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.