Podcast Velebit – Arhiepiskop Aleksandar: Katolička crkva u Hrvatskoj šalje ukrajinske izbjeglice u Srpsku pravoslavnu crkvu

0
2446

Gost u Podcastu Velebit je arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskop Aleksandar.

► Zašto Katolička crkva u Hrvatskoj gura ukrajinske izbjeglice u Srpsku pravoslavnu crkvu?

► Ima li Katolička crkva u Hrvatskoj poslanje od Boga ili od države?

► Kako Katolička crkva u SPC-u, u instituciji koja kardinala Stepinca smatra ratnim zločincem, vidi rješenje za ukrajinske izbjeglice?

► Je li Hrvatska pravoslavna crkva ustaška crkva?

► Zašto Glas koncila i Biskupska komisije HBK za ekumenizam prepuštaju dušobrižništvo ukrajinskih izbjeglica crkvi koja ne priznaje Ukrajinsku pravoslavnu crkvu?

► Znaju li katolički biskupi i svećenici u Hrvatskoj da su Ukrajinsku pravoslavnu crkvu priznale sve pravoslavne crkve osim ruske i srpske?

► Znaju li članovi HBK u Hrvatskoj da je za vrijeme Domovinskog rata SPC huškala na rat protiv na Hrvatske?

► Zašto se Komisija HBK vezano za ukrajinske izbjeglice uopće sastaje sa predstavnikom SPC, koja jedina uz Rusku pravoslavnu crkvu ne priznaje Ukrajinsku pravoslavnu crkvu?

► Zašto visoki katolički kler u Hrvatskoj misli da su svi pravoslavci u Hrvatskoj pripadnici SPC-a?

► Djeluju li pravoslavne crkve po načelu teritorija ili naroda?

► Znaju li Ukrajinci koji su potražili sklonište u Hrvatskoj da SPC ne priznaje njihovu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu?

► Kada su pravoslavne crkve u međusobnoj shizmi, znači li to da se ne priznaju ni sakramenti, krštenja, vjenčanja, ispovjedi i dr., koji se obave u tako nepriznatoj crkvi?

► Što sve sadrži Homatinovo pismo Savi Nemanjiću iz 13. stoljeća koje se citira samo u jednom dijelu?

► Kakvi su odnosi Bugara i Makedonaca?

► Kakav je odnos bugarskog i makedonskog jezika?

► Kako objasniti predstavku Biskuspke komisije za ekumenizam u kojoj stoji: “Članovi Biskupske komisije za ekumenizam predstavili su episkopu Jovanu zaključke koje je HBK donijela na svom spomenutom zasjedanju u pogledu pastorala izbjeglica iz Ukrajine, napose s obzirom na neke informacije da određeni broj pravoslavnih izbjeglica ne prihvaća Srpsku pravoslavnu Crkvu u njezinu vjerskom služenju jer podržava patrijarha Kirila i one koji su pod njegovom jurisdikcijom u Ukrajini protiv Pravoslavne Crkve u Ukrajini koja je prije nekoliko godina postala autokefalna interventom carigradskog patrijarha Bartolomeja. Episkopu Jovanu prenesen je stav hrvatskih biskupa kako ratne stradalnike iz Ukrajine treba prihvaćati kao izbjeglice, pružajući im punu humanitarnu potporu, ali da pastoralnu brigu za sve pravoslavce bilo koje jurisdikcije bez bilo kakvog ulaženja u pitanje jurisdikcije kojoj u Ukrajini pripadaju, treba preuzeti Srpska Pravoslavna Crkva”.


KAKO NARUČITI KNJIGU
“PROTOKOLI VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE”
Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2

Za narudžbu druge knjige iz Edicije Velebit “Protokoli Velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2” autora Mate Artukovića, Davora Domazeta Loše, Tihomira Dujmovića, Slobodana Prosperova Novaka i Marka Juriča, tvrdo ukoričene i otiskane na 376 stranica, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku je 260 kuna. U cijenu su uračunati i troškovi poštarine. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakBleiburg je genocid nad hrvatskim narodom
Sljedeći članakPodcast Velebit – Marinko Ogorec: Rusi u Srbiji i BiH imaju obavještajni sustav sposoban izazvati nemire