Njemački i ruski vojni saveznici nakon poljskog poraza 1939.

Godina je 2019., 80 godina od početka Drugog svjetskog rata kada su tjedan dana nakon potpisivanja pakta Molotov-Ribbentrop, 1. rujna 1939. Hitlerove, a 17. rujna i  Staljinove trupe upale u Poljsku. Do 6. listopada ruske i njemačke trupe su pobjedom u Bitci za Knock porazile Poljsku i proslavile pobjedu. Njemci su na zapadnom dijelu Poljske proglasili Generalno Gubernatorstvo, a Rusi su istočni dio Poljske pripojili Republikama Bjelorusija i Ukrajina.

Od uspostave pakta i KPJ se našla u savezništvu s Hitlerom i kada je proglašna NDH a Hitler okupirao Jugoslaviju, Titova partija je bila Hitlerova saveznica. Tek kada je Hitler 22. lipnja 1941. napao Rusiju, bijeg nekolicije sisačkih komunista u Brezovicu proglašen je kao osnutak prvog partizanskog odreda.

Mladu hrvatsku državu, izraz volje hrvatskoga naroda, odmah su napale četničke snage, a nakon 22. lipnja su im se pridružile partizanske. Godine 1991., točno 50 godina kasnije, četnici i nasljednici partizana JNA, napali su ponovo proglašenu hrvatsku državu zajednički i u isto vrijeme.

Danas 25. travnja Australija i Novi Zeland komemoriraju svoje žrtve u svim ratovima. Komemoracije se održavaju po svim gradovima Australije, što uz vojne parade i masovni pristup naroda još po mraku, u predzorje na “Dawn Service” (Služba u praskozorje), predstavlja najveću, najznačajniju i najposjećeniju državnu ceremonu u državi, koja po značaju nadilazi i nacionalni dan “Australia Day”.

Promatram ovu veliku komemorativnu ceremonijalnu predstavu u slavu svih svojih poginulih, pitam se kada će Hrvatska komemorirati sve Hrvate koji su u svim ratovima položili svoje živote za Domovinu i s mislima na Domovinu odajem počast svim Hrvatima koji su pali licem okrenuti prema neprijatelju.

Prethodni članakNe slaži kockice
Sljedeći članakČetnici protjerani s mimohoda
ratnih veterana u Melbourneu
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.