Podcast Velebit – Prvo javno predstavljanje Edicije, Podcasta i Projekta Velebit

0
2533

Ediciju, Podcast i Projekt Velebit su u Karlovcu u Gradskoj Knjižnici Ivan Goran Kovačić, u petak 24. ožujka predstavili Slobodan Prosperov Novak i Marko Jurič.

Prije dvije godine Projekt Velebit je započeo izdavačku djelatnost i pokrenuo Ediciju Velebit. Do sada su objavljene tri knjige.

Prva je knjiga ‘Oživjela Hrvatska’ autora Slobodana Prosperova Novaka u kojoj obrađuje važnije društvene i političke događaje sakrivene hrvatske povijesti, a koji su ugrađeni u stoljetne temelje hrvatske duhovnosti, identiteta i državnosti.

Druga knjiga ‘Protokoli Velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2” autora Mate Artukovića, Davora Domazeta Loše, Tihomira Dujmovića, Slobodana Prosperova Novaka i Marka Juriča. Ova knjiga donosi najvažnije dokumente koji su već 200 godina temeljni ideološki i operativni dokumenti osvajačke velikosrpske politike u od: ‘Načertanije’ Ilije Garašanina, ‘Srbi svi i svuda’ Vuka Karadžića, ,Do istrage vaše ili naše’ Nikole Stojanovića, Ustav i poslovnik organizacije ‘Ujedinjenje ili smrt’, ‘Smrt je naša narodna igra’ tekst Ljubomira Micića iz časopisa Zenit, ‘Iseljavanje Arnauta’ Vase Čubrilovića, ‘Homogena Srbija’ Stevana Moljevića, Memorandum (1) SANU pa do sad najcjelovitije javne rekonstrukcije protokola ‘Memorandum 2’.

I treća, najnovija knjiga ‘Rađanje nacije – Pat stotina godina hrvatskoga nacionalizma’ autora Slobodana Prosperova Novaka i Viktorije Franić Tomić, vraća se u vrijeme Marka Marulića, u vrijeme kada se začela ideja moderne hrvatske države. Knjiga donosi niz gotovo potpuno nepoznatih događaja naše bogate povijesti iz kojih se jasno vidi traganje hrvatskih intelektualaca prema idealu slobode vlastitog naroda i države. Vrijednost ove knjige je uz ostalo i u jasnom uočavanju sličnosti ondašnjeg i današnjeg vremena. Te sličnosti razotkrivaju one društvene, ideološke i političke silnice koje s jedne strane guraju hrvatske ljude prema tom plemenitom projektu, ali jednako tako i u svome opozitu pletu mrežu zarobljavanja, oportunizma, one političke, intelektualne ili ideološke korupcije koja jednako onda kao i danas slabe ljude lomi u kušnjama i baca ih u blato izdaje, laži, a u konačnici i propasti.

 U modernoj Hrvatskoj brže je jačala i posve osnažila vladalačka klasa, dok su država i njezine institucije slabile. Elite, zadobivši europske instrumente uz njihovu pomoć ostvaruju samo svoj kontinuitet i nadideologijsko bogaćenje. Time su oni sebi zajamčili snaženje ali su društvenost Hrvatske države podvrgli bezdušnoj redukciju i poniženju. U takvim su okolnostima najprije stradali prostori javnog pamćenja, svijet obrazovanja i znanosti, školstva i kulture. Edicija Velebit želi ući u tako stvorenu duhovnu prazninu i protiv nje djelovati na ozdravljenju hrvatskoga društva. Svoj rad temeljimo na povratku korijenima hrvatskog narodnog i državnog projekta sa sviješću da su oni u posljednjim desetljećima zaboravljeni. Drevna stoljeća su heroji naših knjiga te tako mogu postati model za junake naše suvremenosti. Oni su putokazi prema nevidljivom svijetu ideja što čine hrvatsku narodnu dušu. Oni su algoritam naše duhovnosti koja vapi za intuicijom i razumom. Mi smo se u ovim knjigama uputili u avanturu potrage za duhom nacije, za korijenima hrvatskog narodnog duha. Naši preci ne trebaju našu pomoć. Mi smo oni koji trebamo njihovu pomoć. Oni su divovi a mi patuljci koji ćemo stati na njihova ramena kako bismo vidjeli budućnost.


KAKO NARUČITI KNJIGU
“RAĐANJE NACIJE”

500 godina hrvatskoga nacionalizma
Marko Marulić i njegovo vrijeme

Za narudžbu treće knjige iz Edicije Velebit “Rađanje nacije – 500 godina hrvatskoga nacionalizma autora Slobodana Prosperova Novaka i Viktorije Franić Tomić, tvrdo ukoričene i otisnute na 352 stranice, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku s uračunatim troškovima poštarine je ista kao i za prošlu i iznosi 34,51 euro. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakSirovi titoisti na krilima medija ponovno se bore protiv ‘strašnog hrvatskog nacionalizma’
Sljedeći članakKoordinatori, agregatori i politički aligatori