Trenutna pozicija i opozicija svim se silama trude u biračima ubiti svaku želju za izlaskom na izbore. Poglavito u onima poslovno ili materijalno nezavisnim od struktura partija koje se u posljednja tri desetljeća izmjenjuju na vlasti ili onima koji se u ova vremena “nove normalnosti” usude razmišljati svojom glavom. Zbog toga nas preko sredstava općeg zaglupljivanja i dezinformiranja nacije svakodnevno hrane teorijama da je glas za neku političku opciju koja ima potencijala postati parlamentarnom, zapravo glas za nekog ili nešto drugo. Cjelokupna akcija ima za cilj kod kolebljivog ili komformističkog dijela biračkog tijela izazvati apatiju i izbornu apstinenciju.

Dr. sc. Dubravko Ljubić

Izbori koji se provode radi popunjavanja saborskih klupa su pred nama. Kako sada stvari stoje bit će zapamćeni po svojoj ustavnopravnoj suspektnosti. Ako zbog ničega drugog, onda barem uslijed činjenice da će inače opće i jednako biračko pravo, kao temeljno političko pravo, biti uskraćeno državljanima Republike Hrvatske sa prebivalištem u inozemstvu u najmanje desetak država, od Kanade, preko Irske do Švicarske, pa nadalje. Ali nam svima za utjehu ostaje činjenica da će barem oni koji se odluče glasovati za kandidate na listi srpske nacionalne manjine moći zaokružiti tri kandidata istog genetskog koda, što kao mogućnost ne će vrijediti za ostatak manje ravnopravnih državljana Lijepe naše.

Uz to, trenutna pozicija i opozicija svim se silama trude u biračima ubiti svaku želju za izlaskom na izbore. Poglavito u onima poslovno ili materijalno nezavisnim od struktura partija koje se u posljednja tri desetljeća izmjenjuju na vlasti ili onima koji se u ova vremena “nove normalnosti” usude razmišljati svojom glavom. Zbog toga nas preko sredstava općeg zaglupljivanja i dezinformiranja nacije svakodnevno hrane teorijama da je glas za neku političku opciju koja ima potencijala postati parlamentarnom, zapravo glas za nekog ili nešto drugo. Cjelokupna akcija ima za cilj kod kolebljivog ili komformističkog dijela biračkog tijela izazvati apatiju i izbornu apstinenciju.

Što nam domaći mandarini više žele zamagljivanjem zbilje skrenuti pozornost sa bitnih tema ili se trudili zbunjivanjem puka održati se nekim čudom na vlasti, to je razvidnije kako je car gol i još k tome u panici. Jer samo dešperatan čovjek može mobilizirati Keruma u nadi da će mu on svojom visprenošću doprinijeti amortiziranju vlastitih mana. Politika nije kvantna fizika ili molekularna biologija, jer da jest mnogi bi današnji politički profesionalci, s obzirom na osobne limite, bili kruha gladni. Politika nije ništa drugo nego sredstvo upravljanja socijalnom strukturom radi ostvarivanja njezinih probitaka. Bit politike bi trebalo biti osiguranje ostvarivanja javnih i nacionalnih interesa. Pri tome se prvenstveno misli na ostvarivanje sigurnosti za život i tijelo svih članova društva te ostvarivanja sigurnosti za njihovu imovinu. Također, društvo treba biti socijalno osjetljivo i skrbiti o svojim potrebitim članovima. S druge strane, dobra vlast treba provođenjem svojih politika podizati standard življenja svih pripadnika društva, a ne samo onih sa partijskom knjižicom ili pedigreom. Dobra vlast nikad ne smije zaboraviti kako cijenu provođenja njezinih politika plaćaju svi građani i to ne na dobrovoljnosti utemeljenom odricanju, već zbog dužnosti doprinošenja općem dobru. Zato se vlast ne smije prema provjerenim joj sredstvima ponašati neodgovorno. Ujedno, to je i razlog zbog kojega vlast ne smije biti bahata te vrijeđati članove društva ili određene društvene skupine. Nasuprot općem uvjerenju kod političara, narod nije neuk niti nepismen. Narod je samo povremeno naivan jer obavljanje javnih funkcija prepušta nerijetko onima sa dobrim marketingom, umjesto onima čije reference ukazuju na posjedovanje potrebnih sposobnosti i znanja za bavljenje javnim poslovima.

Upravljanje državom treba biti obilježeno brigom za kulturu i nasljeđe koje baštinimo i što ćemo kao svoju ostavštinu predati generacijama koje dolaze. Da bi znali kuda trebamo ići, trebamo znati tko smo i što smo. Nitko ne cijeni osobu koja ne cijeni samu sebe upravo onoliko koliko objektivna njezina vrijednost jest. Ujedno, kako je nemoguće organizirati vlast na način da svaki pojedinac neposredno sudjeluje u odlučivanju glede pitanja od važnosti za društvenu zajednicu, zahvaljujući demokraciji shvaćenoj kao najmanje loš sustav ustrojavanja vlasti od svih koje smo do sada tijekom povijesti prakticirali, barem imamo periodičku mogućnost izraziti svoje mišljenje o poslu kojeg su pozicija i opozicija obavile u proteklom mandatu, kao i preference prema političkim opcijama koje smatramo boljim ili manje lošima za obnašanje vlasti u slijedećem mandatu. Parlamentarni izbori su jedinstvena prilika za uključivanje svakog člana društva sa biračkim pravom u proces konstitucionalizacije vlasti. S obzirom na važnost ustroja vlasti na način koji će omogućiti ostvarivanje koristi za sve članove društva, izlazak na izbore trebao bi predstavljati pravo ali i obvezu. Izlazak na izbore predstavlja i znak preuzimanja odgovornosti za sudbinu društva uopće.

Glas za koaliciju srpa, čekića, pajsera i četke


Glas za koaliciju srpa, čekića, pajsera i četke je glas za političku opciju prepunu piktoresknih likova sa osebujnim životopisima. Ovdje doista svaki birač može naći svoj objekt za promatranje i proučavanje. Od komunista do salonskih neokomunista; od jugo-nostalgičara do besperspektivnih jugoslavena; od osuđenih kriminalaca do onih koji još to nisu; od onih koji preziru JNA zbog šlampavo obavljenog genocida nad Hrvatima do onih koji preziru UDBU zbog traljavo obavljenog posla…

Kod samih izbora pak dileme nema. Glas za određenu političku opciju je glas upravo za tu političku opciju. Iznimku čine jedino glasovi dati onima koji na izborima nisu prešli izborni prag, pa se ti glasovi milošću gospona D´Hondt-a udjeljuju velikima na uštrb malih.

Glas za koaliciju srpa, čekića, pajsera i četke je glas za političku opciju prepunu piktoresknih likova sa osebujnim životopisima. Ovdje doista svaki birač može naći svoj objekt za promatranje i proučavanje. Od komunista do salonskih neokomunista; od jugo-nostalgičara do besperspektivnih jugoslavena; od osuđenih kriminalaca do onih koji još to nisu; od onih koji preziru JNA zbog šlampavo obavljenog genocida nad Hrvatima do onih koji preziru UDBU zbog traljavo obavljenog posla eutanazije društveno nepoćudnih; od osoba koje su u životu očito sposobne biti isključivo ministri ili saborski zastupnici do onih čije djelanje je za društvo proizvelo više štete nego koristi; od onih koji su glasovali za recipiranje u naš pravni poredak Istambulske konvencije, do onih koji bi udomljavali djecu i istodobno za primjer mlatili svog istospolnog partnera; od širitelja bratstva i jedinstva između hrvatskog naroda i  fikcijskih drugih naroda u Hrvatskoj do štovatelja zvijezde petokrake i doživotne trostruko-herojske ljubičice bijele. U ovoj političkoj opciji ima i puno onih koji su skloni odricanju, prvenstveno od svega svetoga, pa i od Svete Gere, od Savudrijske vale do nekih ada ili kamičaka u okolici Neuma, od dubrovačke kulture do Prevlake. Samo im nemojte davati olovku u ruke kad se pred njima nađe papir sa sadržajem koji reducira naš državnopravni prostor.

Domet ove političke opcije u normalnim okolnostima je prikupiti izbornu podršku do 30% biračkog tijela. Ova politička opcija ima najstabilnije biračko tijelo koje povezuje iracionalna žal za privilegijama koje su imali u bivšem sustavu na temelju pripadnosti nekakvoj avangardi i strah od možebitnog umanjenja imovine stečene na društveno suspektan način. Selektivna memorija kojom se “poželjnost” jugokomunističkog obrasca želi instalirati u današnji oblik Lijepe naše, u biti je davno pročitana priča.

Bit političkog djelovanja partije koja u svom nazivu nema Hrvatsku ni kao zemljopisni pojam, najbolje se može shvatiti iz njihovog gesla “ili mi ili oni”. Vlast je važna samo ako smo mi na vlasti. Ako nismo na vlasti, hranit će nas sestrinska partija za usluge koje joj samim svoji bivstvovanjem činimo. Brojnost poklonika ideje o razvijanju socijalizma sa ljudskim likom uglavnom uređuje biologija, pa se usprkos iznimnoj vitalnosti pojedinaca može zaključiti da su spomenuti vrsta u izumiranju. Iz vegetiranja ovu političku opciju upravo pred izbore izvlači sestrinska partija iz pragmatičnog razloga mobiliziranja vlastite biračke mašinerije pod geslom “bolje mi nego oni”. Koalicijski pak potencijal ove opcije je vrlo malen. Ovdje je i veliku koaliciju teško zamisliti. Ne zbog razlike u svjetonazoru ili programima, već zbog činjenice što je za dvije političke opcije s najbrojnijim članstvom Hrvatska premala zemlja za rješavanje osobnih imovinskih interesa. Jednostavno su resursi na državnoj ili lokalnim razinama preskromni da bi zadovoljili apetite svih onih koji bi rado živjeli na tuđoj grbači. Ni najbujnija mašta tada ne bi bila u stanju izmisliti toliko lukrativnih pozicija koje bi popunili partijski aparatčici.

Glas za poziciju je glas za Hrvatsku kakva jest danas


Glas za poziciju je upravo glas za Hrvatsku kakva jest danas. Tko misli da je u Hrvatskoj dobro i lijepo živjeti, svoj će glas dati “državotvornoj, demokršćanskoj, stožernoj stranci” ma što god to sve navedeno značilo. Dat će glas za “vjerodostojnu” političku opciju prepunu domoljublja, a ne sebeljublja, koja nas stabilno i po najnovijem sloganu sigurno vodi prema cilju kojeg mnogi ljudi različito percipiraju. Neki ga nazivaju rajem na zemlji, dok se drugima, manje optimističnima, od samih naznaka možebitne budućnosti diže kosa na glavi.

Nadalje, glas za poziciju je upravo glas za Hrvatsku kakva jest danas. Tko misli da je u Hrvatskoj dobro i lijepo živjeti, svoj će glas dati “državotvornoj, demokršćanskoj, stožernoj stranci” ma što god to sve navedeno značilo. Dat će glas za “vjerodostojnu” političku opciju prepunu domoljublja, a ne sebeljublja, koja nas stabilno i po najnovijem sloganu sigurno vodi prema cilju kojeg mnogi ljudi različito percipiraju. Neki ga nazivaju rajem na zemlji, dok se drugima, manje optimističnima, od samih naznaka možebitne budućnosti diže kosa na glavi. Pri tome je bitno naglasiti da je to politička opcija koja je u svoju strukturu utkala najviše demokratske standarde, a da je pri tome ipak ostvarila i jedinstvo kroz širenje unisonog mišljenja svoga vođe. Veličinu tih misli prepoznali su, pa i prihvatili, čak i oni koji su još prije par mjeseci vrhovnog vođu smatrali glavnim krivcem za loše stanje u zemlji. Neutemeljenost svojih riječi brzo su shvatili pred predstojeće nam izbore, svjesni činjenice tko sastavlja izborne liste. Malobrojni su pak zadržali dovoljno ponosa da bi javno, putem konferencije za sredstva javnog priopćavanja, ili u četiri oka unutar zidina Banskih Dvora, nazvali određene pojavnosti pravim imenom. Stanje duha ove političke opcije ukazuje na nepopravljivu narušenost svih moralnih zasada. Radi se o pojavnosti koju se ne da popraviti. Jednostavno je treba mijenjati.

Opcija s ljudskim potencijalom koji nije proizašao iz komunističke partije


Dobro došla na našem političkom nebu svaka opcija sa ljudskim potencijalom koji nije proizašao iz komunističke partije. Loš sustav utemeljen na duopolu vlasti dva krila iste partije može se mijenjati samo na temelju sinergije domoljubnih snaga sposobnih artikulirati i ostvariti državne i nacionalne interese. Takvu političku opciju treba podržati ne zato što joj je personalni sastav savršen i bezgrešan, jer niti jedan to nije, već zato što je stanje u hrvatskoj alarmantno i zahtijeva poduzimanje hitnih mjera.

Na ovim izborima nastupit će i politička opcija koja će skupljati glasove onih koji žele istinske promjene u društvu. Netom, sa nacionalne dalekovidnice, navodno novinar od formata, reče kako je još u socijalizmu, pa sve do današnjih dana, slušao mantre o potrebi pokretanja promjena, no da se u zbilji nikada ništa nije dogodilo. I to je točno. U komunizmu promjene nisu niti bile dopuštene. A sve vlasti od oslobođenja Hrvatske pa do danas bile su više ili manje obilježene komunističkim mentalitetom nesklonom promjenama. Strah od stvarnih promjena predvođenih lustracijom, posljedica su činjenice što su nositelji javnih funkcija u RH ujedno u pravilu bili i ponosni vlasnici partijskih knjižica u bivšem sustavu.

Zbog toga je dobro došla na našem političkom nebu svaka opcija sa ljudskim potencijalom koji nije proizašao iz komunističke partije. Loš sustav utemeljen na duopolu vlasti dva krila iste partije može se mijenjati samo na temelju sinergije domoljubnih snaga sposobnih artikulirati i ostvariti državne i nacionalne interese. Takvu političku opciju treba podržati ne zato što joj je personalni sastav savršen i bezgrešan, jer niti jedan to nije, već zato što je stanje u hrvatskoj alarmantno i zahtijeva poduzimanje hitnih mjera. Veća podrška koja bi rezultirala i značajnom političkom snagom te bitnom participacijom u vlasti bila bi dodatni poticaj za daljnje okupljanje i atrakciju intelektualnih elita. Povećanje intelektualnog potencijala će pak omogućiti iznalaženje optimalnih rješenja za pojedine segmente društvenog života.

Današnje stanje u društvu realno obilježava moralna, gospodarska, politička i demografska erozija epskih razmjera. Svjedočimo korištenju javnih dužnosti radi ostvarivanja osobnih probitka. Svakodnevno pratimo procvat organiziranog i gospodarskog kriminala, kao posljedice djela i propusta loše vlasti. Svjedočimo i bujanju sustava potkupljive vlasti koja ne će i ne želi uspostaviti racionalnu državu vladavine prava te uređenoga tržišnog nadmetanja.

Kakvu Hrvatsku želimo?


Svi vi koji cijenite da zbilja koju živimo u Lijepoj našoj nije poželjna, izađite na izbore. Budite društveno odgovorni i inzistirajte na promjenama svega onoga što prema vašem mišljenju nije dobro. Apstinencija od izbora nije odgovor na društvene anomalije, već samo izgovor za štetno nečinjenje. Umjesto objekta politike postanite subjekti i samostalno odlučujte o svojoj i hrvatskoj budućnosti.

Stoga su društvene promjene nužne i poželjne, a spisak želja dug i predugačak. Želimo mijenjati političare koji smisao vladanja vide u traženju ili primanju novčane vrijednosti ili druge povlastice u zamjenu za neki akt ili propust u obavljanju javne dužnosti. Želimo mijenjati moćnike koji povlašćuju rođake i miljenike priskrbljujući im nepripadne državne časti i službe. Želimo mijenjati društveni sustav u kojem se pristup društvenim pozicijama i funkcijama raspoređuje prema kriterijima političke pripadnosti, ili kao zamjena za političku podršku i zaštitu političkih interesa moćnika koji imaju kontrolu nad društvenim resursima zato što su na vlasti.

Želimo Hrvatsku ustrojenu kao ustavnu državu u kojoj su svi nositelji funkcija vlasti podvrgnuti ograničenjima uspostavljenima ustavom i pravnim poretkom i gdje zaštitu od nelegalnog djelovanja državne vlasti pruža neovisno sudstvo u primjerenom i propisanom postupku. Želimo živjeti u društvu u kojem vlada pravna sigurnost i odsutnost arbitrarnosti, odnosno u društvu u kojem postoji opća jednakost pred zakonom te zabrana diskriminacije pojedinaca i društvenih skupina prema društveno relevantnim i unaprijed određenim općim kriterijima.

Želimo živjeti u društvu u kojemu se poštuje ustav i živi prema pravilima uređenim zakonom, a ne da nam sudbinu kroje fantomski stožeri bez zakonskog ovlaštenja. Želimo društvo u kojemu su nositelji javnih funkcija društveno i pravno odgovorni. Želimo funkcionalno pravosuđe kao mjesto utvrđivanja odgovornosti za protupravna djelanja, odnosno mjesto rješavanja konflikta nastalih tijekom uspostave određenih društvenih odnosa, a ne pravosuđe koje je sredstvo političke borbe i putem kojeg se osobno ucjenjivi sile na akcije koje nemaju uporište u njihovoj volji.

Želimo živjeti u formalnoj i materijalnoj demokraciji, a ne u sustavu u kojem politiku vodi uski krug stranačkih moćnika, najčešće okupljen u Vladi kao tijelu izvršne vlasti, pri čemu zakonodavna vlast čini samo puku glasačku mašineriju. Želimo živjeti u društvu u kojemu se za uređenje krucijalnih odnosa preferiraju instrumenti neposredne demokracije i neposrednog izražavanja narodne i nacionalne volje.

Ovako bi mogli u nedogled nabrajati društvene i političke anomalije kojima je hrvatsko društvo bremenito i koje treba iz njega ekskludirati. Za provođenje promjena nužno je pripremiti ustavni okvir, a zatim pristupiti prvenstveno izmjenama izbornog zakonodavstva, pa potom i izmjenama drugih dubioznih zakonodavnih tekstova. Za promjene normativnog okvira preduvjet je participacija u vlasti. A za to je nužna dostatna potpora biračkog tijela. Stoga, svi vi koji cijenite da zbilja koju živimo u Lijepoj našoj nije poželjna, izađite na izbore. Budite društveno odgovorni i inzistirajte na promjenama svega onoga što prema vašem mišljenju nije dobro. Apstinencija od izbora nije odgovor na društvene anomalije, već samo izgovor za štetno nečinjenje. Umjesto objekta politike postanite subjekti i samostalno odlučujte o svojoj i hrvatskoj budućnosti.

Prethodni članakPodcast Velebit – Marko Jurič:
Mržnja – Glavno pogonsko gorivo ljevice u Hrvatskoj
Sljedeći članakJe li ‘Antifa’ prosvjedovala kada je bijeli policajac Saša Sabadoš zdrobio glavu Darka Pajčića?