Tragikomedija u Saboru RH

Odgovoran saborski zastupnik u Saboru RH, što jest, što nije?

0
729

Odgovoran i inteligentan saborski zastupnik priprema se za sjednice prema temi koja je na dnevnom redu. Uz materijale koje dobije, odgovoran saborski zastupnik također proučava i traži različita mišljenja o temi te se maksimalno pripremljen i formiranog mišljenja pojavljuje u saboru i iznosi svoje mišljenje i argumente.

Neodgovoran saborski zastupnik pojavljuje se u Saboru potpuno neuk, nezainteresiran i neinformiran o aktualnoj temi, materijale nit’ nosi nit’ zna gdje su, ali zato kad na njega dođe red govoriti, odmah započinje velike mudre priče o Izraelcima i Palestincima, bankama, planetu Nibiru…, povezuje to sa svojim privatnim problemima i dogodovštinama, te obavezno drobi o utjecaju chemtrailsa na populaciju pingvina u Tanzaniji.

Odgovoran i inteligentan saborski zastupnik sluša druge zastupnike i razmišlja o onomu što govore te se oboružan znanjem javlja za riječ kad misli da ima neku informaciju koja je promakla kolegi zastupniku, a temeljem tog nedostatka informacije da je formirao logički ili sa stanovišta humanizma neispravno mišljenje, uvijek se obraća kolegama sa poštovanjem i uvažavanjem.

Neodgovoran saborski zastupnik nikad ne sluša što drugi govore i u vrijeme kad drugi govore surfa na mobitelu tražeći karabatićke, igra Penguin attack, naručuje i žvače pizzu, podriguje se, nudi i drugima da žvaču, krevelji se, duri, galami, demonstrira nekulturu ili sve to odjednom, najčešće.

Neodgovoran saborski zastupnik nikad ne sluša što drugi govore i u vrijeme kad drugi govore surfa na mobitelu tražeći karabatićke, igra Penguin attack, naručuje i žvače pizzu, podriguje se, nudi i drugima da žvaču, krevelji se, duri, galami, demonstrira nekulturu ili sve to odjednom, najčešće. Za riječ se javlja periodično, svakih deset minuta, da bi izrekao plaćeni oglas tipa “HDZ su lopovi, oni će vas izvarati gospodine” ili da ispriča neku nezanimljivu priču iz svog života. Oboružan neznanjem, u enormnim količinima, nikad se ne javlja za riječ konstruktivno, već redovito recitira plaćene oglase nevezano za temu. Uvijek se kolegama obraća nekulturno, sa nipodaštavanjem, dok jedne otvoreno vrijeđa, drugima objašnjava koliko su glupi jer njega ne slušaju, a trećima se ulaguje nadajući se ući u Vladu s njima, tako da može široj publici približiti svu raskoš svoje neukosti i ljudi-gušteri teorija.

Odgovoran i inteligentan saborski zastupnik zna da je Sabor zakonodavno tijelo Republike Hrvatske i da služi narodu na način da donosi zakone te da vrijeme koje saborski zastupnici imaju nije neograničeno, a onda shodno tome trudi se maksimalno držati teme i pravila ponašanja utvrđenih poslovnikom, sve to na korist zajednici, biračima koji su ga birali, narodu u cjelini.

Neodgovoran saborski zastupnik ne zna da je Sabor zakonodavno tijelo Republike Hrvatske, on čak nema niti naznaku ideje što znači “zakonodavno tijelo” ili odgovornost, ili ne daj Bože radne navike! Njemu je Sabor nešto kao otvoreni tip psihijatrije gdje on svoje osobne probleme, frustracije i devijacije, iznosi onako kako mu dođe. Neodgovoran, kakav već je, ne shvaća da vrijeme koje troši galamom, drekom, kršenjem poslovnika, huliganskim i primitivnim otporom poslovniku i zamolbi da napusti sabornicu, kad pretjera, troši dragocjeno vrijeme i zbog toga tema sigurno trpi, nitko nije koncentriran na temu i probleme oko teme, već se sve svede na cirkus i što brže zatvaranje teme dok se može i dok se bratu stanje ne pogorša. Sve što neodgovoran  saborski zastupnik radi nimalo ne pridonosi boljitku zajednice, već povećava mjeru nereda, narodu u cjelini.

Odgovoran i inteligentan saborski zastupnik zna da nije najpametniji na svijetu, također zna da taman da i jest najpametniji na svijetu nije baš uvijek u pravu. Također zna, ako je primjerice tema sjednice “Zakon o ravnopravnosti spolova”, da svako glavinjanje na točku bizarno narušava kvalitet konkretne rasprave.

Neodgovoran saborski zastupnik ne zna da nije najpametniji na svijetu, također ne zna da gotovo nikad nije u pravu, između ostalog jer se ne drži teme i glavinjanjem o ljudima gušterima oduzima korisno vrijeme da se kvalitetno raspravi o konkretnom zakonu, zakon se donosi u ozračju ludila.

Odgovoran i inteligentan saborski zastupnik čita ozbiljne knjige i uporište traži u znanstveno dokazanim teorijama i činjenicama, također izbjegava pričati gluposti, srami se.

Neodgovoran saborski zastupnik čita popularno-kvazi-znanstvenu šund literaturu i stripove Blek Stena te smatra da je time stekao nadnaravno i konačno znanje, koje mu daje moć nad drugima. Drugi su najčešće i jedino oni koji su još jadnije od njega obrazovani pa se dive: velikom otkriću Deja vu paraznanstvenika o proizvodnji novca ni iz čega, velikim mudrim pričama o chemtrailsima, zlim Židovima, užasnim duhovima, dobroj braći Rusima, o sebi u trećem licu množine, Zvijezdi smrti, Teletubisima, tajnim društvima – o kojima svi sve znaju, ali on ne odustaje, ili jednostavno šuti kad mu ponestane teorija zavjera, a nema pojma koja je tema, ni gdje su mu materijali. Pod šuti sam mislio na šutnju kad dobije riječ pa važno stoji, širi tužnu vibru i neograničeno neznanje koje i jest jedino moguće šutnjom prenijeti. Idolopoklonici u tom ne vide ništa sporno i kliču mudrosti Njegove Esencije Sveznadara Premudrog. “Neka im je rekao”, vesele se oni kad on onako odšuti jer nema pojma o čemu je riječ. Kad ima dan priča gluposti do besvijesti, ne srami se. Nimalo se i nikada ne srami? Nije to baš normalno?

Tragikomedija…

Prethodni članakDuh Vladimira Čerine zabranio je Thompsonu koncert
Sljedeći članakRkman: “Biraj svoje – Srbin si, svoj na svome”