Umjesto da spuštate rolete, podignite ih, razvucite zavjese, otvorite prozor i zagalamite o onome što vas tišti, ili još bolje, otvorite vrata i iziđite na ulicu; to je vaša ulica, to je vaš grad, to je vaša država.

Krivo je bio koncipiran bio poziv Zagrebčanima da za Vučićev dolazak spuste rolete. To je manifestacija poraženih; to su Zagrebčani napravili kada su srpske armije ušle u Zagreb 1945. To su simboli straha i nemoći.

Manifestacija odgovornog naroda je ono što se svakodnevno događa u Parizu, u Washingtonu, u Melbourneu i drugdje – izlazak naroda na ulicu i tim najdemokratskijim oblikom izražavanja volje naroda, direktnim fizičkim iskazivanjem svoga suverenog prava, ispunjavati svoju nacionalnu i demokratsku obavezu, a ta je briga za vlastitu sudbinu, budućnost svoga potomstva i za opstranak svoje države.

Na žalost, hrvatski narod u 25 godina samostalnosti još nije sazrio shvatiti svoju ulogu apsolutnoga i vrhunskoga suverena i gospodara u svojoj državi, u kojoj bi političari trebali biti samo plaćeni izvršitelji njegove volje.

Kratak je proces proglasiti samostalnost i demokraciju – Dug je proces osloboditi svijest i demokratizirati misli, nakon tolikih godina u kojima je jedini oblik opstanka bila subservilnost i podaništvo.

Dok god narod ne prestane gledati Hrvatski sabor kao Centralni komitet a političare, umjesto svojih slugu, kao svoje gospodare, Sabor će se ponašati kao CK a političari kao gospodari, jer im hrvatska kolektivna svijest to omogućuje.

Prema hrvatskom narodu koji se u naprijed strahopoštovateljski stavi u slugansku poziciju, politika će se ponašati gospodarski, a prema Bruxellesu, Beogradu i drugima koji se postavljaju u poziciju gospodara, politika će se ponašati sluganski.

Uzaludno je čekati na vođu. U postojećem europskom poretku kakav je hrvatska prihvatila, nema mjesta velikim vođama. Vrijeme Austrougarske, Jugoslavije jedne i druge i vrijeme Nezavisne Države Hrvatske je prošlo i ne vraća se. Ostali su samo državni aparati, administracije i birokracije, puni službenika na višim ili manjim funkcijama, prepušteni volji naroda imenovati ih i smjenjivati po vlastitom nahođenju….. osim ako je narod toliko indiferentan i apatičan pa je digao ruke.

Također je uzaludno mijenjati političare i nešto očekivati a ne mijenjati sebe, jer će hrvatskom sudbinom odlučivati netko drugi samo onda kada i ako to Hrvati sami ne žele.

Perditio tua ex te, Israel! (deskriptivno: Tvoja propast će biti rezultat tvoje vlastite odluke, Izraele!)

Strahu ovdje i danas nema racionalnoga opravdanja. Strah je samo imaginarna psihološka posljedica, koja je zaglavila u svijesti iz vremena kada je za njega bilo valjanih razloga.

Zato, umjesto da spuštate rolete, podignite ih, razvucite zavjese, otvorite prozor i zagalamite o onome što vas tišti, ili još bolje, otvorite vrata i iziđite na ulicu; to je vaša ulica, to je vaš grad, to je vaša država.

Prethodni članakEuropski je Vučić zapravo prilagođeni Milošević (1)
Sljedeći članakVijeće i dokument koji su iznjedrili –
obična jugo-musaka neprovediva u praksi
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.