Podcast Velebit – Neda Rosandić Šarić:
“Domovina iznad svega – Moj otac Mime Rosandić”

0
2804

Gost u Podcastu Velebit je Neda Rosandić Šarić.

Rođena u Zagrebu 1943. godine, s obitelji se povlačila u Austriju i odrasla u Argentini. Diplomirala je socijalni rad na Sveučilištu u Buenos Airesu, a magistrirala na Državnom sveučilištu Wayne u Detroitu, te stekla stupanj samostalnog terapeuta za duševne bolesti. Bila je vijećnica u Hrvatskom narodnom vijeću u mandatima 1977. i 1981. godine. Bila je članica Ustavne komisije RH 1990., a od 1995. do 2000. godine veleposlanica RH u Argentini, akreditirana za Paragvaj i Urugvaj. Njen otac Mime Rosandić, rođen 1900. u Kaniži kraj Gospića, bio je u vladi NDH državni tajnik u Ministarstvu šuma i ruda, a 1948. godine jedan od sudionika Akcije 10. travnja, također poznate kao Kavranova akcija.

Neda Rosandić Šarić je ovih dana objavila knjigu ‘Domovina iznad svega – moj otac Mime Rosandić’.

U knjizi se u nekim sekvencama spominje puč Vokić-Lorković, Mile Budak i njegova obitelj, Jure Francetić koji je dolazio u njihovu kuću, povlačenje u Austriju, opis situacije tokom predaje britanskim vojnicima na Bleiburgu, putovanje u stočnom vagonu, dolazak u logor Fermo u Italiji, opis bijega Mate Frkovića nakon tučnjave s oznašima u Austriji i susret njene majke s Antom Pavelićem u Buenos Airesu.

Knjiga također navodi susrete njenog oca s Andrijom Hebrangom, a spominje se Jakov Blažević, Vladko Maček, odnos prema HSS-u, Juraj Krnjević, Dominik Mandić, spašavanje Danijela Crljena, generali Ante Moškov, Erih Lisak, Božidar Kavran, Ljubo Miloš, Zlata Kavran, Božidarova supruga koja je imala jedan poseban odnos s njenom majkom, Vinko Nikolić i drugi protagonisti tih povijesnih zbivanja. U knjizi je također opisano kako se njezin otac priključio Kavranovoj skupini, kao i detalji montiranog sudskog procesa. Posebno je zanimljiv opis susreta s Franjom Tuđmanom i razgovor s njenom majkom.

Knjiga je puna zanimljivih priča osoba koje su bile na rubu zbivanja kao promatrači, ali koji svojim impresijama živopisno upotpunjuju ove povijesne trenutke.


KAKO NARUČITI KNJIGU
“OŽIVJELA HRVATSKA”

Za narudžbu prve knjige iz Edicije Velebit “Oživjela Hrvatska” autora Slobodana Prosperova Novaka, tvrdo ukoričene i otiskane na 360 stranica, potrebno je poslati poruku na email:  edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku je 240 kuna. U cijenu su uračunati i troškovi poštarine.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

► IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

► na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

► ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.

Prethodni članakDva totalitarna režima se ne mogu izjednačavati
Sljedeći članakZašto Zoran Milanović nije do kraja
raskrinkao Milorada Pupovca