Vijest o pucnjavi u džamiji u Christchurchu u Novom Zealandu proširila se svijetom. Masakr iza kojega su ostali deseci mrtvih i ranjenih, izveo je i cijelu operaciju snimio 18-minutnim filmom, australski Britanac Brenton Tarrant, koji se prema svojoj izjavi ne smata Australcem nego Europljaninom, tvrdeći: “Što je Australja nego pijani Europljan. Šalim se, ali Australija je europska kolonija, specifično britanska i prema tome produžena ruka Europe…

Podrijetlo moga je jezika je europsko, moja kultura je europska, moja politička uvjerenja su europska, moja filozofsla uvjerenja su europska, moji identitet je europski i što je najvažnije, moja krv je europska”.

Magazini s municijom, koju je uoptrijebio za ubijanje, terorist je posvetio raznim svojim idolima, uključujući i ove ćirilične.

Međutim, od Europe u sebi, terorist je najviše motiviran velikosrpstvom i četništvom, pa je putujući automobilom kao glavni motivirajući faktor svirao srpsku pjesmu o Kradžiću, naslovljenu kao “Bog je Srbin i on će nas čuvati” (vidi film).

Terorist je cijelu akciju, uključujući i svoj put automobilom do mjesta zločina snimio kamerom kakvu na glavi nose biciklisti i motoristi. Projekt Velebit je u posjedu cijelog 18-minutnog filma, ali je u međuvremenu zabranjen i konačno skinut sa svih internetskih mreža, uključujući i novozelandsku provokativnu web stranicu “Kiwi Farms”, na kojoj se najduže zadržao, pa ga ne smijemo objaviti.

Zanimljivo je da je vijest u Hrvatskoj među prvima objavio Večernji list još u vrijeme dok je film bio dostupan na internetskim mrežama, sa isječenim onim djelom na kojemu svira četnička pjesma, iako je očito da je barem za Hrvatsku najzanimljiviji baš taj dio gdje se pjesmom slavi obračun s “ustašama i Turcima”, dok se u tekstu umjesto četničke spominje “narodna i vojna glazba”.


Kao što možete vidjeti, video materijal sa kamere obožavatelja Radovana Kardžića, uključujući i pjesmu “Karadžiću vodi Srbe svoje” blokiran je sa interneta svuda po svijetu, osim u Srbiji. Kako je Večernji iz filma izbacio dio koji sadrži četničku glazbu, a 24sata ubacio neku drugu glazbu, tko želi vjdjeti, može pogledati ovaj članak u srpskom Telegrafu, gdje treći video prilog pokazuje vrijeme kada ubojica automobilom putuje na mjesto zločina, dok mu se auto trese od Radovana Karadžića: 17 minuta pakla: Stavio je 6 pušaka u auto, pustio folk do daske i ispalio 100 metaka u muslimane. Vraćao se da dokrajči one koji su jaukali (VIDEO)

Prethodni članakPodcast Velebit – Vjekoslav Krsnik: U Hrvatskoj nema prosvjeda jer Hrvatima još nije dogorjelo do noktiju
Sljedeći članakPodcast Velebit – Milan Ivkošić: Mi mislimo da biramo vlast u Hrvatskoj, a zapravo ju bira Bruxelles