Podcast Velebit (ekskluzivno) – Joško Ševo: Prva javna predstavka kapitalnog povijesnog zapisa vlč. dr. Dragutina Kambera iz 1945.

0
4355

Glumac i redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Joško Ševo, po prvi je puta javno u Hrvatskoj pročitao pismo vlč. dr. Dragutina Kambera.

Velečasni Kamber je pismo napisao kao odgovor francuskom kardinalu Eugenu Tisserantu koji ga je u vrlo neugodnoj audijenciji 1945. godine dočekao s klevetničkim pitanjem: “Kakvi ste narod vi Hrvati? Vi ste poklali 300 tisuća Srba.”

Dragutin Kamber je za vrijeme NDH bio duhovnik Hrvatskih oružanih snaga. U ovom svom  pismu je sažeo cijelu povijest odnosa Hrvata i Srba. Sve što je vizionarski napisao te 1945. ponovilo se 1991. godine. Pismo je, prema mišljenju mnogih, takvog sadržaja da bi trebalo biti uvršteno u školske udžbenike povijesti. Pismo je pronašao vlč. Ante Pavlović koji je bio na službi u Kanadi u jednoj privatnoj arhivi.

Dragutin (Karlo, Charles, Chas) Kamber, publicist (Rude kraj Sinja 1901. – Toronto 1969.). Bio je župnik u Doboju i drugim mjestima. Za vrijeme NDH bio je naprije vojni vikar u Bosni i Hercegovini, a zatim pročelnik duhovnika Hrvatskih oružanih snaga od 1944. godine. U svibnju 1945. izbjegao je u Austriju, potom u Rim, Španjolsku, Argentinu, SAD i Kanadu. Pisao je članke o politici, povijesti i vjerskim pitanjima. Napisao je knjigu ‘Slom NDH’ u kojoj se kritički osvrnuo na ustaški režim, navodeći da je proglašenje NDH bilo opravdano, ali da se suvremena borba za Hrvatsku ne može na temeljiti na NDH. Pisao je o hrvatskom podrijetlu bosanskih muslimana i drugim otvorenim i aktualnim temama.

Njegov najpoznatiji vizionarski tekst je rasprava “Problemi i metode u hrvatskoj borbi za slobodu”, u kojoj piše o potrebi stjecanja iskustva u državničkim poslovima i okupljanju oko minimalnog konsenzusa programa samostalne Hrvatske s autonomnom BiH. Također vizionarski, a za današnje vrijeme osobito aktualni tekstovi su njegovi autobiografski zapisi u kojima ističe da je osobno usavršavanje hrvatskog čovjeka u odnosu prema Bogu, preduvjet za rješavanje nacionalnoga pitanja.


KAKO NARUČITI KNJIGU
“PROTOKOLI VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE”
Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2

Za narudžbu druge knjige iz Edicije Velebit “Protokoli Velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2” autora Mate Artukovića, Davora Domazeta Loše, Tihomira Dujmovića, Slobodana Prosperova Novaka i Marka Juriča, tvrdo ukoričene i otiskane na 376 stranica, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku je 260 kuna. U cijenu su uračunati i troškovi poštarine. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakLjubav je pobijedila, koalicija ostaje stabilnom
Sljedeći članakPodcast Velebit – Josip Jurčević: Kako je tzv. HRT preuzeo vodstvo galopirajućeg jugoslavenstva u Hrvatskoj