Podcast Velebit – Zdravko Pamić:
Kada bi HEP racionalno poslovao struja bi bila 20 posto jeftinija

0
3632

U Podcastu Velebit je gostovao Zdravko Pamić stručnjak za elektroenergetiku, koji je govorio o načinu poslovanja Hrvatske elektroprivrede te otvorio niz tema koji dovode u pitanje racionalnost poslovanja te najveće državne tvrtke.

Može li cijena električne energije u RH biti niža?

Sadrži li ta cijena čitav niz nepotrebnih troškova HEP-a koji povećavaju cijenu električne energije?

Na primjer:
a) Plaćanje raznih vanjskih studija:

  • koje bi mogli provesti stručnjaci zaposleni u HEP-u, za plaću koju dobiju u HEP-u;
  • koje su nepotrebno izrađene, tek kako bi HEP opravdao određena ulaganja;
  • koje su dogovorene na nivou predsjednika Uprave HEP-a i odabrane firme ili instituta kao “financijska pomoć” HEP-a tim firmama ili institutima, a nemaju nikakvu praktičnu svrhu.

b) Neopravdano povećanje gubitaka u mreži, ugradnjom opreme koja ima za posljedicu veće zagrijavanje a time i veće gubitke.

c) Pogodovanje određenim proizvođačima ugrađene opreme na način da se njihovi proizvodi nabavljaju preko više “ruku”, čime se neopravdano povećavaju troškovi.

d) Natječajna dokumentacija kojom se kao uvjet traži kompletan asortman potrebnih prizvoda, čime se manji domaći proizvođači stavljaju u nepovoljan položaj, što je znalo dovesti do zatvaranja malih tvrtki poput Struja-produkta.

e) Rekonstrukcija pojedinih energetskih objekata traje neobično dugo, čime se samo gomilaju troškovi. Primjer je rekonstrukcija HE Zakučac, naše najveće i najvažnije HE, koja je pokrenuta još 2005. a tajala je petnaestak godina, iako takve rekonstrukcije u drugim državama traju 4-5 godina. U primjeru HE Zakučac su se trškovi dramatično povećali a snaga HE se povećala za minimalih 2.5%.

f) Žalbe na lošu provedbu javnih natječaja kod Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, riješene u korist žalitelja, zahvaljujući neznanju HEP-ovih zaposlenika, a takove žalidbene troškove povećanim cijenama plaćaju svi korisnici električne energije. Primjer je Ramić-trade d.o.o. koji su sami podnijeli preko 50 žalbi i većinu ostvarili u svoju korist, a troškove žalbe platio je HEP, dok odgovorno osoblje HEP-a za svoje propuste nije bilo ničim sankcionirano.

g. Podcjenjivanje znanja stvarnih stručnjaka za određeno područje samo zato jer je taj posao dogovoren na nivou najviših predstavnika vlasti u RH a čime je proveden političko-poslovni teror nad strukom i znanjem. Primjer je s uvozom kabela iz Makedonije (FKN iz Negotina) od 2005. do 2011. godine.

FNK nije imao odgovarajuću tehničku dokumentaciju potrebnu da se uopće nađe među ponuđačima na natječaju. Prilikom prvih preuzimnih ispitivanja gotovih kabela za potrebe Elektre Bjelovar i kasnije za Elektru Zagreb, ustanovljeno je da uopće nemaju odgovarajuću ispitnu opremu propisanu normama za kabele.

Isti prozvođač kabela iz Makedonije nema opremu za proizvodnju SN kabela tehnologijom u dušiku, što je bio uvjet pripisan u natječajnoj dokumentaciji HEP ODS-a. Odgovorni u HEP ODS-u su pred očima javnosti skrivali da su takvo stanje zatekli prilikom svojih posjeta proizvođaču kabela u Makedoniji umjesto da su tog ponuđača isključili iz natječaja?

Isti proizvođač je isporučio SKS kabel s greškom. Elektra Zagreb je bezuspješno pokušavala problem riješiti reklamacijom kod proizvođača pa je cijeli predmet proslijeđen u sjedište HEP ODS-a koji također reklamaciju nije mogao riješiti nego je preko cjelog slučaja prešao kao da se nije dogodio.

Kupnjom iz Makedonije, u nepovoljan položaj su dovedeni proizvođači u Hrvatskoj, posebno ELKA kabeli. Zbog smanjenja njihove prizvodnje za potrebe HEP-a, posao je nepotrebno izgubilo nekoliko stotina radnika.

Razgovor na ovu temu poslušajte u Podcastu Velebit.

Na pitanja Podcasta Velebit o revitalizaciji HE Zakučac u kojem se vidi kako je u revitalizaciju uloženo gotovo milijardu kuna, a u konačnici je dobiveno povećanje proizvodnje tek od 2,5 posto, iz HEP-a su odgovorili emilom:

 


Svima vama u Domovini i iseljeništvu,
koji nas možete podržati donacijom,
biti ćemo zahvalni za svaki pa i najmanji iznos.

Naši brojevi računa su:
IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X

ili preko internetske platforme:
www.patreon.com/Projekt_Velebit

 

 

 

Prethodni članakRiječ autora na predstavljanju knjige
Stoljeće srbijanskoga terora 1918. – 2018.
Sljedeći članakSanja Bilač:
Referendum će se održati – Narod će odlučiti