Po prvi puta nakon 72. godine, u centru Zagreba
održan vjerski obred Hrvatske pravoslavne crkve

0
1060

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u petak 06. siječnja 2017., po prvi puta nakon 72 godne, održan je Obred posvećenja vode Hrvatske pravoslavne crkve, u pravoslavlju poznat kao Bogojavljenje.

U organizaciji Projekta Velebit, unatoč masovne kampanje da se ovaj obred zabrani i unatoč temperature koja je na vjetru dosezala i do -10ºC i u amnbijentu još od 1945. zabranjene crkve, koju su svi antihrvatski mediji nazvali ustaškom i opisali ju u najgorim mogućim terminima, kako bi odvratili Hrvate od pristupa, na ovaj hrvatski pravoslavni vjerski obred pristupilo je nekoliko desetaka vjernika.

Samo dan ranije, tokom božićnog domjenka Srpskog narodnog vijeća, u prisustvu Predsjednika vlade i velikog broja ministara, izaslanik srpskog premijera Vučića je u govoru iznio, nakon Miloševića do sada najotvoreniju srpsku prijetnju Hrvatskoj, u obliku najave o pojačanoj aktivnosti Srba i srpskih institucija u Hrvatskoj, na ostvarivanju misije njihove matične države Srbije, koja će ih, nađu li se u toj misiji ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima.

Naravno da jedan ovakav skup Srbiji predstavlja ugrozu srpske “misije”, koju nije ni potrebno detaljno definirati, jer smo ju na svojoj koži osjetili kroz cijelo prošlo stoljeće.

U tom ambijentu, prva javna liturgija HPC nakon 72 godine, u središtu hrvatske metropole ipak je održana, uz vjerski obred, kraću propovijed Episkopa Aleksandra i nekoliko riječi predstavnika Projekta Velebit Marka Juriča.

Prethodni članakViše nego simboličan sklop događaja na početku 2017.
Sljedeći članakMetafizička moć nacionalizma