E dragi moji članovi Savjeta Vlade Republike Hrvatske za iseljene Hrvate, po definiciji biste vi trebali imati pravo i na glupost, no, ako na taj način savjetujete Vladu, koja upravo takve prijedloge rado prihvaća sukladno svojim politikama anacionalizacije Hrvatske, a neće ni pristom mrdnuti da vam vrati oteto državno pravo i temeljno političko pravo, onda bi vam glupost morala biti zakonski zabranjena, iako spada u ljudska prava.
Umjesto da tražite povrat svojih otetih političkih prava i ni manje ni više, nego upravljanje svojom državom, vi od onih koji vam to spriječavaju tražite svoj – Dan. Pa to bi vam dao i Sulejman Veličanstveni!

Autor: Marko Ljubić

Savjet Vlade Republike Hrvatske za iseljene Hrvate  predlaže da se 22. kolovoza proglasi Danom iseljenih Hrvata. I vlada spremna, kakva već jest, odmah pokazati privrženost jedinstvu hrvatskoga naroda, prihvati prijedlog i krene u e-savjetovanje. Vladino ponašanje je konzistentno, a uz dužno poštovanje svakome ponaosob u tom Savjetu, prijedlog Savjeta je, ili samo neinteligentan, ili podmukao. I prvo i drugo je prilično konzistentno ponašanju vlasti u Hrvatskoj već podosta godina, pa se uklapa u državnu politiku u oba slučaja.

Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić, kako ističe „ponosni Hrvat“, onda se potrudio objasniti zašto baš datum 22. kolovoz, pa taj dan „Kraljice Hrvata“ povezuje sa štovanjem Blažene Djevice Marije, pa se poziva na svoje i djetinjstvo tolikih ljudi u svijetu, priziva uspomene, a ideju drži – integracijom iseljene i domovinske Hrvatske, te načinom da se djeci hrvatskih iseljenika prenese značaj štovanja Djevice i toga tipa zajedništva hrvatskoga naroda. Ističe i da je normalno da su iseljeni Hrvati i oni u domovini različiti.

E dragi moji članovi Savjeta, po definiciji biste vi trebali imati pravo i na glupost, no, ako na taj način savjetujete Vladu, koja upravo takve prijedloge rado prihvaća sukladno svojim politikama anacionalizacije Hrvatske, a neće ni pristom mrdnuti da vam vrati oteto državno pravo i temeljno političko pravo, onda bi vam glupost morala biti zakonski zabranjena, iako spada u ljudska prava.

Umjesto da tražite povrat svojih otetih političkih prava i ni manje ni više, nego upravljanje svojom državom, vi  od onih koji vam to spriječavaju tražite svoj – Dan. Pa to bi vam dao i Sulejman Veličanstveni!

I kakva su vam to obrazloženja?

Pa različiti su svi Hrvati koji postoje, različiti su Zagorci, Međimurci, Istrani, Slavonci, Ličani, Hercegovci, Bosanci, različiti su Dubrovčani od Dalmatinaca. No ne ozakonjuje se njihova različitost, nego jedinstvo, koje se u političkim društvima iskazuje samo kroz pripadnost političkoj naciji. A to se ostvaruje jedinstvom političkih prava. S druge strane Blaženu Djevicu štuju i Španjolci, štuju je i Meksikanci, Argentinci, pa mi nije jasno zašto onda niste Vladi predložili dan Španjolaca, Argentinaca, Meksikanaca?

Ozakonjivanjem posebnoga statusa Hrvata, koji god bili, i gdje god bili, izravno vodite vodu na mlin nasljednika bivšega režima, koji vam ni nakon 28 godina od obnove hrvatske državnosti ne žele vratiti temeljno političko pravo-pravo upravljanja svojom državom i svojom nacijom i legitimirate postojeću ustavnu i zakonsku diskriminaciju. A vi ne znate ili ne želite jedino to zahtjevati i izboriti se za to. Vama drugo ništa ne trebe, sve ćete s tim sami ostvariti svojom političkom voljom, pa i afirmirati štovanje Blažene Djevice. Ne znam shvaćate li da se dovodite u status ličkog vuka ili medvjeda, te da na taj način ismijavate svoju temeljnu želju  – integraciju hrvatskoga naroda?

Na taj način jako štetite i nama u Hrvatskoj, jer banalizirate naša zalaganja za vaša politička prava.

Ako vam je do Dana i spomendana, radije predložite da se ustanovi „Dan Drage Pilsela“ ili donese zakon pod imenom „Drago“, jer je čovjek endemski primjerak razustašiziranoga emigranta, pa bi to pilo vode i imalo, ako ništa, bar karnevalsko značenje ovih dana.

Foto: Bonegilla – australski useljenički prihvatni centar sa svojim barakama, kroz koji su kroz godine nakon Drugog svjetskog rata procesuirani deseci tisuća hrvatskih ekonomskih i političkih izbjeglica. Ekonomskom, političkom i policijskom represijom protjerani sa svojih ognjišta, hrvatskim osamostaljenjem, umjesto jednakih prava u svojoj domovini, dobivaju jedan – Dan.

Komentari