PODCAST VELEBIT – dr. sc. Željko Holjevac: Hrvati u
Prvom svjetskom ratu – uzroci i posljedice 100 godina kasnije

11. studenog 1918. završio je Prvi svjetski rat, ostavivši trajne posljedice na sve narode koji su u njemu sudjelovali, a posebno na hrvatski. U sjećanje na sve hrvatske žrtve toga rata i za pouku iz tog vremena, Projeket Velebit preko Podcasta Velebit donosi izuzetno zanimljiv dvostani razgovor s povjesničarem dr. sc. Željkom Holjevcem.

2
3552

U PODCASTU VELEBIT je gostovao povjesničar dr. sc. Željko Holjevac sa Katedre za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Cijeli svijet vrlo svečano obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Zašto se u Hrvatskoj tome pridaje mala pozornost?
Kako je izgledala politička situacija u Austro-Ugarskoj i kakve su bile relacije s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom uoči rata?
Što je bio ‘Veleizdajnički proces’ 1909. godine i događa li se u Hrvatskoj danas repriza svega onoga zbog čega je bio pokrenut taj proces?
Zašto i na čiji poticaj je došlo do Balkanskih ratova?
Kako je došlo do srpske okupacije Albanije i Makedonije?
Je li i danas u Hrvatskoj gotovo identična situacija kao u tom razdoblju prije Prvog svjetskog rata kada je na vlasti bila tzv. Hrvatsko-srpska koalicija?
Koje su sličnosti Svetozara Pribičevića, ključne osobe za stvaranje Kraljevine SHS, i danas Milorada Pupovca i njegove politike?
Kako je Srbija zbog Bosne i Herccegovine bila spremna zaratiti s Austro-Ugarskom i koliko je ta situacija slična današnjoj situaciji oko BiH?
Kako su se razvijale ratne operacije u Prvom svjetskom ratu?
Koliko je hrvatskih postrojbi sudjelovalo u napadu na Srbiju?
Kako se izgledale vojne kampanje Austro-Ugarske vojske u početku rata protiv Srbije i zašto su bile neuspješne prvu godine rata?
Kako je izgledala ratna kampanja hrvatskih postrojbi na ratištima u Italiji?
Koliko je hrvatskih vojnika palo u rusko zarobljeništvo 1916. godine u Galiciji i zašto današnja Hrvatska ne vodi brigu o njima?
Zašto je bivši predsjednik Josipović odbio pokroviteljstvo obilježavanja stradanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, objašnjenjem da su se hrvatski vojnici borili na krivoj strani?
Zašto su ugarski političari prekasno prihvatili hrvatske uvjete za transformaciju dualističke monarhije u trodjelnu, u kojoj bi Hrvatska postala treća državna jedinica labave federalne Austor-Ugarske?
Koliko je ugarski predsjednik vlade grof Tisza, svojim prepotentnim gardom utjecao na raspad Austro-Ugarske?
Kako danas izgleda mađarska politička trauma zbog raspada Austro-Ugarske?
Kako je Svetozar Pribičević političkim manipulacijama izigrao naivne hrvatske političare i odveo ih u zagrljaj Beograda?
Tko je i zašto u studenom 1918. godine odbio ponudu feldmarschalla Svetozara Borojevića da hrvatske vojne snage na povratku s fronte iz Italije zauzmu pozicije i zaustave prodor talijanskih okupacijskih snaga?
Zašto i na čiji poziv su u Hrvatsku počele pristizati srpske vojne formacije?
Što je zagrebačkom Narodnom vijeću u studenom 1918. poručio srpski general Simović?
Kako je Španjolska gripa utjecala na kobnu odluku o ujedinjenju sa Srbijom?
Uloga Stjepana Radića u tim sudbonosnim danima?
Je li Država SHS imala druge opcije na raspolaganju?
Koje su sličnosti današnjeg hrvatskog političkog trenutka s tim kaotičnim razdobljem s početka 20-og stoljeća?
Ponavlja li se u Hrvatskoj povijest zato što je nedovoljno poznajemo?

Pogledajte na PODCASTU VELEBIT razgovor o svim dvojbama i povijesnim interpretacijama Prvog svjetskog rata, koji je sa Željkom Holjevcem vodio Marko Jurič, ne samo kao refleksiju na prošlost nego kao upozorenje za budućnost nama u Hrvatskoj 100 godina kasnije.


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakNikola Kajkić i Zorica Gregurić u Srbiji maltretirani po prijavi hrvatskih vlasti
Sljedeći članakDok cijeli svijet komemorira
svoje žrtve Velikoga rata

2 KOMENTARI

  1. Dobar i interesantan podcast uz dvije krupnije zamjerke za Juričevog sugovornika.Kao prvo kroz skoro puna dva sata gospodin Holjevac nas je višekratno počastio sočnim srpskim “jelte” kao da je došao tamo negdje iz centralne Srbije (ono Čačak,Kruševac,Loznica…),a kao drugo kada je isto tako rekao kako je slab s brojkama,onda se mogao pripremiti barem na taj način da si je ponjeo neki podsjetnik,šalabahter iz kojega ih je mogao pročitati i tako potkrijepiti sve ono o čemu je pričao.Bilo bi zgodno u podcast pozvati Antu Prkačin na teme iz hrvatske povijest pa bi vrli povjesničari i drugi mogli čuti kako direktno iz glave jednog povjesničara-naturščika frcaju podatci o brojkama,imenima i datumima kao iz automata.Inače ostalo je bilo solidno,premda mi se nije svidjeo zaključak kako je opća političa konstelacija u jesen 1918 bila takva da je onakav ishod s ulaskom Hrvatske u novu državu južnoslavenskih naroda bio pa skoro neizbježan i jedini mogući.Smatram da su nas i onda kao i danas prodavali neki drugi plenkovići,budalaši i umišljene veličine,a u biti neznalice i naivci te u konačnici izdajnici hrvatskih nacionalnih interesa.Prestrašno je i danas to slušati i u isto vrijeme gledati kako nas suvremeni torbari prodaju za Judine škude u tko zna kakve sve ne nove,nebulozne,međunarodne koncepcije i lokalno-integracijske projekte.

  2. Znakovito,nakon svega nekoliko dana kako sam napisao svoj komentar o nastupu dr.sc. Željka Holjevca na podcast-u Velebit,na HOP-u (nezavisni news portal) nailazim na početak objavljivanja u nastavcima knjige dr.Šime Đodana “Temeljna pitanja”,gdje već u prvom nastavku čitam teze potpuno oprečne onima koje je iznjeo dr.sc. Holjevac.Štoviše uvid u tadašnja događanja koje daje dr.Đodan je arumentativno i konkluzivno neusporedivo logičniji i uvjerljiviji.Kako ne bih sada doslovno prepisivao što tamo piše upučujem svakoga tko je dobronamjerno znatiželjan neka na HOP portalu potraži i pročita taj tekst te se osobno uvjeri u ovo što govorim.U svakom slučaju poslije ovog saznanja smatram kako je u izlaganju dr.sc.Holjevca najslabije pa i najopasnije to što svojim tezama gledatelja navodi na moguće pogrešne zaključke,koji ako se kod njih ostane mogu raširiti poguban stav o prevažnom pitanju iz hrvatske povijesti.

Comments are closed.