AUTOR: INA VUKIĆ

Umirovljeni general HV i HVO Željko Glasnović, saborski zastupnik za dijasporu, prvi je u povijesti postojanja Republike Hrvatske bio službeni gost Australskom ratnom memorijalu (Australian War Memorial) u Canberri kada je sudjelovao u Obredu posljednje počasti (the Last Post*).

U četvrtak 20. rujna 2018. godine saborski je zastupnik Glasnović svečano položio vijenac tijekom ovog obreda u Canberri, a u znak poštovanja i sjećanja na članove hrvatskih i australskih vojnih postrojbi koje su sudjelovale u prošlim ratovima i današnjim sukobima diljem svijeta. Glasnović je tom prigodom poklonio Australskom ratnom memorijalu i komemorativnu plaketu Prve gardijske brigade HVO Ante Bruno Bušić, što je privuklo veliku pozornost i poštovanje čelnika Australskog ratnog memorijala. Polaganje vijenca, koji je u svom nacrtu sadržao zastave Republike Hrvatske i Australije, popratili su brojni Australci, uključujući nekoliko razreda školske djece iz raznih gradova Australije, gosp. Darren Chester, član parlamenta Australije za Nacionalnu stranku Australije i generala majora Brian Dawson iz Australskog ratnog memorijala, Hrvati i Hrvatice Australije, članovi domoljubne turneje iz Hrvatske po Australiji dr. Josip Jurčević, dr. Tomislav Sunić i gosp. Igor Vukić – te gospođa Sandra Tvrtković, Charge de affaires veleposlanstva Republike Hrvatske u Canberri.

Ništa u Australiji ne izaziva više emocija i poštovanja od sondiranja Posljednje počasti namijenjene vojnim žrtvama rata. U vojnoj tradiciji Australije Posljednja počast je poziv koji označava kraj dnevne aktivnosti. a na komemorativnim obredima također označava trenutak razmišljanja i sjećanja. Na kraju svakog dana, počevši od 16.55 sati, pa tako i 20. rujna, australski se ratni spomenik u Canberri oprašta od svojih posjetitelja obdredom Posljednje počasti (Last Post Ceremony). Svečanost je počela pjevanjem australske nacionalne himne, nakon čega su slijedila dirljiva naricanja ratne žrtve popraćena sviranjem gajdi.

Priče o pojedincima, obredska naricanja, izdvojena su iz Popisa Časti (Roll of Honor) koji sadrži 102 000 Australaca koji su svoje živote dali u ratovima i drugim vojnim pothvatima tijekom proteklog stoljeća.

Na upit za komentar nakon ovako veličanstvenog obilježavanja i sijećanja na žrtve ratova u Australskom spomeniku rata u Canberri Željko Glasnović je za medije izjavio:

Tragedija Hrvatske države je ta da ona ni danas nema centralni memorijal za sve ratne žrtve. Ne postoji ni memorija za pale hrvatske vojnike koji su svoje kosti ostavili od Karpata do austrijske granice i planina i dolina sjeverne Italije. Također nema ni najmanje iteresa da se napravi muzej koji će proslaviti našu dugu i slavnu ratnu povijest. Zato prosječni Hrvat znade tko je Boško Buha i dimnjačar iz Kapelskih kresova, a nikad nije čuo o Cvitanu Galiću, lepantskoj bitci i opsadi Odžaka u lipnju 1945. Godine. Izgleda na snazi je još stara komunistička mantra (moramo se brinuti o budućnosti, a ne prošlosti) – idiotizacija se nastavlja i dok Hrvati nisu sposobni povezati poslijedice i uzroke, imat ćemo ne Croaciju nego Croslaviju. Bez rasčišćavanja prošlosti i primjene naučenih lekcija u svim područjima ne možemo stvoriti funkcionalnu budućnost, niti biti sposobni prepoznavati istinu od laži.

Moralna je i povijesna sramota da do sada nijedna vlada nije ni pokušala sastaviti službeni popis poginulih hrvatskih vojnika iz Prvog i Drugog svjetskograta dok druge zemlje poštuju svoje mrtve i trude se da njihove ostatke pokopavaju s najvišim vojnim počastima. Mramo se sjetiti da je komunistička vlast preoravala grobove hrvatskih vojnika nakon 1945. godine. Ako ništa, svim mrtvima smo dužni istinu, a njihovim potomcima respekt. Danas u Hrvatskoj oni nemaju ni jedno ni drugo.

* U vojnoj tradiciji Australije “Last Post” je poziv trube koji označava kraj dnevnih aktivnosti. Također se koristi na vojnim sprovodima kao najava da je vojnik otišao na njegov posljednji počinak i na komemorativnim svečanostima kao što su Anzac Day and Remembrance Day.

Izvor: kamenjar.com

Prethodni članakTransponder featuring Domagoj Pintarić – Deda Jovan
Sljedeći članakTužba zbog biltena SNV-a – VIDEO