PODCAST VELEBIT – dr. sc. Željko Holjevac: Hrvati u
Prvom svjetskom ratu – uzroci i posljedice 100 godina kasnije

11. studenog 1918. završio je Prvi svjetski rat, ostavivši trajne posljedice na sve narode koji su u njemu sudjelovali, a posebno na hrvatski. U sjećanje na sve hrvatske žrtve toga rata i za pouku iz tog vremena, Projeket Velebit preko Podcasta Velebit donosi izuzetno zanimljiv dvostani razgovor s povjesničarem dr. sc. Željkom Holjevcem.

0
3525

U PODCASTU VELEBIT je gostovao povjesničar dr. sc. Željko Holjevac sa Katedre za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Cijeli svijet vrlo svečano obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Zašto se u Hrvatskoj tome pridaje mala pozornost?
Kako je izgledala politička situacija u Austro-Ugarskoj i kakve su bile relacije s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom uoči rata?
Što je bio ‘Veleizdajnički proces’ 1909. godine i događa li se u Hrvatskoj danas repriza svega onoga zbog čega je bio pokrenut taj proces?
Zašto i na čiji poticaj je došlo do Balkanskih ratova?
Kako je došlo do srpske okupacije Albanije i Makedonije?
Je li i danas u Hrvatskoj gotovo identična situacija kao u tom razdoblju prije Prvog svjetskog rata kada je na vlasti bila tzv. Hrvatsko-srpska koalicija?
Koje su sličnosti Svetozara Pribičevića, ključne osobe za stvaranje Kraljevine SHS, i danas Milorada Pupovca i njegove politike?
Kako je Srbija zbog Bosne i Herccegovine bila spremna zaratiti s Austro-Ugarskom i koliko je ta situacija slična današnjoj situaciji oko BiH?
Kako su se razvijale ratne operacije u Prvom svjetskom ratu?
Koliko je hrvatskih postrojbi sudjelovalo u napadu na Srbiju?
Kako se izgledale vojne kampanje Austro-Ugarske vojske u početku rata protiv Srbije i zašto su bile neuspješne prvu godine rata?
Kako je izgledala ratna kampanja hrvatskih postrojbi na ratištima u Italiji?
Koliko je hrvatskih vojnika palo u rusko zarobljeništvo 1916. godine u Galiciji i zašto današnja Hrvatska ne vodi brigu o njima?
Zašto je bivši predsjednik Josipović odbio pokroviteljstvo obilježavanja stradanja hrvatskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, objašnjenjem da su se hrvatski vojnici borili na krivoj strani?
Zašto su ugarski političari prekasno prihvatili hrvatske uvjete za transformaciju dualističke monarhije u trodjelnu, u kojoj bi Hrvatska postala treća državna jedinica labave federalne Austor-Ugarske?
Koliko je ugarski predsjednik vlade grof Tisza, svojim prepotentnim gardom utjecao na raspad Austro-Ugarske?
Kako danas izgleda mađarska politička trauma zbog raspada Austro-Ugarske?
Kako je Svetozar Pribičević političkim manipulacijama izigrao naivne hrvatske političare i odveo ih u zagrljaj Beograda?
Tko je i zašto u studenom 1918. godine odbio ponudu feldmarschalla Svetozara Borojevića da hrvatske vojne snage na povratku s fronte iz Italije zauzmu pozicije i zaustave prodor talijanskih okupacijskih snaga?
Zašto i na čiji poziv su u Hrvatsku počele pristizati srpske vojne formacije?
Što je zagrebačkom Narodnom vijeću u studenom 1918. poručio srpski general Simović?
Kako je Španjolska gripa utjecala na kobnu odluku o ujedinjenju sa Srbijom?
Uloga Stjepana Radića u tim sudbonosnim danima?
Je li Država SHS imala druge opcije na raspolaganju?
Koje su sličnosti današnjeg hrvatskog političkog trenutka s tim kaotičnim razdobljem s početka 20-og stoljeća?
Ponavlja li se u Hrvatskoj povijest zato što je nedovoljno poznajemo?

Pogledajte na PODCASTU VELEBIT razgovor o svim dvojbama i povijesnim interpretacijama Prvog svjetskog rata, koji je sa Željkom Holjevcem vodio Marko Jurič, ne samo kao refleksiju na prošlost nego kao upozorenje za budućnost nama u Hrvatskoj 100 godina kasnije.


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

Prethodni članakNikola Kajkić i Zorica Gregurić u Srbiji maltretirani po prijavi hrvatskih vlasti
Sljedeći članakDok cijeli svijet komemorira
svoje žrtve Velikoga rata