Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) ustvrdio je u četvrtak kako postoji “opravdana sumnja” da je policija primjenjivala silu kako bi iznudila priznanje Josipe Žilić, koja je osumnjičena za podmetanje požara ovog ljeta kod Benkovca, zbog čega je predsjednik te udruge imenovao tročlano povjerenstvo na čelu s Karolinom Vidović Krišto koje bi trebalo ispitati taj slučaj.

HHO navodi da je Josipa Žilić osumnjičena za podmetanje požara u selu Brgud, naseljenom pretežno srpskim stanovništvom, i da je po pisanju medija to navodno učinila jer su velikosrpske paravojne snage iz tog sela razarale njeno selo Lisičiće.

“Iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna”, nakon što mu se obratila obitelj Josipe Žilić protiv koje se na zadarskom Županijskom sudu vodi postupak zbog podmetanja požara 18. ili 19. kolovoza u mjestu Brgud.

HHO navodi kako su iz kruga obitelji osumnjičenice dobili informaciju prema kojoj postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja njezina priznanja navodno primjenjivala silu kako bi je natjerala da potvrdi njihovu tezu, što bi predstavljalo ugrožavanje temeljnih ljudskih prava

Osim toga, kažu u HHO, postoji u sumnja o zlouporabi psihijatrije protiv integriteta osobe Josipe Žilić, što također predstavlja najozbiljnije kršenje ljudskih prava. Navode pritom da je Žilić dvaput vještačena u Zadru po nalogu suda od strane psihijatrice Vere Klarić.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak navodi da je zbog tih razloga imenovao tročlano povjerenstvo čiji su članovi zaduženi da kontaktiraju Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova, Državno odvjetništvo i Županijski sud u Zadru.

Njihov je zadatak, navodi HHO, prikupiti relevantne podatke o postupcima prema Josipi Žilić, prije svega vezano uz eventualno nasilje nad njom. HHO je najavio također da će od nadležnih ustanova zatražiti da se povjerenstvu omogući razgovor s Žilić koja je smještena u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Autor: HINA

Foto: AFP

Prethodni članakJoško Buljan: Tajne srpske operacije koje nisu mogle zaustaviti put prema nezavisnosti
Sljedeći članakAndreu Mas: Katalonski glasovi traže vašu pomoć!