Podcast Velebit UŽIVO – Tihomir Dujmović: 
Regija kao treća Jugoslavija

0
2632

U Podcastu Velebit gostuje novinar Tihomir Dujmović, čija najnovija knjiga ‘Regija kao treća Jugoslavija’ ulazi u bit problema aktualnih prikrivenih političkih i diplomatskih igara u tzv. Regiji, Regionu, Jugosferi, Zapadnom Balkanu, jugoistoku Europe itd.

Zašto Jugoslavija kakvu smo poznavali više nije moguća?
Zbog čega upravo Hrvatska najviše poštuje standarde te famozne regije ili prostora bivše Jugoslavije, a ne svoje nacionalne?
Na koji je način taj prostor, koji je politički naizgled nelogičan su svojim poveznicama, ipak u stvarnosti vrlo povezan?
Kako to da se takva povezanost i suradnja razvija unatoč izravnoj suprotnosti hrvatskih nacionalnih interesa?
Jesu li razne regionalne inicijative od sporta, glazbr, glazbenih nagrada, udruženje zajedničkih sveučilišta zapadnog Balkana, intenzivne kulturne suradnje, počeci tog procesa stvaranja neke nove zajedničke asocijacije ili države?
Zašto je Aleksandar Stanković glavni promotor ideje ‘regiona’ ili ‘Regije kao treća Jugoslavija’?
Što znači Stankovićeva dosjetka ‘dva Srbina u udarnom terminu HTV-a’?
Zašto je gost Svetislav Basara, a ne slobodan Prosperov Novak i napr. tema obnavljanja najstarijeg kazališta u Hrvatskoj i susjedstvu, onog u Hvaru osnovanog daleke 1612. godine?
Kako spojiti članstvo u EU s takvim balkanskim političkim procesima?
O čemu će učiti studenti na filozofskom fakultetu u Zagrebu? Zašto se uvodi povratak marksizmu u političkom obrazovanju i “vaspitanju”?
Što donosi syllabus (nastavni plan) za predmet “Uvod u društveno-humanističke znanosti”, predmet koji bi trebali odslušati i položiti SVI budući studenti upisani na Filozofski fakultet tijekom prve godine? Postaje li taj fakultet nova Kumrovečka škola?
Zašto je na Županijskom sudu na šest godina zatvora osuđen je Dane Lukajić, nekadašnji šef “bezbednosti” u srpskom koncentracijskom logoru Manjača? (Proglašen je krivim za sudjelovanje u mučenju petorice zatočenih ratnih zarobljenika. Optužba je banalna u odnosu na njegovu poziciju u hijerarhiji logora. U skladu s time i kazna je banalna. Sudac Dražen Kevrić je u obrazloženju presude naglasio kako DORH Lukajiću i nije stavljao na teret organizaciju logora, već samo “konkretne događaje u odnosu na pet zarobljenika”)
Je li posrijedi proces sustavnog prikrivanja uloge KOS-a u najtežim zločinima u ratu protiv Hrvatske i BiH?
Znači li to da DORH, zanemaruje ulogu JNA i osobito KOS-a, kako u istragama, tako i u optužnicama, da sklapa po Hrvatsku štetne dogovore i sporazume sa srbijanskim tužiteljstvom, poput onog kojim se DORH odrekao nadležnosti za zločine počinjene u srpskim logorima na teritoriju Srbije, a Srbija se prethodno proglasila nadležnom za sve ratne zločine na teritoriju bivše Jugoslavije ili ne zna svoj posao ili namjerno ide na štetu države Hrvatske koju formalno zastupa?
Međunarodna se zajednica dugo opirala raspadu Jugoslavije. Jesu li te silnice i nakon raspada države nastavile sa starom politikom obnove propale države?
Ako nije moguća onakva Jugoslavija kakvu smo poznavali, kakva je onda moguća?
Jesu li to zapravo poznati politički koncepti: Pakt o stabilnosti, Jugosfera, Zapadni Balkan, jugoistok Europe?
Znači li to da je hrvatski državni ustroj po formi europski, a po sadržaju regionalni?
Što znači misao iz knjige: “Regija je, kad je malo bolje analizirate, zapravo meka, nježna, naizgled nevidljiva, ali ipak – treća Jugoslavija…”?
Kako izgleda promoviranje i prodaja knjige takvoga sadržaja, punog ozbiljnih upozorenja, ali i svojevrsnih prokazivanja aktualnih vlasti? Tko je u na promociji u Zadru zainteresiranima za promociju poručivao “ne odazivajte se na Dujmovićeve promocije, on nije naš”?
Ljevica u Hrvatskoj veliča Tita, ignorira brojna stratišta koje je izvela njegova vojska po nalogu njegove komunističke partije. Vodi li na taj način ljevica Hrvatsku u neki novi građanski rat?
Jesu li teza Ive Josipovića o fratrima na Širokom Brijegu kao legitimnom vojnom cilju, dio tog plana?
Što znače objave poput one u Novom listu na dan Titove smrti, u rubrici “Sjećanja”: “Bilo je lijepo živjeti s Tobom i uvijek ćeš ostati u našim srcima”?
O čemu se radi u predstavi “Mali noćni razgovori”, u kojoj dvojica umirovljenih intelektualca lijeve i desne političke orijentacije raspravljaju o temama od 10. travnja 1941. sve do povijesnog dočeka hrvatske nogometne reprezentacije?
 Tihomir Dujmović: “Vukovar je grad koji se beskrajno voli ili mrzi. Nema između. Znamo tko ga je mrzio kada su ispalili preko milijun granata na njega, danas ti isti lijepe plakate za EU izbore pod sloganom ‘Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj'”. Što znači taj natpis i u tom kontekstu, ali i u ozračju političke kampanje za EU izbore?
Zašto je udžbenik iz povijesti na za srpsku manjinu u Vukovaru na ćirilici?
Što u tom udžbeniku piše o stradanju u Vukovaru, Dubrovniku, a što o Drugom svjetskom ratu, o Jugoslaviji, a što o Domovinskom ratu?


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Broj računa:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X
ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

 

Prethodni članakSvi izborni “materijali” trebaju biti na latinici
Sljedeći članakVELIKA LAŽ – razotkrivanje nacističkih korijena ljevice