Podvast Velebit – Tomislav Sunić: Skrivajući se iza krinke EU, amnestira se titoizam i kulturno štafetarenje u Rijeci

0
3030

Gost u Podcastu Velebit je Tomislav Sunić, pisac, prevoditelj, hrvatski emigrant i diplomat.

Kakva je to ‘Europska prijestolnica kulture’ koja se diči zločinačkim simbolima?
Gadi mi se loše oponašanje. Kad se već kreveljiš partizanski, radi to sa stilom.
Što znači nedolazak predsjednika vlade Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović?
Kakva je to “Luka različitosti”, ako je sve jednoobrazno komunističko i jugoslavensko?
Ako je cilj programa “Luka različitosti” stvoriti grad kulture za Europu i budućnost, kakvu budućnost?
U Ministarstvu kulture koje je to financiralo, kažu da se tim projektom ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt. Kakav nacionalni projekt može biti temeljen na simbolima koji poništavaju nacionalni identitet?
“Prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu”, piše na stranici grada Rijeke. Je li to šala ili bezobrazni cinizam?
 U HNK Ivan pl. Zajc na svečanom otvaranju grupa Putokazi, je otpjevala hrvatsku himnu “Lijepa naša domovina”, a na leđima su imali natpis NEMA NAS. Koga to nema?
Zvijezde petokrake i jugoslavenske zastave, mijenjanje teksta operne arije, U boj u boj, riječima ‘za mir za mir’ voditelj koji predstavlja transrodnu ideologiju, baletani odjeveni u haljine kao i balerine, nema hrvatskih zastava, Rijekom grmi talijanska partizanština itd. Što je to, koja država, koja Europa, čija kultura?
Kako je D’Annunzio kontaminirao Rijeku komunističkim hedonizmom?
Kada povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel u video poruci naglašava: “Posebno mi je drago da program također zadire u regiju zapadnog Balkana, dotiče pitanja čija su rješenja od zajedničke važnosti. Dakle, ponovo ‘regija’ i ‘zajednički interesi’. Zar europski administratori ne znaju ni jednu drugu pjesmu pjevati?
Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić kaže da su umjesto utabanim stazama i klišejima tragali za neobičnostima, stvarajući nešto što će u budućnosti biti prepoznato kao nova tradicija. Kakvu vrijednost može imati neobičnost spram tradicije, osim kada se po tko zna koji bezuspješni put priprema teren za neki novi svjetski poredak?
Rijeka je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu, dvije brigade HV-a, 230 branitelja je dalo život u obrani domovine od velikosrpske agresije, a danas organizatori na Trg 128. brigade HV-a postavljaju stog sijena i dijele zvončiće s očitom aluzijom na ovce. Je li to njihova poruka Domovinskom ratu i braniteljima?
Komentari gledatelja su poražavajući, nazivaju takvu predstavu kulturom padavičara i narkomana. Je li upravo u tome sukus objašnjenja?


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

► IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

► na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

► ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Prethodni članakOsoba Jurič u negativnom kontekstu javno spominjao Porfirija Perića i imanentne mu četnike
Sljedeći članakProtuhrvatski kontinuitet – 
Jugoslavenski istragaši u novoj hajci