Po kojem slavnom čovjeku je Andrej Plenković dobio ime

Je li Plenković Istanbulsku konvenciju shvatio kao interpretativnu izjavu povodom Svetog pisma, pa su mu se otvorile oči?

0
2458

Kako se Mate Bašić javio i uz tekst o Andreju Plenixu spomenuo Sv. Andriju Apostola, poveli smo raspravu oko lika kojega su Plenkovićevi roditelji mogli imati na umu kad su krstili (?) sina.

Unatoč toga što se u svezi s Istanbulskom konvencijom počeo baviti doktrinom Katoličke crkve, ja čisto sumnjam da se radilo o Sv. Andriji. Osim toga onda ne bi bio Andrej nego Andrija.

Andrej se u većini izvora spominje kao rusko/slavensko ime.

Meni od najslavnijih na pamet padoše predsjednik Sovjetskog Saveza Andrej Gromiko i treći sin Kralja Aleksandra princ Andrej Karađorđević.

Bio je doduše i
Andrej Višinski, sovjetski tužitelj u Nuernberškom procesu;
Andrej Čikatilo, ruski seksualni manijak i serijalni ubojica;
Andrej Bubnov, boljševički revolucionarni lider;
Andrej Ivanović, sovjetski general iz WWII i
Andrej Tupoljev, dizajner aviona,
ali ne mislim da bi bilo koji od njih bio dovoljno slavan, da bi inspirirao ‘porodicu’ Plenković da po njemu sinu dadu ime.

Sve si mislim, da su samo mogli sanjati da će jednog dana pod vrlo naprasitim okolnostima postati predsjednik Hrvatske vlade iz demokršćanskih redova, koje bi mu ime onda dali?

Ipak, imena se u ono vrijeme nisu dodjeljivala s mislima na buduću karijeru tek rođenoga sina nego na vlastitu, a biti direktor Fakulteta političkih nauka ili savjetnik direktora HRT-a i danas zahtijeva određenu marksističku podobnost, a kamo li ne u ona vremena.

Važno je naglasiti da djeca ne odgovaraju za djela i stavove roditelja koji su načelno bili u suprotnosti sa postojanjem hrvatske države, pa makar im sin postao predsjednik vlade u toj državi, ali jesu odgovorna za vlastita djela koja takve roditelje ispunjavaju ponosom.

Na pitanje je li Plenković postao toliki vjernik da (za kamere?) zauzima ovakve poze skoro meditacijskog transa, postoje dva moguća odgovora:

Ili je Istanbulsku konvenciju shvatio kao interpretativnu izjavu povodom Svetog pisma, pa su mu se otvorile oči;

Ili je zaključio da je u tolikoj krizi da mu treba sva pomoć koju može dobiti.

Prethodni članakDr. sc. Dubravko Ljubić: Interpretativna izjava nema nikakvu pravnu snagu
Sljedeći članakTrke dobiva HDZ a nagrade odnose jahači
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.