Ukratko, Haso ih pojeo (video)

Trebao je biti janje bačeno među vukove da ga razderu. Samo je ovaj puta janje razderalo vukove.

0
1956

Video snimak tribine na temu “Promjena imena Trga maršala Tita”, koju je organiziralo Srpsko privredno društvo “Privrednik” i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, na kojoj je voditelj bio Saša Kosanović, sa gostima Tvrtkom Jakovinom, Zlatkom Hasanbegovićem i Žarkom Puhovskim.

Kao što moj prijatelj reče:
Ima i nastavak sijela u Privredniku.
Današnji, o Trgu.
U maniri staljinističkih showtrial-a,
s Hasanbegovićem na osuđeničkoj stolici.

Jako zanimljivo, ukratko.

Reklama učinjena za odvažnog Hasana i zapanjujuća neinformiranost, egzibicionizam u povlačenju teško shvatljivih komparacija i poveznica između kontroverznih tema u nacionalnoj povijesti prilikom pokušaja relativizacije titoizma, pa i diletantska licemjernost oponenata mu, gdje se nabacuju humanističkim dociranjem, a u Titu vide ljudskopravaša i njegove zločine izjednačavaju s ekscesima tijekom Oluje 1995.

Čovjek ne može vjerovati da se o temama Drugog svjetskog rata kod nas ne može raspravljati na razini koja neće biti primitivno agitpropovska.

Ukratko, Haso ih pojeo.

A neki se trebaju zapitati u čemu se nalazi bit njihova javnog djelovanja i gdje je u tome svemu profesionalizam – bili oni filozofi, povjesničari ili rashodovani novinari, tobože nekakvi moderatori.

Prethodni članakPriopćenje u vezi početka javnog savjetovanja o tzv. „Istanbulskoj konvenciji“
Sljedeći članakBruno Bušić – Zagrebačko ljeto 1965. (video)