Podcast Velebit – Dr. sc. Dubravko Ljubić:
Pozdrav “Za dom spremni” se ne smije kriminalizirati!

0
4257

U današnjem Podcastu Velebit, sugovornik nam je dr. sc. Dubravko Ljubić, ustavno-pravni stručnjak i stručni suradnik na Projektu Velebit. Povod za razgovor je aktualizacija državnog postupanja zbog tzv. govora mržnje, kazneni progon kolege Marka Jurića, te sve očitija nastojanja, ne samo hrvatskog, nego i europskog političkog establišmenta da se stavi pod  kontrolu i emotivna dimenzija čovjeka, te sami  proces mišljenja pripadnika europskih slobodnih naroda.

U vrlo poučnom razgovoru dr. Ljubić je govorio o čitavome spektru srodnih tema i pitanja, na vrlo razumljiv način i ljudima kojima pravna, politička i stručna terminologija iz oblasti tzv. državne regulative nije specijalnost.

Zašto  je nedopustiva kriminalizacija ZDS?
Gdje se dodiruju sloboda izričaja i govora, i nužnost državnih ograničenja, i u kojim situacijama?
Kakva su iskustva razvijenih demokracija, prvenstveno američke, u regulativi realno spornih i većinski neprihvatljvih poruka?
Je li državna obveza štititi novinara Marka Juriča, koji je izvršavao svoju profesionalnu i društvenu dužnost, ili nositelje opasnih poruka i simbolike?
Izaziva li država selektivnim i neprihvatljvim postupanjem red ili nered u društvu?
Potiče li državni poredak osobnu mržnju ljudi, tolerirajući sustavne uzročnike?
Kakva je razlika u definiciji klevete, uvrede i govora mržnje, te kako se država mora ponašati u svakom od tih slučajeva?
U kojim slučajevima je govor mržnje opasan, kada bi morao biti kažnjiv, te tko o tome odlučuje?
Vodi li aktualna regulacija tzv. govora mržnje u totalitarizam?
Tko je u demokratskoj državi nadležan za arbitriranje o zajamčenim slobodama govora i mišljenja?
Može li regulatorno tijelo kao što je Vijeće za elektroničke medije biti svojevrsni selektor državnog ponašanja i kakve primjere nudi iz prakse?
Je li posao i poslanje države preventivno otklanjati sustavne uzroke mržnje, ili progoniti posljedično ponašanje pojedinaca?
Zašto je opasan Marakeški sporazum i što nosi  njegova “neobavezujuća obaveznost” u pristupu regulaciji javnoga djelovanja u europskim državama i društvima?
Ima li hrvatski narod snage i sposobnosti zaustaviti izrazito destruktivne procese, promjeniti Hrvatsku i od države napraviti pokretača razvoja slobode, umjesto nositelja neslobode?
Zašto bi pojam četnik bio uvredljiv za Srbina ako je Srbija potpuno rehabilitirala četnički pokret  i proglasila ga nacionalnom stečevinom?
Što je uzrok tolike neravnoteže u pristupu hrvatske države danas prema nametnutom i izmišljenom “ustašluku” i realno opasnom velikosrpskom imperijalizmu i četništvu na koji upozoravaju i  specijalizirane državne agencije?
Ponašaju li se hrvatska država i vodeće politike provincijalno i zašto?

O navedenima, te o čitavom nizu drugih pitanja, s vrlo efektnim primjerima i detaljnim objašnjenjima dr. Ljubića, poslušajte u našemu Podcastu Velebit.


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakŠto je to sekularizam – Drugi dio
Sljedeći članakRefleksija hrvatske političke budućnosti s Bandićeve medalje Budi Lončaru