Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostujući u emisiji ‘Iza zavjese’ Tihomira Dujmovića  na HRT-u kritizirala je pojedine veleposlanike, a posebno se osvrnula na veleposlanike u SAD-u i Beogradu. U Božićnom intervjuu Večernjem listu Predsjednica je kazala “i sama sam se uvjerila da ima veleposlanika koji ne da ne rade u interesu hrvatske države, nego rade protiv državne politike.”

Tijekom boravka u SAD-u s njom je bio djelatnik veleposlanstva, a na pitanje zašto to nije bio veleposlanik, predsjednica je izjavila da je u to “ključno tranzicijsko vrijeme veleposlanik donio odluku da će biti na godišnjem odmoru i sa svojom suprugom je bio u Bruxellesu”.

Iz MVEP-a su naknadno pojasnili kako je veleposlanik Joško Paro napustio SAD bez njihove prethodne suglasnosti, da bi naknadno bilo prihvaćeno njegovo objašnjenje da je otputovao zbog teškog zdravstvenog stanje člana uže obitelji.

Predsjednica smatra da velik dio naših diplomata ne radi svoj posao kako treba, pa je najavila da će sljedeći tjedan s premijerom započeti promjene i reformirati diplomatsku službu. Komentirala je i svoju izjavu da neki hrvatski veleposlanici ne promiču hrvatske nacionalne interese.

Veleposlanstvo u Beogradu – Goran Markotić

Iako imena nije htjela iznositi, naglasila je slučaj hrvatskog veleposlanstvu u Srbiji, kad je veleposlanik u Beogradu Gordanu Markotiću poslao upit u Zagreb treba li za proslavu Oluje na zgradi veleposlanstva RH u Beogradu spustiti zastavu na pola koplja kao znak žalosti. “Kako hrvatski diplomat možete uopće postaviti takvo pitanje?”, upitala je Predsjednica.

Markotić je rođen je 3. kolovoz 1958. godine u Beogradu. Oženjen je i otac dvoje djece, koji govori engleski, francuski i talijanski jezik.

Godine 1981. diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu; 1984. položio je carinski državni ispit. Godine 1994. položio je pravosudni ispit, a 1999. položio je ispit za diplomatskog savjetnika na Diplomatskoj akademiji MVP RH.

Od 1983. do 1992. bio je šef Odjela za carinske prekršaje, šef Odjela za kadrovske i opće poslove, te viši stručni suradnik za carinske prekršaje u Carinarnici Zagreb. A od 1992. do 1994. načelnik Odjela za kontrolu, međunarodnu suradnju i carinsku tarifu Carinske uprave RH.

Od 1994. do 1995. bio je pomoćnik ravnatelja Carinske uprave RH za međunarodne odnose; a od 1995. do 1996. donačelnik u Odjelu za konzularne poslove MVP-a.

Od 2003. do 2007. izvanredni je i  opunomoćeni veleposlanik RH pri UN Uredu u Ženevi i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Povratkom u Hrvatsku 2007. je postavljen je na dužnost pomoćnika ministrice pravosuđa u Upravi za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, a 2013. godine imenovan je veleposlanika RH u Beogradu.

Veleposlanstvo u SAD-u – Joško Paro

Joško Paro izvanredni je i opunomoćeni veleposlanik. Rođen je 2. veljače 1955. u Pagu. Završio je studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Govori engleski i španjolski jezik.

Oženjen je s Jasnom Paro koja 28 godina radi kao novinarka redakcije vanjske politike na nacionalnoj televiziji.

Nakon fakulteta neko vrijeme radi kao slobodni prevoditelj. Od 1989. godine radi kao predstavnik “Atlas Airtoursa” u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Od 1991. godine jedan je od urednika u časopisu i biblioteci Hrvatskog filozofskog društva “Filozofska istraživanja”. Godine 1992. dolazi u Ministarstvo vanjskih poslova, Odjel za Sjevernu i Zapadnu Europu.

Od 1993. godine savjetnik je u VRH-u u Madridu zadužen za politička pitanja. Od 1996. godine stupa na dužnost načelnika Analitičkog odjela MVP-a s diplomatskim zvanjem ministra savjetnika.

Promaknut je 1. listopada 1997. godine u diplomatsko zvanje veleposlanika i preuzima dužnost pomoćnika ministra u I. Upravi (politička bilaterala). U listopadu  2002. godine imenovan za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, sa sjedištem u Londonu

Autor je romana “Uspon mirna čovjeka”, u izdanju Globusa, Zagreb, a zapamćen je po sramotnoj izjavi o prvom hrvatskom predsjedniku (“Pustite ludog Tuđmana”) tijekom pregovora o granicama s delegacijom BiH u Hrvatskoj Kostajnici 2011. godine

Iako veleposlanika u Londonu Predsjednica nije prozvala, budući da su im 2016. godine istekli uobičajeni četverogodišnji mandati, vrlo vjerojatno će uskoro biti maknuti s ovih funkcija.

Veleposlanstvo u Londonu – Ivan Grdešić

Ivan Grdešić je izvanredni i opunomoćeni veleposlanik, predsjednik je Savjeta za politički sustav SDP-a

Rođen je 18. svibnja 1952. u Čakovcu. Oženjen, otac dvoje djece. Doktor znanosti iz područja političke znanosti i bio je profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2000. – 2004. Veleposlanik RH je u Sjedinjenim Američkim Državama gdje ga je poslala vlada Ivice Račana, a od 2012. veleposlanik RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Autor je dvije knjige: “Političko odlučivanje” (1995.) i “Osnove analize javnih politika” (2006.)

Objavio je velik broj znanstvenih i stručnih radova iz područja političkog sustava, demokratske tranzicije, izbora, javnih politika, objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima.

Veleposlanstvo u Parizu – Ivo Goldstein

Rođen je 16. ožujka 1958. u Zagrebu. Hrvatski je povjesničar, sveučilišni profesor židovskog porijekla. Od 2012. veleposlanik je Hrvatske u Francuskoj, gdje ga je postavila Milanovićeva vlada. Njegov otac je samouki povjesničar i publicist Slavko Goldstein.

Osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu gdje je, 1976. godine, upisao studij povijesti na Filozofskom fakultetu. Studij je završio 1979. godine i sljedeće godine zapošljava se kao asistent na Katedri za opću povijest srednjega vijeka matičnog fakulteta.

Godine 1984. magistrirao je radnjom pod naslovom Historiografski kriteriji Prokopija iz Cezareje. Doktorirao je 1988. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu radnjom pod naslovom Bizant na Jadranu od Justinijana I. do Bazilija I. (6-9. stoljeće). Iste godine postaje docent, 1996. godine izvanredni, te 2001. godine redovni profesor.

Goldstein na dužnost veleposlanika imenovan je bez diplomatskog iskustva i nije karijerni diplomat, tako da nakon povratka u Zagreb karijeru neće nastaviti u Ministarstvu vanjskih poslova. U mandatu  najviše ostao zapažen po tome što je u veleposlanstvu,  na centralnoj poziciji u sobi za prijam ima izloženu uokvirenu fotografiju Josipa Broza Tita, za koju je rekao da je slučajno tamo jer ju je namjeravao darovati jednom kafiću.

Goldstein je na diplomatsku dužnost imenovan 2012., a 2016. godine istekao mu je mandat, koji je Zakonom o vanjskim poslovima propisan na “uobičajeno četiri godine”.

Veleposlanstvo u Crnoj Gori – Ivana Perić

Ivana (Sutlić) Perić bivša je veleposlanica u Crnoj Gori, a na diplomatsku dužnost, u vrijeme ministrice Vesne Pusić, imenovana je iz mirovine. Bila je višegodišnja dopisnica Hrvatske radio televizije iz Beograda.

Udata za srpskog državljanina u Srbiji gdje žive više od 30 godina, sestra Vanje Sutlića, bivšeg ravnatelja HRT-a.

Iako u Srbiji živi više od 30 godina, od 2000. bila je zaposlena kao diplomatska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Ivana Perić, zbog ozbiljnih ”propusta”, već je povučena iz veleposlanstva u Crnoj Gori, o čemu na Maxportalu pripremamo poseban tekst.

M. Marković – http://www.maxportal.hr

Prethodni članakImaš li državu ili Domovinu?
Sljedeći članakŠto se promijenilo godinu dana i dvije vlade kasnije