Podcast Velebit – Josip Jurčević: Velikosrpski projekt u Hrvatskoj danas je žešći nego ikada u povijesti

0
2990

U Podcastu Velebit gost je povjesničar Josip Jurčević. Tema razgovora je sadašnjost i kako izgleda primijenjena povijest, odnosno kako ne ponoviti brojne katastrofalne i pogibeljne pogreške iz hrvatske nacionalne povijesti.

Na koji način velikosrpstvo djeluje na hrvatsku politiku?

Na koji načina zagovaranje zbližavanja Hrvatske i Srbije, brisanje jasnog povijesnog uvida u agresivnost i zločinačku narav te ideje prema hrvatskom narodu, prodire u sve pore političkog i društvenog života u Hrvatskoj od kulture, znanosti, školstva, medija, povijesti, politike itd?

Radi li se o vještini velikosrpske propagande ili slabosti, idiotizmu, vlastohleplju, pohlepi, strahu, provincijalizmu, kmetovštini hrvatskih političara, politike i značajnog dijela intelektualaca?

Kako funkcionira ključni princip velikosrpskog osvajanja teritorija i političkog utjecaja modelom agresivne ‘ugroženosti’?

Kako to da su se svi tzv. balkanski ratovi zadnjih 150 godina vodili uvijek između Srbije i nekih drugih država ili naroda?

Zašto je danas za Hrvatsku velikosrpski projekt iz Beograda manji problem od velikosrpskog projekta iz Zagreba?

Na koji način velikosrpski projekt egzistira danas u institucijama države Hrvatske?

Kako je moguće da je u institucijama bivše SR Hrvatske bilo više djelatnih osoba koje su se s pozicija humanističkog, znanstvenog ili istinoljubivog diskursa suprotstavljale velikosrpskom projektu, nego danas?

Zašto četništvo u Hrvatskoj nije zakonom definirano kao neprihvatljiva, neprijateljska i zločinačka ideja i ideologija?

Treba li u Hrvatskoj ponovo oživjeti princip ‘na ljutu ranu ljutu travu’?

S obzirom da je danas dio vladajuće koalicije, stranka koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, što to govori o HDZ-u i o ljudima u vrhu te stranke koji su donijeli i pristali na tu i takvu koaliciju, s obzirom da su pripadnici te Hadžićeve stranke u okupiranom Vukovaru ubijali upravo članove HDZ-a?

Smije li se u javnom diskursu prihvaćati stav da će sve ove političke apsurde koji su u svojoj biti sramotno kalkulantstvo, podlo nagodbenjaštvo, a zapravo politička veleizdaja, s vremenom riješiti neki novi tzv. neopterećeni, naraštaji?


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA – Raiffeisenbank Hrvatska

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

Prethodni članakAnalize europskih izbora –
Vođa nikada ne može biti kriv ni za što
Sljedeći članakPlenković je mislio da ga narod voli
koliko on voli sam sebe