Plenković popunjava svoje redove potomcima visokorangiranih jugoslavenskih aparatčika kakav je i sam. Unuk Marka Milića, djeda po kojemu je dobio ime, jugoslavenskog diplomate 50ih godina i službenika Ministarstva vanjskih poslova iz 60ih, i sin beogradskog studenta, kasnije zaposlenog na vanjskopolitičkoj sekciji RTB-a Gorana Milića, Marko Milić, imenovan je na poziciju vladina glasnogovornika.

Njegov otac, Goran Milić je uz podršku (3 Popovića) Nebojše, Velimira i Momčila Popovića napredovao na beogradskoj televiziji i dotjerao tako visoko da je pratio Tita tokom njegovih putovanja po inozemstvu.

Njegov najznačajniji intervju je bio onaj s predsjednikom Carterom na kojega je jugoslavenska vrhuška bila ljuta jer je odbio doći na Titov pogreb.

Tokom 1992. godine Milić je bio u komitetu beogradske kandidature za domaćina Olimpijade 1992., a 1989. glasnogovornik posljednjeg sastanka na vrhu Pokreta nesvrstanih u Beogradu. Otac glasnogovornik pokreta nesvrstanih a sin glasnogovornik pokreta svrstanih.

U svom nastojanju da što više funkcija u novoosnovanoj Hrvatskoj popuni “Hrvatima” iz Beograda, predsjednik Tuđman je 1990. Goranu Miliću ponudio prijelaz na HRT (tada RTZ), što je ovaj odbio. Umjesto toga otiša je u Sarajevo u Yutel, kojega je finaciaralo Savezno izvršno vijeće.

Godine 1996. je postalo vidljivo da se Milić kao i Bude Lončar, shvativši da Jugoslaviji povratka nema, konačno primiču Hrvatskoj. Zajedno s istomišljenikom Igorom Mandićem predsjednik Tuđman ga je pozvao na državni božićni ručak.

Unutar par mjeseci, 1997. Milić je dobio posao na sebi svjetonazorski bliskom HRT-u. Otišao je u mirovinu 2011. a HRT je ostao kakav je i bio.

Ipak, informativno-obavještajno-politička karijera dinastije Milić dostiže svoj vrhunac tek u trećoj generaciji kada Marko Milić II, od Plenkovićeva partijskog doušnika, kako su ga do sada u HDZ-u gledali, postaje glasnogovornik, uz Milorada Pupovca najmoćnijeg čovjeka u državi.

Ne znam što bi Plenković još trebao učiniti da Hrvati shvate kako je ovo jednosmjerna ulica kojom je krenuo od početka kada je smijenio Hasanbegovića i Kovača? Jedino je još ostalo da Dačićevu sekretaricu postavi za Ministricu vanjskih poslova.

Glasnogovornik neće imati problema Hrvatima glasno “očitati šta ih sleduje”, a s obzirom da kao i Plenković raspolaže s nekoliko stranih jezika, “ima da ga ceo svet razume”. Ne bi se začudio da mu jedan od prvih zadataka nakon imenovanja bude intervju kod Stankovića. Netko mi je javio da je Milić katolik. Ako Hrvati nastave svoje političko vodstvo birati s istom dozom političke pameti kao i do sada, mogao bi postati premijer. Barem se neće trebati krstiti u odrasloj dobio kao njegovi prethodnici.

To će nesumnjivo ojačati vladajuću koaliciju srpskih, romskih i haenesovskih manjinaca s HDZ-om na čelu, jer njima je pedigre uvijek bio važan.

Foto: Damjan Tadić/Hanza Media
Prethodni članakDogodila se Hrvatska
Sljedeći članakOluja je označila slom srpskog naci-fašističkog projekta (video)
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.