Podcast Velebit – Miro Gavran: Želja mi je da Matica hrvatska zablista sjajem koji je imala u Hrvatskom proljeću

0
2319

Gost u Podcastu Velebit je književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Dinko Dedić: Najbolji Podcast Velebit do sada

Prihvatimo li da je zamišljena uloga Projekta Velebit implementirati, a njegova Podcasta Velebit interpretirati i promovirati hrvatsku državotvornu misao, onda se, po mom sudu osobe koja je pregledala sve podcaste od prvog do zadnjega, njih više stotina, ovdje objavljeni razgovor s predsjednikom Matice hrvatske mora proglasiti za nauspješniji Podcast do sada. Prateći razgovor, dojmilo mi se kao da se radi o rezultatu detaljno pripremljenog i u naprijed napisanog scenarija, a ne o spontanom razgovoru dvojice ljudi, kojima ovo predstavlja prvi susret.

Gledajući na opseg nacionalne tematike koju je pokrio, na način na koji ju je povijesno podkrijepio i vrsno uklopio u globalni kontekst, moramo zaključiti da gospodin Gavran nije slučajno, nego je zaslužno dospio na vrh elitne povijesne organizacije hrvatskoga naroda, kakvom se MH pokazala, naročito kroz hrvatska krizna razdoblja u posljednjih 180 godina.

Isto tako, prateći način na koji je voditelj Marko Jurič vodio podcast od početka do kraja, skladno prelazeći iz teme u temu, dotakavši se većine ključnih pitanja čiji će odgovori odlučiti hrvatskom sudbinom za budućnost, zaključio sam da je i Marko Jurič za ovaj podcast zaslužio jednu novinarsku nagradu, koju bi, da je slučajno nastupao s pozicija neojugoslavenske ljevice, vjerojatno i dobio. Kod nas na žalost, otkiješ li neoprezno previše istine, prije ćeš završiti na sudu nego na pozornici pri dodjeli odličja.

S obzirom da nisam baš darovit pri dijeljenju komplimenta i da je ovo valjda prvi put nakon toliko godina da sam Marka javno pohvalio, nadam se da ovo neće biti viđeno kao pristrani zaključak bez objektivne neutralnosti.

Moje iskrene čestitke na ovom Podcastu Velebit!
Dinko Dedić


► Zbog čega se Miro Gavran, hrvatski pisac čija su djela prevode, prodaju i izvode u kazalištima u više od četrdeset država svijeta, prihvatio tako velikog i odgovornog izazova kakav zahtijeva uloga predsjednika Matice hrvatske?

► Što je uopće Matica hrvatska, što je bila nekada, što je danas, a što bi trebala biti?

► Je li došlo vrijeme za ovodobno Hrvatsko proljeće?

► S obzirom na povećanu dinamiku djelovanja Matice hrvatske vezanu uz aktualne društvene i političke teme, te nedavni iznenađujući politički istup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (objava dokumenta ‘Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora RH s BIH, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u EU’), može li se reći da je u Hrvatskoj doista započelo ovodobno ‘Hrvatsko proljeće’?

► Je li Matica hrvatska u vrijeme Hrvatskog proljeća bila zapravo politička stranka?

► Koja je bila važnost matičinog Hrvatskog tjednika koji je izlazio od travnja do prosinca 1971.?

► Kakvu ulogu ima jezik u oblikovanju naroda, države pa time i nacije?

► Zašto je kroz povijest hrvatski jezik bio glavna meta raznim antihrvatskim političkim i državnim tijelima vlasti?

► Na koji način borba za hrvatski jezik traje već 500 godina od vremena velikog Marka Marulića?

► Zašto je danas hrvatskom narodu i državi od presudne važnosti donošenje Zakona o jeziku?

► Tko sve priprema nacrte prijedloga Zakona o jeziku?

► Kakvi se sve nacrti tog zakona planiraju u društvenim i političkim krugovima kojima nije dobro legla činjenica nastanka hrvatske države?

► Predstavlja li srpsko negiranje i svojatanje hrvatskog jezika prijetnju nacionalnim interesima?

► Kako opisati stanje nacije danas u Hrvatskoj i u zemljama nama srodne tzv. zapadne civilizacije?

► Koliko je grijeh nečinjenja, nezainteresiranosti za opće dobro, može pripisati hrvatskom čovjeku?

► Kako to da danas studenti širom sveučilišta ne nalaze razloga, na svoj način politički prosvjedovati?

► Je li Hrvatska danas u svojevrsnoj starozavjetnoj četrdesetgodišnjoj pustinji, koja slijedi nakon izlaska iz ropstva, ili je zajedno s cijelim svijetom na pragu jednog apokaliptičnog ‘velikog reseta’?

► Je li ovakva traumatična atmosfera malodušja, straha, moralne erozije, potpunog izokretanja civilizacijskih vrijednosti i temelja na kojima počiva naš hrvatski identitet, nešto što se događa samo nama ovdje u Hrvatskoj ili se radi o globalnim procesima?

► Kako riješiti problem poplave odlikaša i neznanja u hrvatskim školama?


KAKO NARUČITI KNJIGU
“PROTOKOLI VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE”
Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2

Za narudžbu druge knjige iz Edicije Velebit “Protokoli Velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2” autora Mate Artukovića, Davora Domazeta Loše, Tihomira Dujmovića, Slobodana Prosperova Novaka i Marka Juriča, tvrdo ukoričene i otiskane na 376 stranica, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku je 260 kuna. U cijenu su uračunati i troškovi poštarine. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakHrvatski iseljenički kongresi bez rezultata.
Umjesto da se vraćaju, Hrvati se iseljavaju.
Sljedeći članak“Škandal” za saborskom govornicom – problematični vitez, smotana Urša i sirovi Ante