Mladen Pavković

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata posthumno je proglasila Miru Barešića – Junakom hrvatskog Domovinskog rata (Šibenik, 10/9/1950 – Miranje Donje, 31/7/1991).

“Ime ovog legendarnog domoljuba, hrvatskog junaka i mučenika, upisano je među velikane hrvatske povijesti, kojem je hrvatska državotvorna ideja bila životni program.

Za njega se može reći da je čitav život posvetio stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, za koju je na kraju krajeva dao i svoj život.

Godinama je živio u izbjeglištvu, kao politički emigrant, i zajedno sa svojom obitelji bio proganjan od udbe. Međutim, kad je počeo hrvatski obrambeni i osloboditeljski Domovinski rat među prvima se zajedno s obitelji vratio u Hrvatsku i stao na branik Domovine.

Ubijen je u diverzantskoj akciji u zadarskom zaleđu pod još nažalost nerazjašnjenim okolnostima, na prvim crtama obrane. Dobio je i više najviših hrvatskih državnih odličja. Životno geslo bilo mu je: Sve za Hrvatsku! Hrvatsku iznad svega!

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata bit će svečano uručeno obitelji Mire Barešića 10. rujna, u Zagrebu, na obljetnicu njegova rođenja.”

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Prethodni članakPodcast Velebit Q&A – Zvonimir Hodak:
Keleminec, Todorić, Zekanović i povijesne manipulacije
Sljedeći članakPosljednji europski taoci komunističkog sustava