Podcast Velebit – Tomislav Jonjić: Bit ću pristojan, Klasić u profesionalnim krugovima služi za sprdnju

0
3708

Gost u Podcastu Velebit je odvjetnik i povjesničar Tomislav Jonjić.

► Ne čini li vam se da današnjom situacijom doživljavamo jedan deja vu (nešto već viđeno)?

► Glavinjamo li danas kao što smo glavinjali pred kraj 19. i početkom 20. stoljaća, unatoč toga što je tada već bila formirana starčevićanska ideja o samostalnosti?

► Dr. Ivo Korski to u tekstu “Uz 150. obljetnicu Rakovičkog ustanka” taj period karakterizira političkim romantizmom sastavljenim od lijepih govora i lijepih pjesama bez konkretnih poduhvata kako bi se situacija promijenila. Proživljavamo li i danas jedan takav perood?  

► Nije li postojanje današnje srpsko-hrvatske koalicije ponavljanje onih trendova iz vremena 1905. i ondašnje srpsko-hrvatske koalicije?  

► Je li prvi zadatak u namjeri promijeniti današnju situaciju u pozitivnom smjeru, prošiti svijest o tome u kakvom se to stanju zapravo nalazimo?

► Koliko su danas državovorne parlamentarne stranke bliske jedna drugoj, ili su udaljene?

► Kako okarakterizirati narod koji je dva puta izabrao Stipu Mesića, ili Ivu Josipovća i Zorana Milanovića?

► Je li ključni faktor za političku stangnaciju nedostatak jedne karizmatične osobe, vođe, hrabrog čovjeka koji bi bio prepoznat kao osoba koja je spremna uzimati rizike i preći preko granice vlastitog komfora i sigurnosti, kakva je bio Franjo Tuđman?

► Može li se dogoditi da nesmiljene optužbe iz srpskih i jugoslavenskih krugova za hrvatsku sklonost zločinu i genocidnost, koje hrvatska vlast šutke tolerira, dovedu do pobune i neželjenih posljedica?

► Radi čega SNV i Novosti zadovoljavaju uvjete za državnu financijsku pomoć, a Hrvatsko društvo političkih zatvorenika ne zadovoljava? 

► Zašto poput hrvatskih studenata iz vremena Hrvatskoga proljeća, današnja studentska generacija ne pokazuje nikakve reakcije na nacionalne izazove današnjice?

► Zašto za razliku od današnje aktivističke ljevice, mlada suverenistička generacija ostaje pasivna?

► Koji su razlozi da ovako dugi period hrvatske šutnje ne bilježimo kroz prošlih 150 godina, pa čak ni u periodu kumunističke strahovlade?

► Leži li razlog za jednostran ali općenito površan pa i skandalozan pristup periodu obrađenom u TV seriji “NDH”, u tome što su pored Klasića u obradu materijala uključeni ljudi koji nisu kvalificirani za bilo kakvu ozbiljnu raspravu o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj?

► Može li se dogoditi da se ovako predstavljena serija razbije o glavu svojim organizatorima, kao što je namješteno suđenje Andriji Artukoviću postiglo suprotan efekt od zamišljenoga i umjesto gušenja, pospješilo buđnje nacionalnih osjećaja?

► Treba li posljedice smjene na vrhu Domovinskog pokreta smatrati katastrofalnima?

► Zašto se Hrvatska ne priprema za rasplet događaja u Bosni i Hercegovini do kojega će neminovno doći?

► Predstavlja li poljska odluka, da svoj suverenitet neće u cijelosti prepustiti Bruxellesu, najavu destabilizacije ove i ovakve Europske unije?

► Kako to da su u razlazima unutar političkih struktura u Hrvatskoj kroz povijest dominirale ideološke razlike, a danas dominiraju materijalne?


KAKO NARUČITI KNJIGU
“PROTOKOLI VELIKOSRPSKE IDEOLOGIJE”
Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2

Za narudžbu druge knjige iz Edicije Velebit “Protokoli Velikosrpske ideologije – Temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2” autora Mate Artukovića, Davora Domazeta Loše, Tihomira Dujmovića, Slobodana Prosperova Novaka i Marka Juriča, tvrdo ukoričene i otiskane na 376 stranica, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku je 260 kuna. U cijenu su uračunati i troškovi poštarine. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakJedini pravi put za desnicu je sjedinjenje Suverenista i Domovinaca – Ujedinjenje ili smrt!
Sljedeći članakKukavičko popuštanje hrvatske Vlade
skandaloznoj politici Beograda