Koja je danas razlika između Plenkovićeva HDZ-a i SDP-a? Gotovo je i nema. Pa osvojili su jednak broj mandata. Pokazuju istu politiku, imaju vrlo slične ako ne i istovjetne stavove. Sjetite se pljeska SDP-a nakon što je Plenkovićev HDZ donio Istanbulsku konvenciju. Odgovori naroda su na glasačkim listićima. I to je tek početak.

Dr. sc. Sanja Bilač

Dr. sc. Sanja Bilač radi u Osnovnoj školi Spinut u Splitu kao učiteljica. Vanjska je suradnica HAZU-a., predsjednica Hrvatskoga pedagoškog književnog zbora (najstarija udruga učitelja u Hrvatskoj utemeljena 1871.), ogranka Splitsko-dalmatinske županije. Bavi se znanstvenim radovima, sudjeluje u međunarodnim i hrvatskim znanstvenim i stručnim skupovima, surađuje u pisanju knjiga, piše priručnik za učitelje, a i redovita je suradnica Hrvatskoga tjednika. Doktorirala je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.


Za narod.hr Sanja Bilač je odgovorila na nekoliko pitanja:

Kakav je Vaš komentar na održane europarlamentarne izbore u cjelini?

Rezultati europarlamentarnih izbora navijestili su spremnost i snagu nacionalno suverenističkih politika koje mogu potaknuti pozitivne promjene u Europi i Hrvatskoj. To je izvrsna vijest! Ohrabruju rezultati u Poljskoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj i drugim državama u kojima su takve politike postigle odlične rezultate. Pokrenut je proces zaustavljanja briselske neoliberalne marksističke diktature, Macronova i Merkeličinog dizajniranja Europe. I na simboličkoj razini izvjesno je kako nekadašnja komunistica i bankar ne mogu voditi Europu na temeljima kršćanstva. Jedan od osnivača Europskog saveza, Robert Schuman rekao je: “Europa će biti kršćanska ili je ne će biti.” Rezultati izbora potvrđuju snagu i svijest suverenih i slobodnih nacija u Europi koje odbacuju aktualnu kreaturu totalitarne federalne naddržave. Ipak, za donošenje konkretnih zaključaka treba vidjeti kako će se i s kim konstituirati Europski parlament. U Hrvatskoj su Suverenisti i Neovisni za Hrvatsku bili glas naroda. Poruka je više nego jasna. Nametnuta diktatura briselsko-jugoslavensko-četničke vlade započinje svoj krah koji će s odmakom vremena biti sve razorniji i bolniji.

Izbori pokazuju snažan pad vladajućeg Plenkovićevog HDZ-a. Koji su razlozi tome?

Razlozi? HDZ je danas anacionalna, protukršćanska i protuhrvatska stranka. Članstvo stranke nema nikakav utjecaj na politiku stranke, jer strankom vladaju interesne grupacije. HDZ u svojoj biti više nije politička stranka, jer se ne bavi esencijalnim političkim problemima hrvatske nacije, društva u cjelini, zaštiti države. Stranačke rukovodeće strukture brinu isključivo o svojim sinekurama i pozicijama, odrađuju zadane zadatke i dijele plijen. Pa zar tako ne funkcionira i mafija? Pitam Vas koju je ideologiju ozakonio Plenkovićev HDZ-a? Kako se Plenkovićev HDZ odnosi(o) prema žrtvama četničkog, jugoslavenskog, komunističkog i srbijanskog krvnika? Kako se Plenkovićev HDZ odnosi(o) prema Domovinskom ratu, poginulim herojima, Vukovaru? Kome je Plenkovićev HDZ prepustio stvaranje kaosa i ideologiziranje nacionalnog odgojno-obrazovnog sustava? Kako se Plenkovićev HDZ odnosi(o) prema četništvu? Kako se Plenkovićev HDZ odnosi(o) prema narodu koji je htio referendume? Koja je danas razlika između Plenkovićeva HDZ-a i SDP-a? Gotovo je i nema. Pa osvojili su jednak broj mandata. Pokazuju istu politiku, imaju vrlo slične ako ne i istovjetne stavove. Sjetite se pljeska SDP-a nakon što je Plenkovićev HDZ donio Istanbulsku konvenciju. Odgovori naroda su na glasačkim listićima. I to je tek početak.

Koliko je padu Plenkovićevog HDZ-a pridonijelo odbijanje raspisivanja referenduma GI Narod odlučuje?

Referendumska inicijativa o promjeni Izbornog zakona Narod odlučuje razotkrila je vrlo važne segmente i način funkcioniranja političkog sustava u Hrvatskoj kojeg predvodi Andrej Plenković. Obje inicijative, i Narod odlučuje i Inicijativa protiv Istanbulske konvencije vrlo su jasno, uvjerljivo i argumentirano razotkrile nedemokratski režim u kojem živimo, koji ne poštuje vladavinu zakona i negira Ustavom zajamčena prava hrvatskom narodu. Metode koje je Plenkovićev HDZ primijenio kada su “ukrali” referendum, narod proglasili nepismenima, difamirali se u javnosti nezakonitim radom i provodili nasilje nad narodom ostat će trajan simbol ovog režima. Ne samo da je to zlodjelo utjecalo na najmanji broj glasova u povijesti te stranke, već je bila vrlo jasna poruka kako narod ne zaboravlja.

Izvor: narod.hr
Prethodni članakPodcast Velebit Uživo – Davor Domazet:
Dekadencija proždire staru Europu i Hrvatska je načeta
Sljedeći članakPodcast Velebit Uživo – Stephan Lupino:
Tuđman, Trump, apokalipsa, kukasti križ i petokraka