Organizirani, artikulirani i koordinirani

Povodom skupa za obnovu Jugoslavije na Trgu maršala Tita

0
855

Organizirani, artikulirani i koordinirani nastup na Trgu maršala Tita, po onome što je bilo zajedničko svim govornicima i izvođačima, može biti nazvan “Skup za obnovu Jugoslavije” i svega što je Jugoslavija zastupala i provodila (dvoje govornika je spomenulo da su se dogodili mali i pod teretom pozitivizma, zanemarivi propusti).

Ako u Hrvatskoj još ima nekoga kome je stalo da ova država opstane kao samostalna i suverena, onda je paralelno s ovim prosvjedom od velikog značaja, jer se u sred hrvatske metropole promovira ukidanje svega onoga što je hrvatskom revolucijom, hrvatskim oslobodilačkim ratom ostvareno, trebalo održati protuprosvjed, organiziranih, artikuliranih i koordiniranih državotvornih i suverenističkih Hrvata.

Ja znam da ih ima, da ih je Hrvatska puna, ali isto tako znam da nisu ni organizirani, ni artikulirani ni koordinirani, za razliku od ovih sljedbenika Titove ideologije, njegovih djela i njegove države.

Od 200 stranaka osnovanih u Hrvatskoj, makar tri četvrtine su državotvorne, od desetaka tisuća registriranih udrugra isto tako. Od tisuće braniteljskih organizacija, sve su po prirodi svog porijekla državotvorne.

Uza sve razlike koje među njima postoje, neki načelni stavovi u odnosu prema hrvatskoj državi, ono što ih sve zbližva, mora biti dakelo jače od onoga što ih razdvaja.

U Hrvatskoj, međutim, ne postoji čak ni jedan koordinacioni odbor, koji bi bio u stanju okupiti sve te ljude, sve te grupice, kada se radi o tako velikim pitanjima, puput pitanja opstanka ove države ili povratka na staro.

Da je Hrvatska podijeljena na nacionalnu ljevicu i nacionalnu desnicu, ja se nebi ni osvrtao. Ako su lijevi organizirani i aktivni a desni neorganizirani i lijeni, neka vode lijevi. Ali Hrvatska nije tako podijeljena, nego je podijeljena na one koji ovu državu (u principu ali ne u praksi) vole i žele sačuvati i na one koji ju ne mogu smisliti, nego ju hoće vratiti tamo odakle se na jedvite jade izvukla krvavih gaća.

Ovo je samo jedan primjer koji daje odgovor na pitanje zašto se Hrvatska danas, tolike godine od svog osamostaljenja, nalazi u ovoj situaciji, zašto Hrvati nakon toliko izbornih ciklusa i danas biraju manje od dva zla i zašto kao jedina reakcija nakon ovakvih oragniziranih pothvata, tisuće Hrvata ide na internet, jadati se jedni drugima, pod pseudonimima pisati “Za dom spremni!”, govoriti što bi trebalo a iz tog zaključka izostaviti sebe.

U Hrvatskoj, a prvenstveno u Zagrebu, po hitnom postupku treba uspostaviti jedan koordinacioni odbor državotvornih Hrvata, koji bi predstavljao sve domoljubne snage i koji bi imao autoriteta sazvati sve udruge i pojedince na zajednički nastup, kada je u pitanju ugroza vitalnih nacionalnih interesa, na način na koji to očito uspijevaju skupine koje su na trgu njihova omiljenog maršala Tita, organizirale skup za obnovu Jugoslavije.

SAMO SLOŽNI SU JAKI — SAMO JAKI SU SLOBODI!

Fotografije: Mato Horvat

Prethodni članakMilorad Pupovac kao surogat za stvarne krivce hrvatske mizerije
Sljedeći članakKoalicija HDZ-HNS – vrhunac stranačke prostitucije
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.