Dobro je rekao Porfirije Perić, patrijarh SPC u Zagrebu: “Nije važno tko je rat počeo prvi!“. Oni su nama lomili kosti, a mi s njima danas lomimo kruh! Banovina, Dvor, Donja Stupnica, pravoslavni Badnjak. Strojnice su roktale čitavu noć kao da je riječ o povratku u 1991. godinu. Samo da opet ne bude petogodišnje okupacije. Da se ne ponovi Struga “91“. U Mirkovcima su za pravoslavni Badnjak na slici bili mladići s kapama na kojima su se isticale četničke kokarde… SOA upozorava o pojačanoj četničkoj aktivnosti u RH, ali Vedrana Rudan i dalje živi u NDH. Navodno je baš jučer ugledala u Opatiji Didu Kvaternika, ali se nije odmetnula u šumu jer u gradu je ipak ljepše živjeti, makar i u NDH.

Jutarnji na naslovnici najavljuje tekst našeg borca protiv desnog primitivizma: “Nije osobito izgledno da bi se hadezeovci mogli poubijati, ali, eto, lijepo je sanjati.“ Zašto tu medijska falanga i naša poltronska vlast nije odmah zatražila da se protiv Ante Tomića odredi pritvor kao i kod vjeroučitelja?

Gdje početi u ovoj “obećanoj“ zemlji? Događaji se smjenjuju kao u nijemom filmu Bustera Keatona. Buster je ušao u filmsku povijest kao autor koji se ni u jednom svom filmu kao glumac nikada nije nasmijao. Zato su oni koji su gledali njegove filmove doslovno crkavali od smijeha. I naši političari su u pravilu smrtno ozbiljni, a “raja“ se trese od smijeha. I jada.

Umro je “veliki hrvatski“ satiričar, novinar i pisac Predrag Lucić. U Mostaru je Stari most bio osvijetljen likom našeg Predraga, velikog prijatelja Mostara. Ali onog ”istočnog”. Prastara je uzrečica “o mrtvima najbolje“! Koliko je stara toliko je i glupa. Ako bi bila točna to bi značilo da se i o Josefu Staljinu, Adolfu Hitleru, Pol Potu, Titu, Rankoviću i mnogim drugim diktatorima nakon smrti treba govoriti samo sve najbolje.

No vratimo se mi našem Peđi. Bio je duhovit kao da je rođen na Duhove. Evo jedne njegove misli nakon koje su se Dežulović, Ante Tomić, Vedrana Rudan, Gall Zlatko i ostali ljevičari nasmijali od srca: “Jugoslavija je bila naša EU, sanjali su je najbolji, a srušili najgori“.

A sad se vratimo malo u prošlost. JNA tenkovi zasuti “belim lalama“ krenuli su bili na Vukovar. Valjda puni “najboljih“. Pa kako su mogli ”najbolji” nakon par mjeseci odvesti ”najgore” na Ovčaru? Prisjetite se što su ”najbolji” radili ”najgorima” u Veleprometu, Bolnici, Škabrnji, Dubrovniku, logorima u Srbiji, Kninu, Voćinu, Petrinji itd. Zar je naš Peđa bio slijep kad su “najbolji“ s brodova JNA gađali “najgore“ po Splitu. O tome naš satiričar nije ni muknuo. Mislite da nije skužio što je zapravo bio cilj velikosrpske agresije? Nije im cilj bio svrgnuti ”ustašoidnu” hrvatsku vlast već pripojiti dio teritorija Hrvatske Srbiji. Peđa je, naime, bio beogradski đak. Otišao je još kao mladić u ”prestolnicu” na ”univerzu” da bi se odškolovao u orjunaša. U doba kad je Tuđman već bio teško bolestan objavio je na naslovnoj stranici Ferala njegovu sliku sa strojnicom u rukama i tekstom “Tuđman puca od zdravlja“! ”Ludnica od smij’a” rekao bi Igor Mandić.

Na splitskom groblju Lovrinac došlo mu je navodno na ispraćaj nekoliko tisuća ljudi. Rade Šerbedžija čitao je Peđine pjesme. Nije navodno citirao svoju čuvenu poruku gledaocima Žikine dinastije: “Jugoslavija je bila divna zemlja, a onda su je bitange rasturile!“ Bitange su, da ne bude zabune, oni “najgori“. Ne znam je li na mitskoj sahrani bio i ”svetski” nepoznat režiser Rajko Grlić. Vjerojatno jest. Tamo mu je svakako bilo i mjesto. Njegov i Tomićev film “Ustav Republike Hrvatske“ nije prikazan na HTV-u u “dogovorenom“ terminu i Rajko je “poživčanio“. “Stid me je što hrvatska vladajuća politika, držeći na lancu braniteljske udruge poput bijesnih pasa za zastrašivanje, radi hrvatskoj kulturi. I ako ta kultura i još ovo malo ljudi kojima je do nje stalo, uskoro ne stane i ne kažu “dosta te torture primitivizma“, od naše kulture, od traga tko smo i kako živimo, neće ništa ostati“. Grlićeva je imaginacija stvarno na ”svetskoj” razini. Branitelji su, po njemu, bjesni psi… Koliko god ”bijesnih pasa” netko drži na lancu, prije ili kasnije mora ih pustiti s lanca. Neka se drug režiser prisjeti “bijesnih pasa“ koji su na tenkovima punim cvijeća 1991.g. krenuli na Hrvatsku, ali se onda pojavio “mađioničar“ Ante i te tenkove pretvorio u traktore i organizirano ih vratio od kuda su i došli.

Hrvatski ratni vojni invalid od 30% ima invalidninu od 153 kune. Političari samo za odvojeni život imaju naknadu od 1500 kuna. Što ako netko njih jednog dana pusti sa lanca!? Rajkov čovjek, “lik od kulture“ – Ante Tomić koji bi kulturno i efikasno na stadionu u Maksimiru mitraljirao priglupe desničare, voli pastoralne snove. Jutarnji na naslovnici najavljuje tekst našeg borca protiv desnog primitivizma: “Nije osobito izgledno da bi se hadezeovci mogli poubijati, ali, eto, lijepo je sanjati.“ Ana Diklić na fejsu kaže: “Ne znam kako bi javnost reagirala da je netko napisao: “Nije osobito izgledno da se A.T. ubije, ali, eto, lijepo je sanjati“. Kako bi “javnost“ reagirala? Prije ili kasnije “javnost“ dozna da je reagirala… Zašto tu medijska falanga i naša poltronska vlast nije odmah zatražila da se protiv Ante Tomića odredi pritvor kao i za vjeroučitelja?

Najnovije je da imamo zahtjev “ogorčene javnosti“ da se vjeronauk izbaci iz škola u RH. Marinko Jurasić u Večernjaku je jedan od rijetkih koji je ”skužio” bit. To je zloupotreba medija za izazivanje protucrkvenog raspoloženja. Nakon ne jednog, nego niza slučajeva dokazanih seksualnih delikata nastavnika tjelesnog odgoja u školama, nitko se nije javio s prijedlogom da se tjelesni odgoj izbaci iz škola. Iako vjeronauk nije obvezatan za razliku od tjelesnog.

Međutim, vratimo se još malo pokopu našeg ”neprežaljenog” Peđe. Baš me zanima je li na Lovrincu u dubokoj crnini bila i Vedrana Rudan? Primorski lahor hrvatske “kulture“. Iste one koja buja u rodoljubu Rajka Grlića. Javila se ovih tmurnih siječanjskih dana Vedrana da nas malo razvedri pa kaže: “Moja zemlja Hrvatska je čisto zlo kao i vrijeme NDH za vrijeme Hitlera.“ Vedrana je možda pisala sinopsis za film “Ministarstvo ljubavi“ pa nas dalje podučava: “Crkva u Hrvata je Zlo, onakvo Zlo kakva je bila i za vrijeme NDH. Ništa se tu nije promijenilo i neće… Katolička crkva je širitelj mržnje od kad postoji… na žalost, vratili smo se u NDH. Za hrvatske popove jedini je problem što u Hrvatskoj više nema Cigana za koje bi trebalo izgraditi logore, nema Židova, nema ni Srba…“ I na kraju non pasaran po modelu Rudanice: “Ne, ne zalažem se za dizanje glasa, za zgražanje nad govorom popa koji samo radi za što ga ja plaćam, zalažem se da svi mi Hrvati, i oni i mi, pogledamo istini u oči i krenemo jedni na druge. Oni su na nas krenuli, što mi čekamo?” Draga drugarice Vedrana, vi i vaši ste već na nas krenuli, samo ste zaboravili, valja zbog naše popovsko-kršćanske tolerancije i oprosta, kako ste prošli? Krenete li te opet, vjerujte, ishod će za vas biti isti! Traktorijada, plač, cmizdrenje, zavijanje prema EU. Vaši “oslobodioci“ su još za vrijeme Drugog svjetskog rata i nakon njega ubili 664 biskupa, svećenika, bogoslova, sjemeništaraca i časnih sestara… najmlađa žrtva bio je 12-godišnji sjemeništarac Ivan Skender, a najstariji 83-godišnji don Vide Putica. Obzirom da se RH sastoji od 86% katolika onda, draga drugarice Rudanice, bolje da ni ne pomišljate na nova ubojstva i obračune s Katoličkom crkvom u Hrvata! Vrijeđajte, bjesnite, rigajte vatru, drugo ni ne znate. Ali ne prijetite jer znate onu narodnu: psi laju, a karavana prolazi! Uz malo truda vi možete postati pozitivna drugarica.

Pitanje: kako se zove žena koja voli sve poze? Odgovor: pozitivna žena!

Predahnimo malo od “Ministarstva ljubavi“, Pave Marinkovića, “Ustava RH“, Rajka Grlića, želja Ante Tomića o masovnim samoubojstvima HDZ-ovaca. Odmorimo se malo od ”zločina” koji se sastoji u tome da je Ministarstvo mržnje (iliti HRT) odbilo prikazivati svekolikoj hrvatskoj javnosti fantastično filmsko remek-djelo pod nazivom “Ministarstvo ljubavi“. Hajdemo malo pričati o najnovijoj “Američkoj tragediji“, ne onoj Theodora Dreisera, nego Michaela Wollfa. Uglavnom, njegova knjiga “Fire and Fury“ sasjeckala je jadnog Trumpa na komadiće. K’o kad Marina Šerić u svojoj kuhinji sasjecka peršin za jezikovu juhu. Wolff je imao priliku boraviti u Bijeloj kući. “Bio sam kao muha na zidu“ kaže Michael. Sve što su sobarice, vrtlari i batleri rekli, on je pedantno zapisivao. Ponekad i više nego su mu rekli. Kao predvodnik liberalne Amerike, u borbi protiv ozloglašenog Trumpa, on sad piše: ”Zemljom upravlja ‘dementni starac’. Skoro idiot”. Knjiga je na Amazonu rasprodana u nekoliko sati. Koja je to duševna hrana za Hillary, Marinu Šerić, Bernarda Karakaša, Željka Trknjeca, Oprah Winfrey. Trump je, napokon, dokazano manijak, luđak i zlostavljač! Šesta lička je u hrvatskim medijima procvjetala k’o visibabe u prosincu. Sad mu je napokon došao kraj. Kao i obično, ovakve euforije traju kraće od doze kokaina. Nicholas Confessor iz New York Timesa je sve ubrzo demaskirao: “Koga briga je li Wolfova knjiga činjenično točna…“ Zemlju, po liberalima i hrvatskim ljevičarima, vodi nesposobni luđak, a burzovni indeks Dow Jones je prošli tjedan prešao psihološku granicu od 25.000 bodova. Brokeri znaju što to znači. Nezaposlenost je rekordno mala, gospodarstvo nezaustavljivo raste. Ovaj snažan porast pripisuje se poreznoj reformi. I to, molim, Trampovoj! Međutim, Zoran Vitas iz Večernjaka “nije siguran“ je li to zasluga Trumpa ili je to “odjek Obamine politike“. Lijeva hrvatska medijska falanga, napose u Večernjaku, se ne da pa sikće: “Značajni gospodarski rast gotovo se nimalo ne osjeti na prosječnim plaćama Amerikanaca“. Živio sam u San Francisku preko šest godina i radio u Ford Motor Co. kao radnik. Ne mjesečno nego sam tjedno na svom čeku svaki četvrtak osjetio “gospodarski rast ili pad“. Zoran se krsti ili križa nad podatkom kako samo jedan posto najbogatijih Amerikanaca drži gotovo 40% nacionalnog bogatstva. To je slična logika kao ona o izmišljenih Tuđmanovih 200 obitelji. Prosječnom Ameru gospodarstvo je jedino važno. Sada je u SAD-u puna zaposlenost, radnicima redovno stižu čekovi s plaćama, pa ih baš boli ona stvar za Oprah, holivudske homiće i seksualne nasilnike te raznorazne liberale koji izgledaju kao da čitav dan jedu samo krafne jer im je ispod nosa stalno bijeli prah. U svojoj uvijek izvrsnoj kolumni “Pogled kroz dvogled“ Borislav Ristić u subotnjem Večernjaku piše: “Samo bi genij nazvao sebe ‘stabilnim genijem’, znajući da će mediji provesti vikend u dokazivanju kako on to nije. To je trik koji je Trump toliko puta izveo s medijima, a oni su se svaki put upecali, da već postaje sumnjiva razina inteligencije njegovih kritičara“.

Zgodna je, čak i filozofska, misao jednog od rijetkih trumpofila iz redova glumaca – Clint Eastwooda. U žestokoj polemici s hollywoodskim liberalima Clint je izrekao neuništivu istinu: ”Crknut ću ja, ali crknut ćete i vi”. Fatalistički, iskreno i neumoljivo istinito!

Predsjednik Vlade i predsjednik Sabora uputili su iskrene izraze sućuti povodom smrti Predraga Lucića. Ljevičari sa svojom iskrivljenom dioptrijom smatraju da je to neka vrsta priznanja predragom Predragu za njegovu i Feralovu borbu protiv Tuđmanove diktature. E, sad. Kad nešto tako projugoslavensko i orijunaško kao Feral može izlaziti u zemlji koja je u ratu o kakvoj je tu diktaturi riječ? Ivo Sanader je čak davao novčane injekcije Feralu, valjda kako bi se što žešće borio protiv njegove diktature. Sve je to na rubu pameti ili j… lud zbunjenog! Nekako u isto vrijeme umro je jedan od junaka Domovinskog rata Marijan Bišćan-Gigi. On je u zadnjim danima rata ostao bez obje noge. Za razliku od Lucića, Gigi se borio za Hrvatsku. Nigdje nisam pročitao da su Sabor ili Vlada izrazili sućut obitelji Bišćan. Jedan ”bijesan pas na lancu” manje kako bi to, u nastupu umjetničke humanosti, izrekao Rajko Grlić. I to je danas Hrvatska!!! Postavljam pitanje Pavu Marinkoviću i Rajku Grliću, ali i svim našim razvikanim filmašima koji troše vladinu lovu na snimanje smeća: kad će ova zemlja napokon dobiti istinit, realan i apolitičan film o tragediji Domovinskog rata, o 21.000 (po najnovijim podatcima) poginulih, o događajima na Ovčari, u Dubrovniku, Škabrnji. Ili se to ipak protivi vašem “liberalno-progresivnom habitusu“? Ili ste naučili samo raditi filmove u kojima stalno bljujete po Hrvatskoj, Domovinskom ratu i vrijednostima za koje smo se u njemu borili? Za takve filmove pronalazite i producente u istom svjetonazorskom miljeu iz kojeg ste sami. Ali na lovu od HAVCA i Ministarstva kulture, tj. na našu lovu, zaboravite. Ona je za međunarodne promidžbene filmove kao što je “15 minuta – Masakr u Dvoru.“ Iako su za uništavanje svakog “međunarodnog ugleda“ RH i vaši filmovi itekako korisni. Možda je u pitanju napast?

Oscar Wilde je rekao: “ Mogu odoljeti svemu osim napasti..!

Sa Slovenijom i dalje ”status quo”. Srbiju smo sredili s deset razlike. Komentator RTL-a prosto nije mogao ‘da veruje’: zamislite, gledaoci su zviždali srpskoj himni. Po tome smo daleko ispod srpskih standarda. Oni zvižde našoj himni i u isto vrijeme pale naše zastave. Valjda su zato hrvatske zastave najjači hrvatski izvozni proizvod u Srbiji. Čim pređu Bajakovo, odmah planu.

Dobro je rekao Porfirije Perić, patrijarh SPC u Zagrebu: “Nije važno tko je rat počeo prvi!“. Oni su nama lomili kosti, a mi s njima danas lomimo kruh! Banovina, Dvor, Donja Stupnica, pravoslavni Badnjak. Strojnice su roktale čitavu noć kao da je riječ o povratku u 1991. godinu. Samo da opet ne bude petogodišnje okupacije. Da se ne ponovi Struga “91“. U Mirkovcima su za pravoslavni Badnjak na slici bili mladići s kapama na kojima su se isticale četničke kokarde… SOA upozorava o pojačanoj četničkoj aktivnosti u RH, ali Vedrana Rudan i dalje živi u NDH. Navodno je baš jučer ugledala u Opatiji Didu Kvaternika, ali se nije odmetnula u šumu jer u gradu je ipak ljepše živjeti, makar i u NDH.

Aca Stanković je uvjerljivo objasnio svima: kad se u Hrvatskoj zarate srpsko i hrvatsko selo to je onda građanski rat.

Ante Nazor tjera mak na konac. On misli, provocira ovaj napaćeni narod tvrdeći da su u RH sva sela hrvatska. Jednog dana će tvrditi da su hrvatska i Virovitica, Kalobag, Karlovac, Zadar ili kako već ide čuvena SANU granica.

Branimir Pofuk je ogorčen. Ljut je na udovice poginulih hrvatskih branitelja. Kaže Brane: “Ako je išta u Hrvatskoj svedeno na otrcanu floskulu onda su to tekovine, vrijednosti, svetinje, žrtve i sve ostalo vezano uz Domovinski rat“. On smatra da se na taj “udovičko-heroinski cirkus oko jednog bezazlenog filma ne bi trebalo ni obazirati kad bi to bio izoliran slučaj“. Kažu da Brane, kad piše ovakve progresivne tekstove, ne jede one prije spomenute krafne. Da je bar Brane izoliran slučaj…

Pitanje: treba li državni službenik plaćati sindikalnu članarinu i od onog dijela prihoda koji je stekao tako što je primio mito? Treba, ako je pošten – glasio je odgovor.

Prethodni članakHrvoje Klasić – diletant kakvih je malo čak i među neobrazovanima
Sljedeći članakCrvenim noktima u borbu za kulturu i obrazovanje