Podcast Velebit – Marko Ljubić i Marko Jurič:
Udruženi poduhvat DORH-a i SPC-a protiv Velebita

1
9655

Protiv Marka Juriča, voditelja Podcasta Velebit, Državno odvjetništvo RH pokrenulo je kazneni postupak zbog pozivanja na nasilje i mržnju. Razlog je objava na Z1 televiziji u kojoj je Marko Jurič  pred 3 godine upozorio Zagrepčane na opasnost od širenja četničke ideologije u centru Zagreba na Cvjetnom trgu. Povod je između ostaloga, bilo i poznato pjevanje pjesme prvog čovjeka Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj mitropolitija Porfirija, koji je u toj pjesmi veličao četničku ideologiju i poznatog četničkog zločinca popa Momčila Đujića. Ovaj skandalozni postupak DORH-a otvara niz pitanja i zapravo u konačnici otvara Pandorinu kutiju zločinačkih političkih prevara koje se događaju u Hrvatskoj. Taj postupak je tim skandalozniji što se paradoksalno, upozorenje Marka Juriča na opasnost od nasilja i mržnje, proglašava pozivanjem na nasilje i mržnju. Osim toga, da se radi o tom događaju, onda bi DORH pokrenuo postupak pred tri godine i ne bi čekao do danas. Očito su po srijedi sve popularniji nacionalni program Projekta Velebit čiji je Marko Jurič domovinski predstavnik i sve veća gledanost Podcasta Velebit, kojega je Marko Jurič uspostavio i danas ga vodi dnevnim YouTube emisijama.

Je li u duhu kršćanstva veličati ubojce Hrvata?
Je li pjevanje četničkih pjesama zapravo poziv na nasilje?
Je li pjevanje četničkih pjesama govor mržnje?
Je li u duhu hrvatskog ustava prihvatljivo da čovjek koji veliča ubojice, poziva na nasilje i služi se govorom mržnje, može neometano živjeti i raditi u Hrvatskoj?
Zašto se nitko iz SPC-a nije ogradio od veličanja četničke ideologije?
Smije li se zanemariti veličanje te ideologije koja je izvršila genocid nad hrvatskim narodom jednako 45. kao i 91.?
Kako to da se ne problematizira metoda i način kako je SPC prije desetak godina kanonizirala neke koljače iz Drugog svjetskog rata kao što je bio po zlu poznati Milorad ‘Maca’ Vukojičić, Slobodan Šiljak, Joanikije Lipovac i drugi?
Tko može jamčiti sigurnost Zagrebčanima da se neće dogoditi neki incident u blizini crkve gdje stoluju zagovornici četničke ideologije?
Ako je SOA u izvještaju za 2015. naglasila kako je u RH zamjećen trend rasta četničke aktivnosti, kako to da DORH postupa suprotno tom izvještaju?
Jesu li Juričeva upozorenja bila opravdana u svjetlu izjave vukovarskog gradonačelnika Penave da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je “epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije”. Ili političkog ispada dogradonačelnika Srđana Milakovića koji izjavljuje da je RH izvršila etničko čišćenje? Ili situacije kada na izvođenje hrvatske himne učenici Srednje tehničke škole Vukovar ostaju sjediti?
Koliki je utjecaj Milorada Pupovca u hrvatskoj državi kada nakon njegove intervencije DORH promptno privodi Ivana Đakića zbog objave na facebooku, a takve objave Pupovčev tjednik Novosti objavljuje svakog tjedna?
Je li ova radnja DORH-a protiv Juriča zamišljena kao reakcija na kolektivnu tužbu koju je podigla skupina hrvatskih javnih djelatnika protiv srpskog Biltena sa popisom Hrvata koje se u maniri nacističkog režima javno obilježava kao ljude opasne po društvo i državu?
Jesu li takve objave srpskog Biltena zapravo legalizirani oblik političke segregacije prema kojoj su Hrvati građani drugog reda jer se po njima smije i može pljuvati, vrijeđati ih, prijetiti im i ponižavati ih?
Kako to da je DORH odlučio pokrenuti potupak protiv Juriča nakon tri godine i to baš sada kada je započeo realizaciju sve popularnije internetske tv emisije Podcast Velebit?
Je li otvaranje kaznenog postupka sada, a ne u prethodne tri godine tokom kojih je Jurič bio bez posla i tokom kojih mu je bilo onemogućeno javno novinarsko djelovanje, zapravo izravna posljedica pokretanja Podcasta Velebit, sve utjecajnije nacionalne i suverenističke medijske platforme?
Je li ovo očiti politički proces s ciljem da se uguši slobodna i neovisna hrvatska novinarska platforma kao što je Podcast Velebit?


Prethodni članakPodcast Velebit – Ilčić: Zašto su iz Narod odlučuje išli skupljati potpise u isto vrijeme kad je to Istina o Istanbulskoj najavila?
Sljedeći članakDr sc. Dubravko Ljubić: 
Hrvatska se ne može promijeniti ad hoc inicijativama

1 KOMENTAR

Comments are closed.