Autori Slobodan Prosperov Novak i Viktoria Franić Tomić na zanimljiv su način prikazali politička i kulturna događanja koja su potaknula svehrvatsko prožimanje jedinstvenog nacionalnog bića 

Autor: Vanja Vinković

Malo je nezavisnih (čitaj: ne financiranih od države i globalističkih promidžbenika!) hrvatskih nakladnika poput Edicije Velebit u sklopu Projekta Velebit pod vodstvom našeg kolege i vrsnog novinara Marka Juriča, koji svu svoju radnu energiju i ograničena sredstva usmjeravaju u promicanje hrvatske povijesti i kulture, baš kako je to čitateljima izvrsno predočeno u sadržajno stručnoj, a stilski zanimljivo napisanoj te bogato ukoričenoj novoj knjizi “Rađanje nacije – 500 godina hrvatskoga nacionalizma: Marko Marulić i njegovo vrijeme”, autora Slobodana Prosperova Novaka i Viktorie Franić Tomić. Tako je Projekt Velebit pokrenut 2016. godine kao web portal i YouTube kanal od nekolicine novinarskih profesionalaca i publicističkih zanesenjaka još jednom dokazao da unatoč svim poteškoćama, pristiscima pa i sudskim progonima, uspješno ostvaruje svoje izvorne domoljubne zamisli i znatno utječe na očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta u uvjetima odnarođene državne politike i kulturno zapuštenog hrvatskog naroda. 

Svehrvatsko prožimanje nacionalnog bića


Kad se u takve nakladničke pothvate uključe vrsni hrvatski intelektualci dokazani u svojim strukama, vješti komunikatori i dugogodišnji predavači na hrvatskim i inozemnim sveučilištima, te jasni i odlučni sudionici društvenog i kulturnog života suvremene hrvatske države, rezultat su tri iznimno vrijedne knjige dosad objavljene u Ediciji Velebit: “Oživjela Hrvatska : stoljetni temelji hrvatske duhovnosti i države”, “Protokoli velikosrpske ideologije : temeljni dokumenti antihrvatskog pokreta od Načertanija do Memoranduma 2” i aktualna “Rađanje nacije – 500 godina hrvatskoga nacionalizma : Marko Marulić i njegovo vrijeme”.

Autori Slobodan Prosperov Novak i Viktoria Franić Tomić smještaju u Marulićevo doba civilizacijsko oblikovanje moderne hrvatske nacije opisujući povijesne osobe, navodeći društvena, politička, kulturna i umjetnička zbivanja te anegdotalne zgode i nezgode tadašnjih Hrvata. Naša hrvatska nacija naravno svoja etnička, kulturološka, politološka i sociološka izvorišta ima u ranom srednjovjekovju, pa i vremenski mnogo dulje ili prostorno puno dalje ako je suditi prema nekim intrigantnim povijesnim spoznajama. No zbog nametnute nam jugoslavenske historiografije, bilo velikosrpskog ili pak komunističkog smjera, među kojima ionako nije bilo zapaženije razlike, hrvatski narod je živio u strašnom neznanju o svojoj velikoj i značajnoj povijesti prije 1918. godine kad su nas politički tupavi gusani dogegali u bespuća krvave balkanske magluštine. 

Stoga nam je bitna i ta razdjelnica iz 15. u 16. stoljeće kad je živio i djelovao otac hrvatske književnosti Marko Marulić, čiju duhovnu, intelektualnu i umjetničku osobnost predstavljenu u knjizi, Prosperov Novak i Franić Tomić naglašavaju kao presudnu za svehrvatsko prožimanje jedinstvenog nacionalnog bića. Autori nam, zahvaljujući temeljetim znanstvenim istraživanjima tog razdoblja, vjerno približavaju Marulića i ostale likove iz knjige koje zato blisko prepoznajemo u nama samima i to sa svim zajedničkim vrlinama i manama, kao i nevjerojatne društvene podudarnosti njihova i našeg vremena, političkih silnica, moralnih dvojbi i svakodnevnih problema. 

U rukama svetaca i kraljeva


Čitateljima koji unatoč znatiželji zaziru od povijesnih tema zbog mogućih školskih trauma od dosadnih lekcija i diktatorima inspiriranih profesora, pomaže u uvodnom dijelu Ključ za razborito čitanje knjige Prosperova Novaka kojim vas taj izvanredni pripovjedač i iskusni pedagog istovremeno priprema i uvodi u Marulićev svijet gdje se zatim prepuštate čistom užitku čitanja i maštanju o opisanome kasnom renesansnom dobu. Marulić je, prema pisanju Prosperova Novaka, baš poput današnjih Hrvata, živio novi raspored svijeta i u njegovim koordinatama tražio mjesto svog naroda i njegovih zemalja i jezika. Bio je jedan od rijetkih hrvatskih pisaca koji su još za svoga života stekli svjetsku slavu, a čija su djela čitana na najprosvjećenijim europskim dvorovima i listana u rukama budućih svetaca koji su u Marulićevim knjigama pronalazili duboku kršćansku duhovnost i pobožnost. 

Kako zorno navodi Prosperov Novak, engleski kralj Henrik VIII. samo dvije godine prije no što će osporiti papinu vlast 1532. vlastoručno ispisuje svoje komentare na Marulićevu Evanđelistaru. Ista knjiga je poslužila i slavnom engleskom političaru Thomasu Moru da izbistri svoje humanističke zamisli prije negoli je kao jedan od najbližih kraljevih savjetnika pogubljen od Henrika VIII. jer nije htio podržati novu Anglikansku crkvu pod njegovim žezlom i odreći se katoličke vjere, a proglašen je svetcem 1935. godine. Marulićeva je duhovnost bila toliko izražena u njegovim djelima da je sveti Franjo Ksaverski 1552. zatražio da ga se pokopa s primjerkom Institucije u kojoj hrvatski pisac opisuje živote svetaca i njihove vrline preporuča za primjenu u svakodnevnom životu. 

Prosperov Novak ističe i Marulićevo svjesno spominjanje hrvatskog nacionalnog imena u opisu svojih djela pisanih na hrvatskom jeziku među kojima je najpoznatiji prvi ep hrvatske književnosti “Judita” koji je doživio ogroman umjetnički i spisateljski uspjeh, brojne naklade i prijevode. Marulić shvaća da je ujedinjavanje svih dijelova hrvatskog naroda unutar jednog nacionalnog korpusa s istom jezičnom, kulturnom, vjerskom i teritorijalnom cjelovitošću presudno za goli opstanak pred osmanskom najezdom i međusobnim nepomirljivim političkim podjelama europskih vladara i njihovih sebičnih materijalnih interesa čime su dovodili u pitanje i samo hrvatsko postojanje. Njegova su djela kasnije utjecala na sve značajnije hrvatske pisce i jezičare koji su dalje širili nacionalnu političku osvještenost i stvarali hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu kao intelektualni temelj našeg naroda.

Zaboravljene zgode hrvatske prošlosti


Autorski tandem Prosperov Novak i Franić Tomić historiografski precizno, a svima razumljivo, dočarava i sve sastavnice tadašnjeg društva čime čitatelji dobivaju cjelovit prikaz svakodnevice Marulićevih suvremenika bez obzira na njihovo podrijetlo, društveni status, povijesni značaj, moralne ili duhovne kvalitete, dubokoumnost ili pak zlonamjernost. Tako u sadržaju knjige susrećemo Hrvate u ugarskoj dvorskoj službi, hrvatske renesansne liječnike, kozmografe, matematičare, astrologe, dubrovačke astronome, govornika na pogrebu kralja Matijaša Korvina, velike prevarante, izumitelja dvostavnog knjigovodstva, korupcionare visokog ranga, hrvatske nakladnike i gusare, Hrvate koji su upoznali grofa Drakulu, biskupa koji hrabro pred papom Leonom X. istupa braneći opstojnost hrvatskoga naroda, hrabru bosansku kraljicu Hrvaticu Katarinu Kotromanić i mnoge druge povijesne osobe čiji nam životi otkrivaju zasjenjene ili čak zaboravljene zgode u slavnoj hrvatskoj prošlosti.

Franić Tomić se posebno na koncu ovoga iznimnog povjesničarskog djela nadahnuto osvrnula na uvijek aktualnu velikosrpsku politiku pokušaja jadnoga lupeškog otimanja hrvatske duhovne, jezične, kulturne i umjetničke svojine te naravno teritorijalnih posjeda s obzirom na to da su Srbijanci tijekom svoga višestoljetnog robovanja pod Turcima “propustili” najvažnije civilizacijske dosege kršćanskog europskog zapada. I još ih nisu dostigli. Autorica činjenično opovrgava prije svega srbijanske nasrtaje na ranu hrvatsku književnost Dalmacije, Dubrovnika i Boke kotorske koja im “nedostaje” kako bi koliko-toliko zakrpali rupetine u svojoj duhovno, umjetnički i kulturno praznoj vreći vlastite vrlo skromne intelektualne nacionalne ostavštine sve do kraja 19. stoljeća. Franić Tomić upozorava da je državnički, kulturno i nacionalno nedopustivo ignorirati svojatanja hrvatske književne baštine kao što su to u svom podlom, ali i znanstveno bezvrijednom uratku, Srbijanci pokušali napraviti nedavno objavljujući “Deset vekova srpske književnosti.” Hoće li napokon ovo stručno upozorenje ugledne hrvatske kroatologinje probiti birokratske zidine Ministarstva kulture i medija RH opasane još uvijek “neprobojnim” postjugoslavenskim bedemima koji udbopartijski sprječavaju punu slobodu hrvatskoj nacionalnoj misli i djelovanju? Teško s obzirom na obrasce ponašanja Plenkovićeve “koalicijske” Vlade kojoj je i hrvatstvo jedna od “netema”.

Kako god, domoljubni hrvatski čitatelji bi ovu knjigu zadivljujućega povijesnog sadržaja na 352 stranice i bogato ilustriranu fotografijama, reprodukcijama originalnih rukopisa, umjetničkih slika i crteža, svakako trebali kupiti za svoju kućnu knjižnicu kao obiteljsku dragocjenost koja će koristiti i idućim naraštajima kao zanimljiv udžbenik, ali i jasna uputa za političko snalaženje kod ideoloških ili svjetonazorskih dvojba te pouzdani putokaz u nesigurnim vremenima za očuvanje hrvatske duhovnosti, jezika, kulture, državnosti, povijesti i nacije suprotiva globalističkoj distopijskoj sutrašnjici. 


KAKO NARUČITI KNJIGU
“RAĐANJE NACIJE”

500 godina hrvatskoga nacionalizma
Marko Marulić i njegovo vrijeme

Za narudžbu treće knjige iz Edicije Velebit “Rađanje nacije – 500 godina hrvatskoga nacionalizma autora Slobodana Prosperova Novaka i Viktorije Franić Tomić, tvrdo ukoričene i otisnute na 352 stranice, potrebno je poslati poruku na email: edicijavelebit@gmail.com, ili sms poruku na 091 463 7220 s podacima: ime, prezime, ulica, kućni broj, poštanski broj i grad gdje knjigu treba isporučiti. Također u poruci ostavite vaš broj telefona kako bi vas poštar mogao obavijestiti o prispijeću pošiljke.

Cijena knjige za Hrvatsku s uračunatim troškovima poštarine je ista kao i za prošlu i iznosi 34,51 euro. Knjigu šaljemo pouzećem (plaćate poštaru kod preuzimanja) ili ako želite moguća je i avansna uplata.

Cijena knjige za inozemstvo ovisi o državi u koju se šalje. Podatke ćete dobiti nakon što se javite na email: edicijavelebit@gmail.com


Dragi prijatelji, ako želite poduprijeti naš projekt:

 IBAN: HR6024840081135014505
SWIFT: RZBHHR2X, RBA
Raiffeisenbank Hrvatska

na: www.patreon.com/Projekt_Velebit

 ili preko PayPal – podcastvelebit@gmail.com

Ako želite pratiti Podcast Velebit i biti besplatno obaviješteni o svakoj novoj emisiji, kliknite “Pretplati me” (Subscribe) na YouTube kanalu.


 

Prethodni članakBahmut – Nije valjda da se radi o akciji za okladu ili iz inata, bez obzira na broj žrtava
Sljedeći članakISPOD POVRŠINE – Kako su partizanski filmovi učili mrziti hrvatsku državu