PODCAST VELEBIT – akademik Josip Pečarić:
Zašto sam za Ivu Goldsteina smislio nadimak ‘Ivo drobilica’

3
4592

S akademikom Josipom Pečarićem u Podcastu Velebit razgovarali smo o njegovom životnom putu, kako je siromašni dječak iz hrvatske Boke postao svjetski matematičar, kad su ga učitelji i nastavnici uočili, kako su se njegovi profesori nosili s njegovim genijalnim matematičkim umom i o čitavome nizu zgoda iz toga razdoblja.

Je li Boka iz njegovoga djetinjstva još uvijek bila hrvatska Boka, kada je postao “ustaša”, kad je prvi put čuo taj izraz i kako se tada osjećao?

Zašto se opredijelio za studij u Beogradu a ne kao brat u Zagrebu?

Što čini, osjeća li se kraljem i kakvo je kraljevstvo nejednakosti koje je proglasio najveći švedski matematičar njegovim, na nedavnoj konferenciji u Zagrebu?

Zašto se neslužbenom kralju matematičkih nejednakosti nije došao pokloniti državni vrh i zašto mu se cijeli svijet klanja, a službena Hrvatska ga se odriče ili ga ignorira, pa i progoni?

Što je potaknulo jednoga od pet najproduktivnijih svjetskih matematičara u povijesti matematike da se toliko snažno angažira na području političke publicistike i u borbi za hrvatski nacionalni identitet?

Kako je, zašto i je li spriječavanjem izbora Ive Goldsteina u HAZU oslabio hrvatsku akademiju i znanost ili je doprinijeo njenoj časti?

Zašto je za Ivu Goldsteina smislio naziv “Ivo drobilica”?

Mogu li se i kako riješiti hrvatske državne, političke i društvene nejednakosti i imamo li mi dovoljno pameti za to?

Što je zajedničko akademiku Pečariću, biskupu Vladi Košiću, Marku Perkoviću Thompsonu i Luki Modriću?

Koliko su matematičkim nejednakostima sukladne onim hrvatskim?

Odogovore na ova i druga pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT.


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakO Globalnom kompaktu za sigurne,
uređene i regularne migracije
Sljedeći članakJuL na liniji dva Aleksandra
“ćera” Sedlara i njegov film

3 KOMENTARI

  1. Aristocid nad hrvatskim narodom, koji je počeo prije stotinjak godina, a osobito nakon ww2, nastavlja se nesmiljenom žestinom na svim područjima.

  2. Ja nisam nikakav akademicar, novinar ni knjizevnik. Sve vidim kao sto i vi publicujete od ovi veliki ljudi. Sto govore istinu. . Samo tako nastavite, popularnost vam nece Falit. Hrvati su zedni istine, zele je znati. Naslusali su se laziju i ako su bili svijesni da su lazi. Morali su sutit da nebi zavrsili iza resetak . Ipak je se nesto promijenilo. Da gube snagu koji su imali vlast jos je uvjek imaju.. Narod samo ceka nekog vodju da ga povedu na pravi kolosjek. Vodje se ne radaju svaki danom a ipak se radaju i bit ce i. samo treba imat strpljenja i cekat. Slusao sam jucer vaseg gosta Admiranta. Covik koji pozna svijet i koji vidi od kud vijetar, dolazi. Hrvatom je samo da se spreme da bi se zaklonili.da nebi nestali.

Comments are closed.