Tanja Belobrajdić u “Pola ure kulture”

0
361

Tanja Belobrajdić o ratnoj književnosti koja je zapravo antiratna, jer “tko god čita tu literaturu, neće poželjeti da bude rata”.

Željela je svoja djela posvetiti malim ljudima, koji nisu imali ništa drugo za dati, nego svoj život.

Nakon “Crnog kaputa” i “Žene moga muža”, Tanja sada piše roman za djecu “Fili-dječak iz Vučedola”, o dječaku koji je živio prije 5,000 godina u Vučedolu, svojevrsnom “industrijskom” središtu tog vremena.

Nameće se pitanje vrijedno 5 milijuna dolara: Jesu li ljudi prije 5,000 godina bili veći divljaci nego što su danas?

Možda u romanu pronađemo i taj odgovor, a za sigurno su baš djeca ta koja bi ga trebala pronaći, jer nama, koje je 20. stoljeće uvalilo u zvjerstva koja nismo mogli izbjeći, to može biti samo akademsko a nikako životno pitanje. Nas je ljudska zloća 5,000 godina nakon dječaka Filija nepopravljivo oštetila tako da jedino možemo učiniti nešto za te mališane bez rana u svijesti, koji će pustiti svoju maštu i uživjeti se u vrijeme mezolitske kulture i bakrene metalurgije, vrijeme poznato po keramici, bakrenom nakitu, prvom europskom plugu upotrijebljem u poljodjelstvu tog vremena, prvom pivu, prvim vjerskim hramovima i mnogo toga prvoga, što i danas koristimo (manje plug a više pivo).

Prethodni članaksvetac i zločinac (8)
Titova posebna skrb za osjećaje pravoslavnog stanovništva
Sljedeći članakKokoši i guske u istom kokošinjcu
Hrvatski državotvorni i suverenistički djelatnik od 1971. godine Urednik emigrantskog "Hrvatskog tjednika" 1980-1990. Pročelnik za promičbu HDP-a od osnutka do 1991. Inicijator Projekta Velebit 2016. i urednik portala projektvelebit.com.